Annonce
Vestjylland

200 har tilmeldt sig pigernes Knæk Cancer-spisning: - Det er virkelig overvældende

Liv Bro (til venstre) og Anna Sønderbo er ude på en af deres sidste ture for at samle ind til det amerikanske lotteri, der hvert år er i forbindelse med deres indsamling til Knæk Cancer. Her på besøg hos Dagli'Brugsen i Sdr. Nissum, hvor uddeler Peer Viborg overrækker. Foto: Jan Briks
Liv Bro og Anna Sønderbo har brugt det meste af efterårsferien på at gøre klar til den Knæk-Cancer-spisning, der nu efterhånden er blevet en tradition i Thorsminde.

Thorsminde: Det startede 2017. To lokale piger fra Thorsminde på dengang otte og ti år havde fået dén ide, at de ville holde en stor fællesspisning for at samle ind til Knæk Cancer. 140 mødte op. 75.043 kroner blev samlet ind.

Succesen gentog pigerne igen året efter, og fredag den 25. oktober er tredje gang, arrangementet finder sted i Mindbocentret i Thorsminde.

Denne gang er antallet af forhåndstilmeldte på 200.

- Det er virkelig overvældende, for vi har været noget senere ude med det i år end normalt, hvor vi plejer at starte forberedelserne en halv måned før, vi har gjort i år, så vi havde slet ikke regnet med, at så mange kom med, siger nu 12-årige Liv Bro, der med sin indsamlings-partner, 10-årige Anna Sønderby, i dag er på de sidste besøg rundt om i lokalsamfundet for at samle præmier ind til fredagens amerikanske lotteri.

I år har godt 100 sponsorer spyttet i kassen, så der i alt er 140 gaver - mod 80 gaver det første år.

Peer Viborg, der er brugsuddeler i Dagli'Brugsen i Sdr. Nissum, har givet fire gavekort til lotteriet. Det er en tilbagevendende foræring:

- Jeg kan huske, da pigerne kom for tre år siden og ydmygt spurgte, om jeg ville give noget. Bare den gejst og det engagement, de kom med, var jo ikke til at stå for, siger han.

Og det er mange andre enige med ham i. Pigernes tur rundt for at skaffe sponsorater har sendt dem forbi flere butikker i Holstebro - og det er primært efterårsferien, der er blevet brugt på indsamlingen.

Annonce
De har haft en lignende indsamling sidste år og året før. Det er efterhånden blevet en tradition for de to piger - det arrangement, der i år har samlet 200 forhåndstilmeldte deltagere. Foto: Jan Briks

Gør det selv

Torsdag aften, før det hele går løs, er pigerne nu ankommet til Mindbocentret, hvor der skal pyntes, dækkes op og gøres klar til den store fest.

Begge går de og pynter op, mens Livs mor Vibeke Krog Bro fortæller:

- Vi to mødre var i år begge i nye job. Så vi havde i vores stille sind måske lidt tænkt, om vi skulle hoppe et år over. Men det syntes pigerne i hvert fald ikke, og vi kan jo alligevel ikke sidde gejsten overhørig. Og om vi havde sagt god for det eller ej, havde de gjort det alligevel. Der ligner de deres mødre, griner hun.

Pigerne er over årene også begyndt at tage mere ansvar for arrangementet. Og kontakter nu selv de butikker og firmaer, de tror, der ligger sponsorater i.

- Jeg spurgte Liv her den anden dag, om ikke vi snart skulle få skrevet ud til et bestemt firma. Så svarede hun, at det havde hun da gjort, griner Vibeke Krog Bro.

Travl hverdag

I hverdagen har pigerne, der går i henholdvis femte og syvende klasse på Staby Skole, hver deres at se til. Anna går til fodbold, og Liv er i gang med gymnastikken.

Derfor er det på mange måder en gave, når de tre uger om året sætter alt til side for at være sammen om projektet:

- Vi har begge meget at se til, så vi glæder os altid til at være sammen, siger Liv Bro.

Det hele værd

Hvor mange timer, der hvert år bruges på arrangementet, er et uoverskueligt regnestykke. Men de gør det, fordi det føles rigtigt:

- Mange af vores venner har mistet folk, de kender til sygdommen, og vi kan jo se, hvordan det påvirker dem, siger Anna Sønderbo.

Det gør det hele værd.

- Det er da lidt hårdt, men på den gode måde, og når man er færdig, glæder man sig altid bare til næste år, siger Liv Bro og begynder på en ny række servietter på bordet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

EU. Fiskeriet skal med i Brexit-aftalen

Læserbrev: I disse dage dominerer Brexit-forhandlingerne EU. Og det kan få store konsekvenser for danske virksomheder, særligt det danske fiskeri, hvis ikke der landes en aftale. Derfor er det vigtigt, at vi på tværs af partiskel står sammen om at få en aftale med briterne, der tager højde for fiskeriet. Forleden besøgte vi Thyborøn Havn. Et besøg der affødte to vigtige erkendelser. Først og fremmest, at der skal meget til at slå de vestjyske fiskere og havnearbejdere ud af kurs. Der er fuld gang i fiskeriet og handlen i Thyborøn. Men også at truslen fra Brexit hænger som en mørk sky over havnen. Truslen er ikke ny. Om nogen, er vores danske fiskere blandt dem, der følger Brexit-cirkusset allernærmest, og det er med god grund. De danske fiskere fanger omkring 40 procent af deres fisk i britisk farvand, og omkring 30 procent af deres indkomst stammer fra selv samme områder. Uanset om Brexit bliver hårdt eller blødt, vil Storbritannien få status af at være tredjeland i forhold til EU. Hvis ikke vi lander en Brexit-aftale, der tager højde for fiskerierhvervet, vil det få fatale konsekvenser ikke blot for fiskerne fra Thyborøn, men for alle danske fiskere og de følgeerhverv, som fiskeriet skaber. En rapport fra Aalborg Universitet viser, at vi med det værst tænkelige scenarie alene i fiskeribranchen vil miste knap 1000 jobs samt næsten en milliard kroner i indtægter. Det vil være katastrofalt for særligt nord- og vestjyske havnebyer som Thyborøn. Dog er der plads til forsigtig optimisme. Selv for to vestjyder som os. EU står nemlig sammen på tværs af lande og partiskel. For nylig vedtog vi en aftale i Europa-Parlamentet, der forlænger den nuværende ordning, så briterne fortsat kan fiske i EU's farvand. Det betyder også, at vi kan fiske i deres farvand næste år, selvom det skulle blive et hårdt Brexit. EU er klar til at lave en aftale for fiskerne, hvis briterne er. Briterne har selv meget at tabe ved en Brexit-aftale, der ikke tager højde for fiskerierhvervet. Får vi ikke adgang til britisk farvand, får briterne heller ikke adgang til at sælge fisk til resten af Europa. EU kan virke fjernt og bureaukratisk. Men Brexit får virkelige konsekvenser for virkelige mennesker. Som vestjyske repræsentanter i EU vil vi gøre alt, der står i vores magt, for at sikre en Brexit-aftale, der beskytter vores danske fiskere.

Annonce