Annonce
Skjern

200 lodsejere ved Skjern Å får besøg af nationalpark-konsulenter

I marts præsenterede viceborgmester Søren Elbæk og nationalparkudvalget de første skitser til en kommende nationalpark. Nu går lodsejerdialogen i gang. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Diplomati og faglighed skal gå hånd i hånd, når landmændene får besøg af nationalparkens konsulenter.

SKJERN-TARM: Fra august får 200 lodsejere besøg af konsulenter, der drøfte muligheder i en ny nationalpark. Udvalget bag er helt klar over, at august er en travl måned for landmænd, når høsten skal i hus, og det bliver respekteret, så besøgene ikke kommer til at hindre arbejdet i marken, og faktisk er det respekt og ordentlighed, der er kodeordene for besøgene.

Derfor er Tove Urup Madsen fra Landudviklerne i Skjern og Orbicon, der er et datterselskab af Hedeselskabet, hyret ind til at føre dialogen, som ifølge viceborgmester Søren Elbæk skal føres på allerhøjeste diplomatiske niveau. Udover konkret viden, så handler det også om situationsfornemmelse.

- I udvalget har vi gjort os umage for, at konsulenterne skal have begge mapper med ind. Den ene handler om det faglige, og den anden mappe handler om diplomati og empatiens kunst. Vi er meget bevidste om, at der er mange følelser og fordomme i det her, og at der er en lang historik at tage hensyn til, siger Søren Elbæk.

En ting står fuldstændig mejslet i sten, og kan ikke rokkes det mindste ved, og det er, at nationalparken er et fuldstændig frivilligt projekt. Ikke en eneste lodsejer bliver tvunget ind i noget som helst.

- Der står frivillighed hen over det hele, fastslår Søren Elbæk.

Debatten om Nationalpark Skjern Å har en meget lang historik. Den kom i kølvandet på en endnu længere og til tider meget hård debat om genopretningen af Skjern Å, og flere gange er nationalparken blevet opgivet, ligesom at der har været fordomme på begge sider i debatten. Søren Elbæk tror på, at tiden er moden til at se på de positive muligheder i en nationalpark. Han vurderer, at meget har flyttet sig på 10 år, og der er sket generationsskifter. Desuden er der jorder, som ikke er så nemme at dyrke længere.

- Det kræver høj diplomati, men verden har også flyttet sig på 10 år, konkluderer Søren Elbæk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Giv lufthavnen en blød landing

For en god måneds tid siden lykkedes det atter Stauning Lufthavn at holde propellen i luften - i hvert fald for en tid. Den lille lufthavn med den dårlige økonomi fik bevilget et krisetilskud på 2,5 millioner kroner fra byrådet. Vel at mærke oveni de knap to millioner kroner, som kommune i forvejen årligt poster i den. De seneste godt 25 år har kommunen hældt omkring 50 millioner kroner i Stauning Lufthavn, og efterhånden må man spørge sig selv, hvornår kassen skal klappe i. Er det virkelig en kommunal kerneopgave at drive en lufthavn, hvor underskuddet vokser i takt med, at antallet af fly falder? Nu foreslår pilot og tidligere direktør for flyselskabet Cimber, Jørgen Nielsen fra Sønderborg, at lufthavnen omdannes til en flyveplads og eventpark. Han foreslår, at arealerne kan bruges til weekend-arrangementer med bilræs, koncerter, småflysreparationer og flyturisme. Han foreslår også at etablere dronecenter og skoleflyvning, aktiviteter lufthavnen allerede er i fuld gang med. Vel at mærke alle initiativer, som ikke kommer til at koste skatteborgerne knap to millioner i årlig støtte - foruden diverse dyre redningskranse. Prisen er, at lufthavnen ikke vil have samme grad af bemanding som nu blandt andet i kontroltårnet, men igen må man spørge sig selv, hvorfor Ringkøbing-Skjern partout skal have en lufthavn med fuld bemanding? Specielt ikke når alternativet er en prisbilligere løsning, der samtidig kan være rammen om kulturelle arrangementer. Det med kultur er nemlig noget, vi kan her i kommunen. Hvad havne angår, er man nok bedre til fiskeri- og lystbådehavne her i området - end til lufthavne. Kommunen er desuden allerede medejer af Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det vil måske være en bitter pille at sluge for nogle, at man ikke kan opretholde en lufthavn, trods de mange millioner man har smidt efter den. Men på et tidspunkt må man trække en streg og erkende, at man ikke skal i den retning og se sig om efter en ny vej. Det kunne passende være den vej som en tidligere flychef - på eget initiativ i øvrigt - foreslår.

Annonce