Ringkøbing-Skjern

300 meter fra jordbær-katastrofe: Pluk-selv-marker undslap med nød og næppe ødelæggende haglvejr

Haglene var pænt store! Foto Henning Skovly.
Henning Ebbensgaard gennemgik nervepirrende minutter, mens haglvejret gennemtævede Ølstrup kun få hundrede meter fra hans jordbærmarker fyldt med modne pluk-selvbær.

ØLSTRUP: - Var uvejret trukket bare 300-400 meter længere ind over mine marker, ville jordbærsæsonen have været slut for i år, dårligt nok inden den var kommet i gang.

Det fastslår jordbæravler Henning Ebbensgaard, Lervanggaard.

Det voldsomme uvejr i går med lyn og torden, slagregn og ikke mindst kæmpehagl som vi kun meget sjældent ser dem på disse breddegrader, forårsagede mange skader på biler, tagplader, drivhuse og ikke mindst afgrøder.

Også i Ølstrup tømte skyerne hele sækken med vejrfænomener over området, og i nogle minutter gik Henning Ebbensgaard neglebidende rundt, og ventede på, hvordan tingene ville udvikle sig.

- Markerne er fyldte med modne bær lige nu, og var vi blevet ramt af uvejret, ville der være sket uoprettelige skader. Min bror, der bor lidt længere inde mod Ølstrup, har nogle jordbærbede, og de blev fuldstændig ødelagt af hagl og regn. Planter og bær bliver simpelthen knust, og så er der ikke mere at gøre resten af sæsonen, siger Henning Ebbensgaard.

Ødelagte afgrøder efter det værste haglvejr i Vestjylland i mands minde. Foto Irina Sig.

Slap helt

I løbet af nogle minutter tog uvejret af, og Henning Ebbensgaard kunne drage et lettelsens suk, da det stod klart, at Lervanggaards jordbærmarker slap.

- Jeg har dog set, hvordan afgrøderne ser ud nogle af de steder, hvor uvejret ramte, og jeg har virkelig ondt af de landmænd, der har været udsat for det. Vi prøvede det selv i 2007, da hele høsten blev ødelagt på grund af regn og storm, og det er ikke sjovt. Vi har godt nok en haglskadeforsikring, men den er kun et plaster på såret.

Plantekonsulent Karsten Jensen, Vestjysk, bekræfter, at planteavlerne nogle steder i området er blevet hårdt ramt, selv om der endnu ikke er noget samlet overblik.

- Jeg kørte selv ind i en haglbyge i Højmark, og det var voldsomt, siger han.

- Når der kommer sådan et haglvejr, kan de rippe bladene af afgrøderne og slå kornene ud af aksene. Også majsen kan tage skade, fastslår Karsten Jensen.

Hos Forsikringsselskabernes Brancheorganisation har man ikke fået indberetninger fra medlemsselskaberne om omfanget af haglskader over Vestjylland i går.

- Men efter hvad jeg hører, strømmer det ind med skader, siger pressekonsulent Nicolai Schacke.

Vestjyllands Forsikring

Det bekræfter man også hos Vestjyllands Forsikring, hvor telefonerne glødede fra morgenen af med anmeldelser af skader. Faktisk havde de så travlt, at ingen af forsikringsrådgiverne havde tid til at tale med Dagbladet.

Ikke så underligt, for at det gik hårdt for sig, kan man også se af de billeder, videoer og beretninger, Dagbladets læsere har lagt op på avisens Facebookside.

Billederne viser hagl på størrelse med dueæg, gennemhullede tagplader, nedslagshuller i jord, smadrede afgrøder og dynger af hagl. Læserne beretter også om buler i bilen og store regnmængder.

Men uvejret har ramt meget uens over landsdelen. Mens nogle beretter om et uvejr af nærmest bibelske dimensioner, fortæller andre læsere blot nogle kilometer væk, at hos dem kom der ikke en dråbe, og solen skinnede.

Og så er der altså dem, der som Henning Ebbensgaard var tæt på katastrofen, men lykkeligvis slap helt, da det kom til stykket.

- Så der er masser af store, flotte pluk-selvbær lige nu, siger han.

Ødelagte tagplader var der masser af i landsdelen. Foto Anja Dahl.
0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Farlige fund i Fiskeriets Hus: Storebror ville ikke røre krabberne - men femårige Anker er ikke bange

Vestjylland

Verdensstjerner lægger nok engang vejen omkring Nørre Vosborg

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing-Skjern

Søren Elbæk til nye ministre: Kom og se, hvorfor vi har brug for en 2+1-vej

Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Annonce