Navne

140 kilometer på cykel i Dolomitterne - og en drømmeaftale med Jørgen Leth og Rolf Sørensen

Claus Toblers far kom fra Schweiz, og kærligheden til bjergene har Claus Tobler fået fra ham, ligesom han fra sin far har fået glæden ved at cykle. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Claus Tobler kan gå på sommerferie med en god fornemmelse, for Erhvervsskolen Vestjylland, som han er direktør for, er nemlig fyldt helt op til det kommende skoleår. Og ferien kommer igen til at foregå med telt i bjergene, for Claus Tobler er naturmenneske og har fra sin barndom en særlig kærlighed til bjerge.

EN GOD SØNDAG FOR MIG ER EN DAG, der begynder med et par timer på cyklen sammen med en god kammerat, og med et stop hos bageren undervejs. Dernæst morgenmad med familien, kaffe af den gode slags - med et strejf af hasselnød. Søndag er en dag, hvor familien skal prioriteres, så eftermiddagen skal stå på familiehygge, måske en gåtur, gerne ved Henne Strand, eller i det smukke landskab langs med Skjern Å. Jyllands-Posten søndag er en pænt stor sag, og den skal der også gerne være tid til, og selvom tiden ofte ikke slår til, ville prikken over i´et være en god bog af Ken Follett. Til aften ville jeg invitere min kære mor eller andre fra den nærmeste familie, da hverdagen ikke levner meget tid til at se dem.

HVIS JEG FÅR EN UDENBYS GÆST PÅ BESØG, SÅ VIL JEG HELT KLART VISE VEDKOMMENDE naturen omkring Skjern Å, og her kommer man ikke udenom den smukke genopretning. Min far kom fra Schweiz, og fra de mange udenbys besøgende, vi har haft, ved jeg, at de sætter pris på at opleve Vesterhavet. Undervejs ville jeg stoppe i Ringkøbing og gå en tur i de gamle gader. Den til tider rå og barske natur er for mig et særkende ved Vestjylland, og det er værd at vise frem.

MIT SENESTE BESØG I EN KIRKE VAR søndag. Jeg kommer i en frimenighed hver søndag formiddag, så det er en fast del af min søndag.

HVIS JEG BLIVER BEDT OM AT VÆLGE EN SANG PÅ EN KARAOKEBAR, SÅ SKAL DET VÆRE: Der er mange at vælge imellem, men Coldplay, og særligt de tidlige album, sætter jeg pris på. ”Fix you” kunne være et bud. Mit forhold til Coldplay er nok noget med mine teenageår, og særligt når jeg hører Yellow. En kammerat og mig kørte fra Canada til Mexico i en Honda Civic, og da blev Coldplay lidt af et lydspor på den tur. Derfor vækker de gode minder.

HVIS JEG UD AF DET BLÅ VINDER 50.000 KRONER TIL EN DRØMMEREJSE, SÅ VIL JEG invitere familien med en tur til New Zealand, hvor den skulle stå på storslåede naturoplevelser og aktiv ferie. Jeg har ikke været der før. Jeg boede sammenlagt et år i Canada og var derovre for tre år siden, hvor vi oplevede den barske, vilde natur, boede i telt og besøgte gamle venner. Vi har snakket om, at det andet store ønske er New Zealand eller Australien, så New Zealand er næste punkt på min bucket list.

HVIS JEG KUNNE FÅ EN MIDDAGSAFTALE MED EN KUNSTNER, SÅ SKULLE DET VÆRE... Uha, den er svær, men hvis jeg kunne få lov, ville jeg i disse tour-tider vælge to, nemlig Jørgen Leth og Rolf Sørensen. Der ville man kunne kombinere stor viden om Frankrig med anekdoter fra cykelverdenen. Jeg synes, at Jørgen Leth har nogle fantastiske beretninger. Nu kommenterer han ikke Tour de France på TV2 i år, men at sidde seks timer og se et cykelløb, og høre ham fortælle om det, var halvdelen af oplevelsen. Han har en enorm viden om Frankrig, og historie og kultur har jeg en stor interesse for.

