Hvide Sande

300 tørrede dabs stjålet fra carport i nattens mulm og mørke

For andet år i træk er der blevet stjålet en stor portion tørrede dabs, der skulle have været brugt til den årlige dabs-dag i Hvide Sande. Foto: Jørgen Kirk
Frivillige, der fremstiller dabs til den store dabs-dag i Hvide Sande, blev for andet år i træk hærget af tyveknægte.

Hvide Sande: Fra en privatadresse er der natten mellem torsdag og fredag blevet stjålet hele 300 tørrede dabs, der ellers var klar til at lægge i fryseren.

De 300 tørrede dabs skulle have været en del af de 2000 dabs, der skal serveres til Hvide Sandes årlige dabs-dag, der foregår 30. maj.

Harry "Motor" Hansen er en af de frivillige, der er med til at fremstille de mange tørrede dabs, og han er godt og grundigt træt af det.

- Det er rigtig træls, at folk ikke kan holde fingrene fra dabsene, og det bliver ikke mindre træls af, at der skete nøjagtig det samme sidste år. Tyveriet er meldt til politiet, men de kan nok ikke gøre noget som helst, lyder det fra en skuffet Harry "Motor" Hansen.

Harry og de andre, der har brugt tid på at fremstille de mange dabs, havde ellers gjort alt for at undgå tyveriet i år. Dabsene, der var hængt på bøjler med 10-12 styk på hver bøjle, var placeret i en carport, og foran dabsene var placeret en trailer, men det var altså ikke nok.

- Efter sidste års tyverier havde vi da snakket om sætte noget videoovervågning op, men vi blev enige om, at det vist var at overdrive. Det er det åbenbart ikke, og måske vi til næste år bliver nødt til at kaste os ud i noget videoovervågning, siger Harry "Motor" Hansen.

Han håber og tror på, at det kan lykkes at fremstille 300 nye dabs, så lokale og turister kan få lov til at smage og nyde den tørrede ising til dabsens dag.

- Vi kan godt nå det, men det kræver, at vi skal have en fire-fem dage med godt vejr. Vi krydser fingre for, at vi kan nå det, for ud over de 300 stjålne dabs, mangler der omkring 400-500, og det vil være tæt på en katastrofe, hvis der ikke er mindst 2000 dabs, når det bliver 30. maj, men jeg må også sige, at det kan godt være, at det er hyggeligt at være to-tre mand sammen om at lave tørrede dabs, men så sjovt er det altså ikke, når vi skal til at lave 300 for anden gang, fortæller Harry "Motor" Hansen.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce