Annonce
Navne

19-årige Karen er klar til et liv i vinens verden

Karen Bollerup Møller fik sølv ved sin svendeprøve som tjener på Fjordgården. Oveni har hun vundet et rejselegat på 10.000 kroner. Foto: Johan Gadegaard
19-årige Karen Bollerup Møller har fundet den rette hylde i arbejdslivet. Hun fik sølv ved svendeprøven som tjener og vandt desuden Nymindegab Kros rejselegat på 10.000 kroner. Foreløbig fortsætter hun som tjener på Fjordgården, men drømmen handler om den store vinverden.
Annonce

Ringkøbing/Hvide Sande: - Jeg fik en mail, om at jeg havde vundet, da jeg var på arbejde og løb ud i køkkenet og udbrød jublende, at jeg havde vundet, siger Karen Bollerup Møller.

- Det var fantastisk at vinde Nymindegab Kros rejselegat på 10.000 kroner. Men man kan naturligvis ikke lade være med at tænke på, at hvis der ikke havde været corona, så skulle jeg have været på scenen og modtage legatet foran 500 mennesker til Fagenes Fest, siger Karen Bollerup Møller med et lille suk.

Sukket gælder naturligvis også, at det ikke lige er tiden at rejse ud i verden og blive klogere på vin.

Det faktum får dog ikke lov til at tage glæden af at have vundet og af at være færdig med uddannelsen som tjener - med sølv.

- Det er rart at vide, at det er mine lærere, der har indstillet mig, fordi jeg har gjort en ekstra indsats, siger Karen Bollerup Møller.

At Karen har fundet den rette hylde, er der slet ingen tvivl om. Det lyser ud af hende, at hun brænder for at lære alt om vin og senere rejse ud i verden for at uddanne sig til sommelier.

Det er ingen selvfølge, at det er kommet dertil, for Karen måtte slås med ordblindhed, da hun gik i skole.

- Det var ind imellem hårdt i folkeskolen, men jeg fik mulighed for at komme på ordblindeefterskolen Kragelund ved Vejle. Der lærte jeg at bruge en masse redskaber, så jeg kan klare at videreuddanne mig - selv i et fag med meget læsestof. Det betød rigtig meget for mig at få hjælp til de boglige fag, siger Karen Bollerup Møller.

Annonce

Vinferier i Tyskland

Interessen for vin kom i øvrigt på en ferie til Tyskland, så Karen har en forkærlighed for de tysk-franske vindistrikter; Rheingau, Mosel, Pfalz og Alsace.

- Jeg er lidt en efternøler, så jeg kom med på mange vinferier. Når jeg synes, at der var lidt for kedeligt at sidde ved bordet, blev jeg sat "i arbejde" med at hjælpe hotellets tjenere. Det synes jeg var rigtig dejligt. Det kan sagtens være, at de 10.000 kroner kommer til at gå til en vinrejse til Tyskland, siger Karen Bollerup Møller.

Karen Møller fik sølv ved sin svendeprøve, og hun har været rigtig glad for at være tjenerelev på Fjordgården. Foto: Johan Gadegaard

Hvad har været det bedste ved at være tjenerelev på Fjordgården?

- At jeg har fået lov til at arbejde så meget med min interesse for vin. Jeg har fået meget ansvar og lov til at sætte mit eget præg på arbejdet. Som tjener er det vigtig at kunne fortælle godt om mad, vin og spiritus, siger Karen Bollerup Møller.

Lige nu holder hun alle døre åbne for sit fremtidige arbejdsliv.


Jeg kan kun opfordre andre til at tage uddannelsen som tjener. Der er så mange muligheder - også i udlandet. Jeg elsker faget.

Karen Bollerup Møller


- Jeg vil rigtig gerne ud at rejse og søge mere viden. Jeg har en drøm om at blive praktikant på en vingård, så jeg kommer til at forstå vinbonden lidt mere. Og de ting, der påvirker vinen - lige fra jordbundsforhold og beskæring til historie og traditioner. Vin er så fedt et emne. Der er så mange ting, man virkelig kan dykke ned i, og jeg skal helt klart ud i verden, siger Karen Bollerup Møller.

Annonce

Forkert ry

- Jeg kan kun opfordre andre til at tage uddannelsen som tjener. Faget har et dårligt ry, blandt andet på grund af de skæve arbejdstider, men der er jo mange andre fag med skæve arbejdstider. Og der er så mange muligheder - også i udlandet. Jeg synes, at det er et mega fedt fag. Jeg elsker det, blandt andet fordi du får så tæt et sammenhold med dine kollegaer. Det er et meget socialt job, siger Karen Bollerup Møller.

Karen Bollerup Møller

Karen Bollerup Møller er 19 år. Hun er født og opvokset i Hvide Sande som datter af Jens og Lone Møller, der i en længere årrække drev tøjbutikken Huset i Hvide Sande.

Karen er netop blevet færdiguddannet som tjener på Fjordgården i Ringkøbing. Skoleforløbet har hun taget på Rybners i Esbjerg.

Fritiden går sammen med familien, hvoraf langt de fleste bor i Hvide Sande. Men vin fylder også meget i fritiden, for det er også Karens hobby at nørde med vinviden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Vandsporten bandt Jakob Sally til Vestjylland - nu kunne han ikke drømme om at flytte

Annonce