Annonce
Ringkøbing-Skjern

26,6 procent af de nyfødte i Ringkøbing-Skjern har udenlandsk mor: Østeuropæere tæller mest i statistikken

I 2018 blev der født 516 børn i Ringkøbing-Skjern Kommune. De 137 af dem har en udenlandsk mor. Arkivfoto: Morten Stricker
Ringkøbing-Skjern Kommune topper statistikken i Region Midtjylland over flest nyfødte med udenlandsk mor. De fleste kommer fra Rumænien og Ukraine.

RINGKØBING-SKJERN: Mere end hver fjerde barn, født i Ringkøbing-Skjern Kommune i 2018, har en udenlandsk mor. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som Berlingske har bearbejdet.

Helt præcist er det 26,6 procent af de nyfødte, der har en udenlandsk mor. I 2018 blev der født 516 børn i Ringkøbing-Skjern Kommune. Heraf havde de 137 en udenlandsk mor. Tallene viser, at det primært er Øst- og Centraleuropa, som mødrene kommer fra. Højdespringeren er Rumænien med 33 børn og lige efter Ukraine med 27 børn.

Dermed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune procentmæssigt højest i Region Midtjylland. Lemvig Kommune ligger næsthøjest med 23,2 procent. Til sammenligning havde 94 af 663 nyfødte børn i Holstebro Kommune en udenlandsk mor, hvilket svarer til 14,2 procent. 20,5 procent af de nyfødte i Struer Kommune havde sidste år en mor med udenlandsk baggrund. Det er 36 af 176 nyfødte, viser tallene fra Danmarks Statistik.

Der er dog stadig langt op til de kommuner i landet, hvor andelen af nyfødte med en udenlandsk mor er højest. Det er især på den københavnske vestegn, at mange børn har mødre med udenlandske rødder. Flest var der sidste år i Ishøj Kommune, hvor to ud af tre nyfødte, 67,4 procent havde en udenlandsk mor. Nabokommunerne Vallensbæk og Høje Taastrup var nummer to og tre på listen med henholdsvis 58,3 procent og 52,9 procent nyfødte med en udenlandsk mor.

Danmarks Statistik definerer en indvandrer som en person der er født i udlandet, og ingen af dennes forældre er danske statsborgere eller født i Danmark. En flygtning med lovligt ophold er også indvandrer. En udenlandsk studerende og eksempelvis en østeuropæisk arbejder er indvandrer, hvis han eller hun har lovligt ophold i Danmark.

Efterkommere er født i Danmark, men ingen af forældrene er både danske statsborgere og født i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyve stjal smykker ved villaindbrud i Skjern

Læserbrev

Udbud af ambulancekørsel: Den gode idé opstår i samarbejdet

Læserbrev: I løbet af januar tager Region Midtjylland vigtige skridt i retning af at fastlægge fremtidens ambulancekørsel, når der tages stilling til det kommende udbud af kørslen. Der er meget på spil i regionsrådets måde at skrue udbuddet sammen på: Grundlæggende spørgsmål om, hvilken pris og kvalitet borgerne kan få for skattekronerne i de kommende år, og mulighederne for at bruge offentlig-privat samarbejde som driver for innovation i den offentlige sektor. I disse år går en stor generation på pension med udsigt til at leve længere, og færre er tilbage til at forsørge flere. Lige som vi står overfor udfordringer med at få sundhedskronerne til at række, fordi folk lever længere, og flere får kroniske sygdomme. Der er med andre ord grundlag for at tænke nyt og bruge det store potentiale, der ligger i samarbejdet mellem sektorerne, til at få mere for pengene og levere ny og innovative løsninger. De gode ideer og intelligente løsninger på sundhedsområdet er allerede mange – og regionerne er grundlæggende gode til at række ud til offentlig-privat samarbejde i udviklingen af nye innovative teknologier og måder at løse sundhedsudfordringen på. Historisk gælder det også indenfor det akutte og det præhospitale område, hvor vi har set forsøg med el-køretøjer, kunstig intelligens, stabilisering eller færdigbehandling af KOL-patienter. Og mange nye tiltag er for længst implementeret, som for eksempel den elektroniske patientjournal, der optimerer patientforløbet, eller EKG taget allerede i ambulancen, som sikrer, at hjertepatienter kommer til det rigtige hospital. Langt flere bliver i dag hjulpet hurtigere og bedre, fordi den fælles innovation fungerer. Region Midt står overfor de kommende udbud på ambulanceområdet, og her har regionen gode muligheder for at stille krav i udbud til andet og mere end blot økonomien. Udbud bliver dermed en vej til at omsætte innovationen og de smarte løsninger hos leverandørerne til realitet til gavn for borgerne. Man behøver ikke se længere end til Norge, hvor flere kommuner gik sammen om at stille krav om CO2-neutrale byggepladser til leverandørerne i forbindelse med et stort fælles byggeri. På den måde kommer offentlige økonomiske muskler i spil og bliver en driver for innovationen. På samme måde har Region Midtjylland med udbuddet gode muligheder for at skubbe på innovation på sundhedsområdet til patienternes og borgernes fordel.

Annonce