I NÆSTE UGE SER JEG FREM TIL at deltage i et cykelløb i Dolomitterne. Jeg skal cykle La Leggendaria Charly Gaul. Vi skal køre 140 kilometer og 4000 højdemeter. Nu kommer jeg så til at tænke på, om jeg har fået trænet nok, men jeg har kørt La Marmotte i Frankrig tre gange. Jeg er blevet bidt af en gal cykelrytter. Min far og jeg tog rigtig mange cykelture, da jeg var yngre, og vi tog på cykelture i Schweiz. Det er naturoplevelsen i det, se bjergene og få fantastiske oplevelser. Ellers ser jeg frem til at holde ferie og opleve det nordøstlige hjørne af Italien med familien. Vi skal bo i telt og ud at vandre. Vi er teltfolk, og det foregår på primitiv maner. Vi skal ud at se noget historie, smage vin og æbler. Da jeg var barn, ville min far altid tilbage til bjergene og vandre, så det er jeg vokset op med.

Nu kommer jeg så til at tænke på, om jeg har fået trænet nok, men jeg har kørt La Marmotte i Frankrig tre gange. Jeg er blevet bidt af en gal cykelrytter.

Claus Tobler

ALDER: 37

PRIVAT: Gift med Charlotte Dahl Tobler. Familien har to børn.

PROFESSION: Direktør på den socialøkonomiske virksomhed Erhvervsskolen Vestjylland

HJEMBY: Skjern. Opvokset i Sædding.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Portræt

Flemming Schantz: Først da jeg gik konkurs og mistede alt, lærte jeg at drive forretning

Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

Navne For abonnenter

86-årige Marie er stadig et stort legebarn

112

Hærværk: Bil fik skåret dæk op og blev sprayet med hvid maling

Udland For abonnenter

Britisk ambassadør: Stor­britannien forlader EU 31. oktober - aftale eller ej

Læserbrev

Teatret OM: Kulturkraft med hjerne og hjerte

Læserbrev: Det er på alle måder en gave til ”Naturens Rige”, at Teatret OM er kommunens egnsteater. Det kan vi være særdeles stolte af og taknemmelige for. Teatrets virke er lokal, national og international kulturkraft med både hjerne og hjerte. I min optik er det præcis de mentale vitaminer, som både kultur og natur i Ringkøbing-Skjern Kommune kan bruge som grobund for kunstens utallige muligheder. Kort og godt mentalhygiejne til folket af højeste karat. Teatret OM har nu i en uge vist sit værd i forbindelse med markeringen af teatrets 30 års jubilæum. Temaet for ugen har været ”UR-NAT 2019”. Ganske genialt er der byttet lidt rundt på bogstaverne i NATUR! Med et overflødighedshorn af højdepunkter rundt i kommunen, har der blandt andet været parader, gadeteater, gøgl, musik, koncerter og stylte artisteri i verdensklasse. Da der fredag eftermiddag var ”kulturflod” fra torvet i Ringkøbing til havnen, var der tæt på 1000, der fik et vitamintilskud af oplevelser, som man kan leve længe på. Kulturchef Per Høgh gav teatret og flodbølgen en række rosende ord med på vejen. Herlig uhøjtidelig var han i sin tale på torvet. Dette gjaldt også formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg, da han i tirsdags i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, stod bag den officielle åbning af ”UR-NAT 2019”. Med ham ved roret for dette udvalg er der bestemt masser af håb for kulturens trivsel i kommunen. I sin tale var Viborg ikke en søvndyssende politiker, men et ærligt og autentisk menneske, der brænder for den livsglæde, Teatret OM står for. Et egnsteater som ledes af et team af stærke og stolte kvinder, som faktisk ikke findes lige i ”Naturens Rige”!

Tarm For abonnenter

Jonas har fans verden over - men skal stadig gå tur med hunden Pepsi hjemme i Tarm

Ringkøbing-Skjern

K-formand har haft samtaler med nye kandidater

Annonce