Annonce
Ringkøbing-Skjern

300 meter fra jordbær-katastrofe: Pluk-selv-marker undslap med nød og næppe ødelæggende haglvejr

Haglene var pænt store! Foto Henning Skovly.
Henning Ebbensgaard gennemgik nervepirrende minutter, mens haglvejret gennemtævede Ølstrup kun få hundrede meter fra hans jordbærmarker fyldt med modne pluk-selvbær.

ØLSTRUP: - Var uvejret trukket bare 300-400 meter længere ind over mine marker, ville jordbærsæsonen have været slut for i år, dårligt nok inden den var kommet i gang.

Det fastslår jordbæravler Henning Ebbensgaard, Lervanggaard.

Det voldsomme uvejr i går med lyn og torden, slagregn og ikke mindst kæmpehagl som vi kun meget sjældent ser dem på disse breddegrader, forårsagede mange skader på biler, tagplader, drivhuse og ikke mindst afgrøder.

Også i Ølstrup tømte skyerne hele sækken med vejrfænomener over området, og i nogle minutter gik Henning Ebbensgaard neglebidende rundt, og ventede på, hvordan tingene ville udvikle sig.

- Markerne er fyldte med modne bær lige nu, og var vi blevet ramt af uvejret, ville der være sket uoprettelige skader. Min bror, der bor lidt længere inde mod Ølstrup, har nogle jordbærbede, og de blev fuldstændig ødelagt af hagl og regn. Planter og bær bliver simpelthen knust, og så er der ikke mere at gøre resten af sæsonen, siger Henning Ebbensgaard.

Ødelagte afgrøder efter det værste haglvejr i Vestjylland i mands minde. Foto Irina Sig.

Slap helt

I løbet af nogle minutter tog uvejret af, og Henning Ebbensgaard kunne drage et lettelsens suk, da det stod klart, at Lervanggaards jordbærmarker slap.

- Jeg har dog set, hvordan afgrøderne ser ud nogle af de steder, hvor uvejret ramte, og jeg har virkelig ondt af de landmænd, der har været udsat for det. Vi prøvede det selv i 2007, da hele høsten blev ødelagt på grund af regn og storm, og det er ikke sjovt. Vi har godt nok en haglskadeforsikring, men den er kun et plaster på såret.

Plantekonsulent Karsten Jensen, Vestjysk, bekræfter, at planteavlerne nogle steder i området er blevet hårdt ramt, selv om der endnu ikke er noget samlet overblik.

- Jeg kørte selv ind i en haglbyge i Højmark, og det var voldsomt, siger han.

- Når der kommer sådan et haglvejr, kan de rippe bladene af afgrøderne og slå kornene ud af aksene. Også majsen kan tage skade, fastslår Karsten Jensen.

Hos Forsikringsselskabernes Brancheorganisation har man ikke fået indberetninger fra medlemsselskaberne om omfanget af haglskader over Vestjylland i går.

- Men efter hvad jeg hører, strømmer det ind med skader, siger pressekonsulent Nicolai Schacke.

Vestjyllands Forsikring

Det bekræfter man også hos Vestjyllands Forsikring, hvor telefonerne glødede fra morgenen af med anmeldelser af skader. Faktisk havde de så travlt, at ingen af forsikringsrådgiverne havde tid til at tale med Dagbladet.

Ikke så underligt, for at det gik hårdt for sig, kan man også se af de billeder, videoer og beretninger, Dagbladets læsere har lagt op på avisens Facebookside.

Billederne viser hagl på størrelse med dueæg, gennemhullede tagplader, nedslagshuller i jord, smadrede afgrøder og dynger af hagl. Læserne beretter også om buler i bilen og store regnmængder.

Men uvejret har ramt meget uens over landsdelen. Mens nogle beretter om et uvejr af nærmest bibelske dimensioner, fortæller andre læsere blot nogle kilometer væk, at hos dem kom der ikke en dråbe, og solen skinnede.

Og så er der altså dem, der som Henning Ebbensgaard var tæt på katastrofen, men lykkeligvis slap helt, da det kom til stykket.

- Så der er masser af store, flotte pluk-selvbær lige nu, siger han.

Ødelagte tagplader var der masser af i landsdelen. Foto Anja Dahl.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce