Annonce
Vestjylland

338 smittede på minkpelserier: Nu har SSI en forklaring

338 ansatte på pelserier har været smittet med corona, og nu har Statens Serum Institut et bud på en forklaring: Der har været smitte blandt mink på relativt mange farme, hvor det aldrig blev opdaget. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Der har været smitte blandt både mink og ansatte på farme, som ikke var opdaget. Det er Statens Serum Instituts bud på en forklaring på, at 338 ansatte på minkpelserier blev smittet med corona.

Nordvestjylland: Mange af de ansatte på pelserier har været smittet med corona. Det gælder seks større pelserier i landet - og herunder på et pelseri i Lemvig og på et ved Holstebro.

De ansatte er med stor sikkerhed blevet smittet af mink, og det har skabt undren, fordi hverken smittede farme eller farme indenfor sikkerhedszonen på 7,8 kilometer fra en smittet farm måtte aflive mink og sende dem til pelsning.

Men nu har Statens Serum Institut et bud på en forklaring. SSI har nemlig fundet 152 personer, som er smittet med corona, selv om de arbejdede på minkfarme, hvor der ikke var konstateret smitte - og heller ikke var under mistanke.


Som følge deraf kan personalet på pelserierne have været udsat for smitte, hvilket ville kunne forklare, hvorfor der har været udbrud af COVID-19 i seks store og to mindre pelserier, med i alt cirka 338 smittede personer

Notat fra 4. dec. Statens Serum Institut


Det tyder på, at der fandtes covid-19 i minkbesætninger, som ikke var underlagt restriktioner, skriver Statens Serum Institut i et notat. Altså smitte blandt mink på farme, som ikke var opdaget.

"Som følge deraf kan personalet på pelserierne have været udsat for smitte, hvilket ville kunne forklare, hvorfor der har været udbrud af COVID-19 i seks store og to mindre pelserier, med i alt cirka 338 smittede personer," skriver SSI blandt andet i notatet.

Annonce

Undersøges nærmere

Udbrudene undersøges nærmere, og SSI vil komme med flere sekvensresultater med relation til udbruddene på pelserier de kommende uger. Her undersøges en variant af smitten, som har ramt de ansatte. Det kan give mulighed for at spore tilbage, hvorfra smitten er kommet.

I øvrigt er der kun fundet ganske få nye smittede blandt de ansatte på minkfarme i ugen frem til 22. november. Det stemmer med, at på dette tidspunkt var langt de fleste mink slået ned og sendt til pelsning. 27. november var alle mink i aflivningszoner aflivet, og formentlig alle mink i landet.

Statens Serum Institut konstaterer, at 19 procent af personer tilknyttet minkproduktion og deres husstande har været smittet med corona i Midtjylland - og det er steget én procent på en uge. Det svarer til 226 smittede ud af de 1210, der har været tilknyttet branchen. I Nordjylland har 30 procent været smittet blandt ejere og andre på minkfarme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da sygehuset i Ringkøbing med 260 ansatte blev renoveret for 19 millioner, SodaStream indgik sponsoraftale med fodboldstjernen Preben Elkjær og andre glimt fra Gamle Dage

Annonce