Annonce
Vestjylland

3,4 procent af de ansatte på Region Midtjyllands sygehuse har antistof med coronavirus

Hele 12 procent af de ansatte i Hospitalsenhed Vest har antistoffer mod coronavirus. Arkivfoto: Morten Stricker/Scanpix 2017
Forskellene er store mellem de enkelte hospitaler i regionen, hvor Hospitalsenhed Vest med 12 procent har haft markant flere smittede blandt sine ansatte end de øvrige sygehuse i regionen.
Annonce

Regionalt: Cirka 18.000 hospitalsansatte i Midtjylland er blevet testet for antistoffer mod coronavirus som led i et projekt, der skal skabe viden til fremtidig bekæmpelse af pandemien. Undersøgelsen viser overordnet, at 3,4 procent af de testede har antistoffer mod coronavirus i blodet. Men der er store forskelle mellem de enkelte sygehuse.

I Hospitalsenhed Vest er der således 12 procent af de ansatte, som har antistof, og kigger man isoleret på enhedens akutafdeling, er det hele 30 procent, som har antistof.

- Undersøgelsen understreger, at coronavirus kan være voldsomt smitsomt, og bekræfter det, vi allerede vidste, nemlig at vi i den periode, hvor vi havde mange patienter indlagt med covid-19, har haft mange smittede blandt medarbejderne. Vi kender til 215 ansatte med konstateret covid-19, men tallene viser, at flere reelt har været smittet - herunder smittet uden symptomer.

- Vi poder fortsat ansatte for at finde ud af, om nogen aktuelt er smittet, men ingen blandt personalet har fået påvist coronavirus-infektion de seneste to måneder, siger lægefaglig direktør i Hospitalsenheden Vest, Jens Friis Bak.

Annonce

Flere initiativer iværksat

Han understreger, at personalet hele tiden har benyttet værnemidler efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men et stort smittetryk i starten af pandemien og usikkerhed om brug af værnemidler kan have haft betydning.

- Vi har fulgt de retningslinjer, der har været, og så har vi lært undervejs i processen. Vi er berørte over, at så stor en andel af medarbejderne har været smittet, og at det har været og for nogle fortsat er hårdt at komme igennem, tilføjer Jens Friis Bak.


Vi poder fortsat ansatte for at finde ud af, om nogen aktuelt er smittede, men ingen blandt personalet har fået påvist coronavirus-infektion de seneste to måneder

Jens Friis Bak, lægefaglig direktør i Hospitalsenhed Vest


Siden dengang er en række initiativer blevet iværksat. Der er øget opmærksomhed på, hvornår patienter skal isoleres og hvornår de kan tages ud af isolation, herunder at en negativ svælgpodning ikke alene kan afkræfte civud-19 mistanke. Desuden, at der skal være bedre pladsforhold omkring patienter og personale.

Arbejdstilsynet har den 10. Juni vurderet forholdene på covid-afsnittet samt Lungemedicinsk afsnit M2 på Hospitalsenheden Vest og har ikke fundet grundlag for indgriben.

Annonce

Ingen immunitet

På de resterende hospitaler og hospitalsenheder i regionen er forekomsten af antistoffer relativt lav. På Aarhus Universitetshospital gælder det 1,0 procent af de ansatte. I Hospitalsenhed Midt havde 3,5 procent antistoffer, mens det samme gjorde sig gældende for 1,5 procent ved Regionshospitalet Randers og 2,2 procent på Regionshospitalet Horsens. Hos ansatte i psykiatrien i Region Midtjylland var forekomsten 1,0 procent. Tallene er gennemsnit for hospitalsenhederne, og der er variation afdelingerne imellem.

- Det overordnede fund af antistoffer hos 3,4 procent viser, at meget få kan være immune, og da virus stadig er i omløb, så er det fortsat vigtigt, at alle følger de retningslinjer, der gælder for hygiejne og værnemidler, både for at beskytte patienter, kollegaer og sig selv, siger ledende overlæge, Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital, professor Lars Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Annonce