Annonce
Udland

22-årig terrorsigtet nordmand: Jeg var nødt til at gøre det

Heiko Junge/Ritzau Scanpix
Philip Manshaus har erkendt både drab på stedsøster og angreb mod moské, men mener ikke, han skal straffes.

Den drabs- og terrorsigtede nordmand Philip Manshaus hævede armen i en nazistisk hilsen, da han mandag mødte op i retten i Oslo.

Desuden meddelte den 22-årige nordmand via sin forsvarsadvokat, at han følte sig nødsaget til at begå de handlinger, som han siden den 12. august har siddet varetægtsfængslet for.

Philip Manshaus er sigtet for den 10. august at have dræbt sin 17-årige stedsøster og for at have planlagt et terrorangreb i moskéen al-Noor Islamic Centre i Bærum uden for den norske hovedstad, Oslo.

Ifølge det norske nyhedsbureau NTB virkede Manshaus mandag mere alvorlig, end da han mødte i retten den 12. august.

Han ville ikke svare på pressens spørgsmål om den højreekstreme hilsen.

Manshaus indrømmer at have begået handlingerne, men mener ikke, at han skal straffes for det. Han begærede sig løsladt i retten mandag.

- Som han ser det, så var det noget, han blev nødt til at gøre, og som var hans ansvar at gøre.

- Han forklarer, at det var en form for nødværge, som han ser det. Han har sagt, at han vil forklare sig yderligere, når pressen er til stede, lyder det fra Manshaus' forsvarsadvokat, Unni Fries.

Manshaus har sagt nej til at blive afhørt af politiet.

Pål-Fredrik Hjort Kraby, der er advokat ved politiet, siger, at man betragter Manshaus' nazistiske hilsen som et udtryk for, at han ønsker at vise sine ekstreme holdninger og ideologi frem for offentligheden.

Manshaus var iført gråt jakkesæt, hvid skjorte og sort slips i retten mandag. Han havde på forhånd givet pressen tilladelse til at tage billeder.

Senere mandag afgøres det, om han fortsat skal sidde varetægtsfængslet.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern For abonnenter

Viceborgmester: Jeg synes, det er ærgerligt, at Skjern nu mister chancen for at udvikle midtbyen

112

Pårørende til trafikdræbt er fundet

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Skjern

Innovest II droppet: Byråd vil hellere renovere Skjerns gamle rådhus

Annonce