Annonce
Ringkøbing-Skjern

3. december-nissen: - Jeg har taget dykkercertifikat på Oslofjorden i vintertiden med is på fjorden

Hvem kan denne kvinde være? Foto: Jørgen Kirk
Dagens Nisse glæder sig allermest til, at hun skal have et barnebarn mere.

Hver dag indtil jul kan du gætte på, hvem der gemmer sig bag nissemasken.

Annonce
Charlotte Svarrer. Foto: Jørgen Kirk

Hvor bor du?

Jeg bor uden for byskiltet i Lem St.

Beskriv udsigten fra din hoveddør?

Jeg kigger ud på indkørslen til vores hus, hvor der også er en relativ befærdet vej, som går lige forbi os. Vejen generer os ikke, og jeg glædes over, at jeg også ser tre driftige virksomheder, der også sørger for, at der ser pænt ud, når man kører ind i byen.

Hvad arbejder du med?

Jeg har i år været ansat inden for voksenhandicapområdet i 25 år.

Hvor mange timer om ugen arbejder du?

Lad mig sige, at det nok er lidt mere end 37 timer.

Hvad spiser du juleaften?

Jeg spiser som regel and, hvide og brune kartofler, rødkål og gammeldags hvidkål. Og så skal der også helst være frikadeller til børnene. Risalamande og kirsebærsovs til dessert. Jeg er nok meget traditionsbunden, så det er helt, som da jeg selv var barn i det sønderjyske.

Hvad kan gøre dig helt glad i låget?

Det første, jeg tænker på, er mit barnebarn. En dag sammen med hende bringer så mange smil frem, og det er guld at være bedsteforældre. Generelt er det bare skønt, når vi laver noget sammen som familie. Jeg bliver også glad i låget, når jeg er en del af fællesskaber. Jeg var med til at starte håndbolden op for mennesker med udviklingshandicap i Skjern Håndbold, er stadig træner og sidder i breddeudvalget i Parasport Danmark.

Hvordan ville andre beskrive dig?

Det kommer jo nok an på, hvem man spørger. Men for nylig var der, i en særlig anledning, nogle som beskrev mig, og her fik jeg ord som engageret, arbejdshest, loyal, omstillingsparat og omsorgsfuld med på vejen.

Hvad ved folk ikke om dig?

At jeg har taget dykkercertifikat på Oslofjorden i vintertiden med is på fjorden, og at jeg har dykket på skibsvrag i Norge. Det var i 1980’erne, og jeg fik set havbunden med dens farver og fisk.

Hvad glæder du dig mest til i det nye år?

Jeg glæder mig allermest til, at jeg skal have et barnebarn mere. Men kalenderen fyldes også med besøg hos venner, ture med veninder og arbejdsdage i et fællesskab, hvor vi sammen når rigtig meget rundt hos hinanden. Idrætsfestival i Frederikshavn som frivillig er også i kalenderen. Jeg glæder mig generelt meget over hverdagen og er ret impulsiv. Det handler ofte også om at gribe mulighederne, når de opstår.

SE ALLE DAGENS NISSER - OG HVEM DAGENS NISSE VAR - HER

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce