Annonce
Navne

140 kilometer på cykel i Dolomitterne - og en drømmeaftale med Jørgen Leth og Rolf Sørensen

Claus Toblers far kom fra Schweiz, og kærligheden til bjergene har Claus Tobler fået fra ham, ligesom han fra sin far har fået glæden ved at cykle. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Claus Tobler kan gå på sommerferie med en god fornemmelse, for Erhvervsskolen Vestjylland, som han er direktør for, er nemlig fyldt helt op til det kommende skoleår. Og ferien kommer igen til at foregå med telt i bjergene, for Claus Tobler er naturmenneske og har fra sin barndom en særlig kærlighed til bjerge.

EN GOD SØNDAG FOR MIG ER EN DAG, der begynder med et par timer på cyklen sammen med en god kammerat, og med et stop hos bageren undervejs. Dernæst morgenmad med familien, kaffe af den gode slags - med et strejf af hasselnød. Søndag er en dag, hvor familien skal prioriteres, så eftermiddagen skal stå på familiehygge, måske en gåtur, gerne ved Henne Strand, eller i det smukke landskab langs med Skjern Å. Jyllands-Posten søndag er en pænt stor sag, og den skal der også gerne være tid til, og selvom tiden ofte ikke slår til, ville prikken over i´et være en god bog af Ken Follett. Til aften ville jeg invitere min kære mor eller andre fra den nærmeste familie, da hverdagen ikke levner meget tid til at se dem.

HVIS JEG FÅR EN UDENBYS GÆST PÅ BESØG, SÅ VIL JEG HELT KLART VISE VEDKOMMENDE naturen omkring Skjern Å, og her kommer man ikke udenom den smukke genopretning. Min far kom fra Schweiz, og fra de mange udenbys besøgende, vi har haft, ved jeg, at de sætter pris på at opleve Vesterhavet. Undervejs ville jeg stoppe i Ringkøbing og gå en tur i de gamle gader. Den til tider rå og barske natur er for mig et særkende ved Vestjylland, og det er værd at vise frem.

MIT SENESTE BESØG I EN KIRKE VAR søndag. Jeg kommer i en frimenighed hver søndag formiddag, så det er en fast del af min søndag.

HVIS JEG BLIVER BEDT OM AT VÆLGE EN SANG PÅ EN KARAOKEBAR, SÅ SKAL DET VÆRE: Der er mange at vælge imellem, men Coldplay, og særligt de tidlige album, sætter jeg pris på. ”Fix you” kunne være et bud. Mit forhold til Coldplay er nok noget med mine teenageår, og særligt når jeg hører Yellow. En kammerat og mig kørte fra Canada til Mexico i en Honda Civic, og da blev Coldplay lidt af et lydspor på den tur. Derfor vækker de gode minder.

HVIS JEG UD AF DET BLÅ VINDER 50.000 KRONER TIL EN DRØMMEREJSE, SÅ VIL JEG invitere familien med en tur til New Zealand, hvor den skulle stå på storslåede naturoplevelser og aktiv ferie. Jeg har ikke været der før. Jeg boede sammenlagt et år i Canada og var derovre for tre år siden, hvor vi oplevede den barske, vilde natur, boede i telt og besøgte gamle venner. Vi har snakket om, at det andet store ønske er New Zealand eller Australien, så New Zealand er næste punkt på min bucket list.

HVIS JEG KUNNE FÅ EN MIDDAGSAFTALE MED EN KUNSTNER, SÅ SKULLE DET VÆRE... Uha, den er svær, men hvis jeg kunne få lov, ville jeg i disse tour-tider vælge to, nemlig Jørgen Leth og Rolf Sørensen. Der ville man kunne kombinere stor viden om Frankrig med anekdoter fra cykelverdenen. Jeg synes, at Jørgen Leth har nogle fantastiske beretninger. Nu kommenterer han ikke Tour de France på TV2 i år, men at sidde seks timer og se et cykelløb, og høre ham fortælle om det, var halvdelen af oplevelsen. Han har en enorm viden om Frankrig, og historie og kultur har jeg en stor interesse for.

I NÆSTE UGE SER JEG FREM TIL at deltage i et cykelløb i Dolomitterne. Jeg skal cykle La Leggendaria Charly Gaul. Vi skal køre 140 kilometer og 4000 højdemeter. Nu kommer jeg så til at tænke på, om jeg har fået trænet nok, men jeg har kørt La Marmotte i Frankrig tre gange. Jeg er blevet bidt af en gal cykelrytter. Min far og jeg tog rigtig mange cykelture, da jeg var yngre, og vi tog på cykelture i Schweiz. Det er naturoplevelsen i det, se bjergene og få fantastiske oplevelser. Ellers ser jeg frem til at holde ferie og opleve det nordøstlige hjørne af Italien med familien. Vi skal bo i telt og ud at vandre. Vi er teltfolk, og det foregår på primitiv maner. Vi skal ud at se noget historie, smage vin og æbler. Da jeg var barn, ville min far altid tilbage til bjergene og vandre, så det er jeg vokset op med.

Annonce
Nu kommer jeg så til at tænke på, om jeg har fået trænet nok, men jeg har kørt La Marmotte i Frankrig tre gange. Jeg er blevet bidt af en gal cykelrytter.

Claus Tobler

ALDER: 37

PRIVAT: Gift med Charlotte Dahl Tobler. Familien har to børn.

PROFESSION: Direktør på den socialøkonomiske virksomhed Erhvervsskolen Vestjylland

HJEMBY: Skjern. Opvokset i Sædding.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Skjern Håndbold For abonnenter

Kasper Søndergaard rundede 350 kampe – nu venter efterårets vigtigste opgør: Vi er ikke i god forfatning

Annonce