Annonce
Ringkøbing

1625 ryttere på rekordvarm tur rundt om fjorden

Der var pres på boden med vand på banegårdspladsen i Skjern, hvorfra de første ryttere blev sendt ud på ruten klokken ni lørdag formiddag. Foto: Jørgen Kirk.

Vejret viste sig fra sin mest gavmilde side, da 29. udgave af motionscykelløbet Fjorden Rundt blev afviklet lørdag - med 1625 deltagere.

Ringkøbing-Skjern: "Husk at drikke rigeligt med vand - også i aften. Vi ses til en super dag."

Ind i mellem kan det være klogt og fornuftigt at lytte til en cykelrytter med en del år på bagen, når man sætter sig for at gennemføre en 105 kilometer lang tur rundt om Ringkøbing Fjord i tæt ved 30 graders varme.

Sådan én er Øjvind Lauridsen; en erfaren herre på 71 år og særdeles aktiv formand i Mejrup Cykel Club, der havde hele 26 ryttere med til start i lørdagens udgave nummer 29 af det populære motionsløb Fjorden Rundt.

Formaningen sendte Øjvind Lauridsen ud via Facebook fredag aften - velvidende, at der var udsigt til en brandvarm udfordring i det yderste Vestjylland.

Da jeg møder ham ved startområdet foran banegården i Skjern lørdag morgen, er han ved godt mod, og han ligner en mand med styr på væskebalancen:

- Det skal nok blive godt. Det er en flot dag, lyder det fra Øjvind Lauridsen, der i 1984 bosatte sig med sin familie i landlige omgivelser i Spjald.

Dér og i Videbæk arbejdede han i en årrække som berider på fuld tid, inden han sadlede om og blev værktøjsmager hos KP Komponenter A/S.

I dag bor han og hustruen i Holstebro.

Annonce
Smukt ser det ud - og det var det også, da de mange cykelryttere rullede gennem området ved Skjern Enge. Foto: Jørgen Kirk.

Udsigt til ekstrem varme

Traditionen tro er det K.E. Kristensen, der står for at sende rytterne godt af sted fra Skjern, der er én af fire mulige startbyer i Fjorden Rundt.

Som en erfaren medarrangør har også han et vågent øje på vejrudsigten:

- Det bliver ekstremt varmt, og vi har faktisk gjort det, at dem, der er hjælpere ude på ruten, de har - for første gang nogensinde - fået væske med ud i dag, siger K.E. Kristensen og tilføjer:

- Vi har altid ønsket, det skulle være fint vejr, og vi har altid ønsket, at det skulle være vindstille, og nu får vi så hele paletten i dag. Det er fremragende.

Igen og igen formaner K.E. Kristensen via højttalere de mange deltagere om at huske at drikke rigeligt undervejs. Og hvis man løber tør, er det muligt at holde ind ved depoter i Bork Havn, Hvide Sande eller Ringkøbing.

Klokken 18 minutter over ni klikker Øjvind Lauridsen sine cykelsko i pedalerne på sin sorte racer model Scott Foil. Nu skal mand og materiel vise, om han og cyklen kan stå distancen.

Der er ikke noget krav til cykel og andet grej for at være med i Fjorden Rundt - for det gælder netop om at være med. Foto: Jørgen Kirk

Ambulancer rykker ud

Helt vindstille er det ikke ude på ruten. Men den skiftende vind er blid og sommervarm, og som cykelrytter kan man ikke ønske sig bedre forhold.

Skjern Enge tager sig smukt ud under den blå himmel, og i Bork Havn er et klappende publikum mødt talstærkt op; den slags luner også, når man er lidt presset.

Til gengæld er det ikke rart at høre lyden af to ambulancer, der er på vej med akut hjælp til ryttere, der angiveligt er røget alvorligt ud af kurs i et styrt.

Den gruppe ryttere, jeg sidder med i, passerer uheldsstedet med nedsat fart, og fortsætter så ellers mod Nymindegab, der er det sydligste punkt på ruten.

Motionsryttere og bilister er ikke altid de bedste venner, og ude på kystvejen op mod Hvide Sande er den gal igen. En hollandsk bil med en mand bag rattet sætter provokerende farten ned, så det bagvedkørende felt på det nærmeste går i stå, skønt han har åbne muligheder for at glide forbi slangen af Fjorden Rundt-deltagere uden problemer.

Pludseligt gasser han voldsomt op og dytter igen og igen, inden han forsvinder.

71-årige Øjvind Lauridsen fra Mejrup Cykel Club ved Holstebro var godt tilfreds med sin debut i Fjorden Rundt, som dog var en vældig varm fornøjelse anno 2018. Foto: Jørgen Kirk

God dag at debutere på

Da vi lidt over 11 ruller ind over brostenene ved havnen i Ringkøbing, har temperaturen sneget sig op på den anden side af 28 grader. Det er fristende at klikke ud af pedalerne og snuppe sig en kold cola eller en softice, men vi må videre.

Heller ikke ved Stauning Whisky er der tid til skylle halsen. Nogle af de stærke ryttere, jeg ligger på hjul af, har en ambition om at få en sluttid på under to en halv time, og så er der altså ikke tid til svinkeærinder, skulle jeg hilse at sige.

Helt så hurtig er Øjvind Lauridsen ikke. Men alderen taget i betragtning er han virkelig godt kørende, og efter tre timer, 47 minutter og 59 sekunder ruller han over målstregen i Skjern efter sin debut i Fjorden Rundt:

- Jeg er godt tilfreds. Det var en heldig dag at debutere på. Det kunne jo lige så godt have blæst og stået ned i stænger, siger den 71-årige motionist.

Øjvind Lauridsen indrømmer gerne, at han var en anelse presset på den anden side af de 90 kilometer. Men han var omgivet af andre gode folk fra Mejrup Cykel Club, så det blev en skøn dag, det er værd at mindes.

Det populære Fjorden Rundt-cykelløb tiltrak i år 1625 deltagere, hvilket er på niveau med sidste år. Foto: Jørgen Kirk
Så er starten gået i Skjern - og forude venter 105 kilometer gennem skønne steder som Stauning, Bork Havn, Nymindegab og Hvide Sande. Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Grib bolden til håndboldens dag

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Annonce