Debat

29 borgmesterkandidater

Læserbrev: Ordene præsidentvalg og borgermesterkandidat fylder meget i omtalen af det kommende kommunalvalg. Der er endda et parti, der ikke er i det nuværende byråd, der har en borgmesterkandidat.

Det kan man selvfølge more sig over og grine lidt af.

Jeg tror måske, det pågældende parti bare ønsker at fjerne den fokus, aviserne og andre giver de personer, nogle mener, der er de eneste kandidater til borgmestertitlen. Jeg er helt sikker på, at hvilken som helst af de opstillede partiers spidskandidat er en borgmesterkandidat.

I Fjordlisten har vi den helt klare holdning, at alle opstillet til det kommende kommunevalg er borgmesterkandidat. 21. november meget sent, når vi kender de 29 kommende byrådsmedlemmer, er antallet reduceret til 29 borgmesterkandidater.

Den person af de 29 byrådsmedlemmer, der først kan få støtte af yderligere 14 byrådsmedlemmer, bliver borgmester.

Jeg kan godt se scenarier, hvor det ikke bliver en af de tre "udråbte borgmesterkandidater", der sidder med borgmesterkæden i december ved det konstituerende møde.

Jeg vil opfodre alle de opstillede kandidater, der skriver læserbreve og ellers præsenterer sig selv at gøre det som borgmesterkandidat.

Vi har jo kun det sjov, vi selv laver. Nu starter jeg.

0/0
Leder For abonnenter

Voksne uden uddannelsesmuligheder

Når skoleåret 2019-2020 begynder efter sommerferien, bliver det med et helt nyt tilbud til unge, der aldrig fik gjort folkeskolen færdig - eller som trænger til at få pudset nogle af karaktererne af for at kunne komme videre i systemet. Forberedende Grunduddannelse hedder den og henvender sig til unge i alderen 15 til 25. Det betyder, at de 18-25-årige ikke længere skal møde op på landets voksenuddannelsescentre, VUC'er, i det nye skoleår. Og det måske ikke verdens dårligste ide at samle unge voksne, der vil opkvalificere sig, i en anden gruppe end midaldrende voksne, der vil det samme; der vil uvægerligt være forskelle i behov, ønsker og forudsætninger i forhold til at tage en grunduddannelse. Nogle står i begyndelsen af deres arbejds- og uddannelsesliv, andre har allerede års erhvervserfaring bag sig og måske etableret familie. Problemet opstår imidlertid, når oprettelse af en ny uddannelse til de unge kan koste koste de voksne chancen for at opkvalificere sig og få en frisk start. Men det er lige nu den den risiko, som VUC i Ringkøbing-Skjern står overfor. Tirsdag meldte undervisningsminister Mette Riisager (LA) ud, at 13 VUC'er kan være truet af lukning, heriblandt den i Ringkøbing-Skjern Kommune. Når centret efter sommer siger farvel til de unge, som fremover skal stemple ind på FGU, så falder elevtallet på VUC, og basis for opretholdelse af skolen vakler. Lad falde, hvad ikke kan stå, må ministeren mene, for hun vil ikke selv aktivt lukke VUC'erne. - De er statsligt selvejede, og det betyder, at det er lokale bestyrelser, som tager beslutningen om lukning. Jeg vil ikke påvirke de beslutninger, som bliver truffet lokalt, forklarede Merete Riisager. Men hvis man gennem beslutning fjerner en del af elevgrundlaget og samtidig har lavet store besparelser på netop VUC'erne gennem de seneste år, må man vel vedkende sig i hvert fald en del af ansvaret. Det faktum, at Danmarks geografisk største kommune kan risikere at stå uden et uddannelsestilbud til voksne, harmonerer dårligt med regeringens ide om, at uddannelse skal være tilgængeligt for alle. Både arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner bliver udflyttet i stor stil, men ideen om et decentralt uddannelsessystem klinger lidt hult hvis man skal transportere sig langt for at få en helt grundlæggende uddannelse som voksen. En tur til Herning eller Holstebro vil afskrække mange uden bil fra at pendle til nærmeste VUC afdeling - og da Grindsted og Varde lukker til sommer, er der ikke mulighed for at tage den vej.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår