Ringkøbing

3F: Arbejdsforhold er værst i landbruget

Linda Nielsen, formand for 3F Ringkøbing-Skjern, mener, at flest brud på løn- og arbejdsmiljøregler sker i landbrugssektoren. Arkivfoto

Arbejdsmiljø. Gårdene har flest udlændinge ansat, men det er samtidig her, der er dårligste kår, siger lokal fagforeningsformand.

»Det er så dejligt at vær' på landet,« brægede Troel Trier i sin tid, men sådan er det dog ikke altid for de mange udlændinge, der får arbejde i dansk landbrug.

Spørger man Linda Nielsen, formand i 3F Ringkøbing-Skjern, er det i denne sektor, hun oplever allerflest brud på løn- og arbejdsmiljøregler, når det gælder den fremmede arbejdskraft.

Ofte får fagforeningen først fat i de steder, der overtræder reglerne, når skaden er sket.

»Mange gange er det først efter, at de for eksempel har fået et eller andet i klemme, eller hvis der opstår strid mellem dem og arbejdsgiveren,« siger Linda Nielsen.

Landbruget er sammen med gartnerier den sektor, det har relativt flest udenlændinge ansat. En rapport fra Dansk Industri viser, at over hver fjerde ansat i dette område, har udenlandsk baggrund.

Det er også her, 3F oplever flest sager i forhold til arbejdsskader, løn og rettigheder. Både fordi Ringkøbing-Skjern er en kommune med mange landbrug, og fordi der i denne sektor er lav overenskomstgrad og organisering.

I Metal Skjern-Ringkøbing oplever formand Helge Albertsen, da også større tilslutning til fagforeningen.

»I Metal har vi godt fat, og det skyldes, at der er tillidsrepræsentater på de fleste arbejdspladser,« forklarer han, selvom det er et større arbejde at organisere udlændingene.

Det samme oplever Linda Nielsen, og det skyldes ikke mindst deres herkomst.

»Tyskerne er gode til at melde sig ind, men det halter lidt mere med østeuropæerne,« siger hun og forklarer det med, hvilke faglige traditioner der er i oprindelseslandene. Den er lavere i Østeuropa, hvor mange landbrugsmedarbejdere kommer fra.

Hos Vestjysk Landboforening, der rådgiver landmænd, oplever man imidlertid ikke problemet.

»Det er ikke noget, vi har kendskab til,« siger direktør Jens Møller Nielsen.

»Udenlandsk arbejdskraft i det danske landbrug er ikke noget nyt fænomen, og der har været problemer med det tidligere, men det er ikke noget, vi oplever nu.«

Han tror ikke, man kunne fastholde de udenlandske ansatte, hvis der ikke var ordnede forhold.

»Hvis vi ikke opfører os ordentligt, har vi heller ikke den arbejdskraft,« siger han.

Linda Nielsen er uenig i den betragtning.

»Jeg kan godt forså, at de ikke går til arbejdsgiveren og siger, de skal have 20 kroner mere i timen, for så ved vi godt, hvad der sker. Det er så nemt at få udenlandsk arbejdskraft, at arbejdsgiveren bare finder nogle nye ansatte,« siger hun og peger på, at man i 3F Ringkøbing-Skjern har kørt sager, hvor østeuropæiske ansatte har fået ned til 40 kr. i timen.

I fagforeningen vil man derfor nu gøre en større indsats for at oplyse de nye vestjyder om deres rettigheder på arbejdsmarkedet.

»I Holstebro er der etableret en polsk klub, og i Skagen har de haft alle rumænerne inde til en infoaften, så vi påtænker også at lave sådan nogle ting. Så kan de komme, uanset om de er medlemmer eller ej,« siger Linda Nielsen.

0/0
Ringkøbing

Fjorden Rundt for 30. gang: 1000 har allerede meldt sig til lang cykeltur

Ringkøbing

Alternativ sommerferie: Fjordvang Efterskole byder på tre dages camp

112

Helleanlæg satte en stopper for tysk bilist

Ringkøbing

Dæk Service lukker: Hjul på lager bliver kørt til Skjern

Kultur

Musikskole-leder fratrådt stillingen - kommunen skal finde ny leder

Kultur

Kunst på tværs: Lokale kunstnere udstiller hele fem steder på én gang

Ringkøbing

Hanne Kobborg åbner optik-butik på Havnepladsen

Ringkøbing

En kort pause fra valgkampen: S fandt arbejdersangbogen frem