Skjern

200 lodsejere ved Skjern Å får besøg af nationalpark-konsulenter

I marts præsenterede viceborgmester Søren Elbæk og nationalparkudvalget de første skitser til en kommende nationalpark. Nu går lodsejerdialogen i gang. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Diplomati og faglighed skal gå hånd i hånd, når landmændene får besøg af nationalparkens konsulenter.

SKJERN-TARM: Fra august får 200 lodsejere besøg af konsulenter, der drøfte muligheder i en ny nationalpark. Udvalget bag er helt klar over, at august er en travl måned for landmænd, når høsten skal i hus, og det bliver respekteret, så besøgene ikke kommer til at hindre arbejdet i marken, og faktisk er det respekt og ordentlighed, der er kodeordene for besøgene.

Derfor er Tove Urup Madsen fra Landudviklerne i Skjern og Orbicon, der er et datterselskab af Hedeselskabet, hyret ind til at føre dialogen, som ifølge viceborgmester Søren Elbæk skal føres på allerhøjeste diplomatiske niveau. Udover konkret viden, så handler det også om situationsfornemmelse.

- I udvalget har vi gjort os umage for, at konsulenterne skal have begge mapper med ind. Den ene handler om det faglige, og den anden mappe handler om diplomati og empatiens kunst. Vi er meget bevidste om, at der er mange følelser og fordomme i det her, og at der er en lang historik at tage hensyn til, siger Søren Elbæk.

En ting står fuldstændig mejslet i sten, og kan ikke rokkes det mindste ved, og det er, at nationalparken er et fuldstændig frivilligt projekt. Ikke en eneste lodsejer bliver tvunget ind i noget som helst.

- Der står frivillighed hen over det hele, fastslår Søren Elbæk.

Debatten om Nationalpark Skjern Å har en meget lang historik. Den kom i kølvandet på en endnu længere og til tider meget hård debat om genopretningen af Skjern Å, og flere gange er nationalparken blevet opgivet, ligesom at der har været fordomme på begge sider i debatten. Søren Elbæk tror på, at tiden er moden til at se på de positive muligheder i en nationalpark. Han vurderer, at meget har flyttet sig på 10 år, og der er sket generationsskifter. Desuden er der jorder, som ikke er så nemme at dyrke længere.

- Det kræver høj diplomati, men verden har også flyttet sig på 10 år, konkluderer Søren Elbæk.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce