Navne

14-årige Malou elsker spejderlivet: Har gået i shorts i tre år og sovet i telt i et år

14-årige Malou Adelheid Terp har været spejder siden hun var seks år gammel. Foto: Axel Schütt

Malou Adelheid Terp har været spejder i otte år. Udfordringer kan hun næsten ikke få nok af, og derfor har Malou sovet i telt i et år og gået med shorts i tre år i træk.

AARHUS: Det var et stort øjeblik for 14-årige Malou Adelheid Terp, da hun 10. september 2016 fik overrakt Snorky-mærket på scenen i Tivoli Friheden i forbindelse med FDF og Spejderne indtager Tivoli.

Snorky-mærket får man som spejder, hvis man har sovet udenfor i telt i 365 ud af 400 dage. Og faktisk havde Malou overnatning nummer 365 udenfor i Tivoli Friheden natten til den 10. september.

- Jeg besluttede mig for at sove i telt, fordi jeg ville bevise, at jeg kunne, siger Malou.

14-årige Malou Adelheid Terp fra Aarhus har været spejder, siden hun var seks år gammel. I dag er hun 14 år og går i 8. klasse, men interessen for spejderlivet varer ved.

Malou gik i skovbørnehave, da hun var lille og startede som spejder hos Marselisspejderne, kort før hun startede i 0. klasse, for at holde fast i naturen.

Hos Marselisspejderne er de vilde med udfordringer, og de elsker de mere utraditionelle spejdermærker. Mærker der eksempelvis gives til spejdere, der har sovet i hængekøje eller i shelter mindst 12 gange i løbet af året, eller som har spist et kilo bacon.

Familien Adelheid Terp bor på tredje sal, og da Malou sidste år tog Snorky-mærket måtte hun derfor hoppe i sko og jakke og gå ned i gården, hvor teltet stod klar. Det var både koldt at komme derned og koldt at stå op om morgenen, men nede i soveposen var der dejlig varmt, fortæller Malou.

Malou startede med at sove i telt i sommeren 2015. 23 dage på ferie i Hawaii, nytårsaften og en enkelt sygedag var de eneste dage, hvor Malou ikke sov udenfor. Det var ikke altid let, men Malou var aldrig ved at give op. Udover at hun ville bevise over for sig selv, at hun godt kunne, så handlede det også om at være den første i spejdergruppen, der fik Snorky-mærket.

- Hvis jeg gav op, så ville jeg ikke have vundet. Så der var ikke rigtig noget valg, siger Malou.

- Du er jo også meget stædig og konkurrence-mindet, tilføjer Malous mor Maria Adelheid med et grin.

Malou Adelheid Terp sov i telt i gårdhaven i et år. - Det handlede om at bevise for mig selv, at det kunne jeg godt, siger hun. Foto: Axel Schütt

Respekt for alle

Selvom Malou har været spejder i otte år, har hun ikke planer om at stoppe lige foreløbigt.

- Jeg kunne slet ikke forestille mig ikke at være spejder, siger hun.

Malou peger på sammenholdet og respekten som noget af det allerbedste ved at være spejder. Du bliver accepteret som du er, uanset alder og udseende. Det, der betyder noget, er om du gider.

- Du er en del af fællesskabet lige meget hvad. Og vi er mere eller mindre afhængige af hinanden, så alle er nødt til at hjælpe til, siger Malou.

Malou har mange venner. Både i spejdergruppen og i skolen. Men der er stor forskel på de to vennegrupper, fortæller Malou.

- Man kan ikke rigtig sammenligne det. Mine skolevenner forstår det ikke på samme måde. De har været med til spejder, men det var ikke noget for dem, siger hun.

Det er rart at have nogen, som har samme interesse som én selv - nemlig interessen for at gå til spejder.

- Man skal helst være inde i det for at forstå det på samme måde, som vi gør, siger Malou.

Malou Adelheid Terps mor, Maria Adelheid, er selv spejder. Hvor de fleste forældre godt kan være lidt bekymrede over, at deres børn sover i telt udenfor, var det ikke et problem for Maria. - Det er en form for personlig udvikling, hvor man bliver stærkere. Jeg har tiltro til, at det har Malou helt selv styr på, siger hun. Foto: Axel Schütt

At holde fast og fuldføre

For nogen kan det være svært at forstå, at man frivilligt sover i telt i et år eller beslutter sig for kun at gå med shorts. Spejderne bliver i hvert fald tit mødt med forundring, når de fortæller om deres bedrifter, fortæller Malous mor, Maria Adelheid.

- Det er i virkeligheden lidt sjovt, for der er jo ikke nogen, der spørger en maratonløber om, hvorfor han løber. Det er et spørgsmål om at prøve sig selv af og opleve, at man kan mere, end man tror, fortæller hun.

Både Malou og hendes mor tror på, at man lærer meget af at holde fast og fuldføre det, man har sat sig for. Også på de dage, hvor det måske ikke er så sjovt.

- Jeg kan godt forstå, at det kan være svært at sætte sig ind i, at man sover i telt i et år. At man synes det er mærkeligt. Men det er det bare ikke, når man er en del af spejderuniverset, siger Malou.

Da målet om at sove i telt var opfyldt, rykkede Malou ind på værelset igen. Men det var ikke helt så nemt at vænne sig til at sove indenfor. Faktisk sov Malou rigtig dårligt hele den første uge.

- Jeg følte mig så indespærret. Faktisk endte jeg med at ligge mig ned på gulvet og åbne alle vinduerne, siger hun.

Da Malou Adelheid Terp blev konfirmeret i foråret foregik det også i shorts. Her er det Malou med spejdervennerne (fra venstre) Matias Fournais-Sanchez, Caroline Munch Wittendorf, Mathilde Calmar, Malou Adelheid Terp, Josephine Calmar og Atle Trollehave. Spejderne var nede for at stå med fanen og ønske Malou tillykke, da hun kom ud fra kirken. Foto: Privat

Shorts i fem år

Lige nu er Malou i gang med at tage et mærke, der kaldes for Isbjørn. Det får man, hvis man udelukkende har haft shorts på i fem år.

Det startede i den blide ende, med Shorty-mærket, hvor man har shorts på hver gang, man er i en spejderrelateret sammenhæng. Dengang var Malou 10 år gammel. Da hun havde fået det mærke, besluttede hun sig for at have shorts på i et år, og da det år var gået, havde hun slet ikke lyst til at have lange bukser på.

- Jeg har kun shorts, så på den måde er det meget nemt. Og så har jeg også vænnet mig til kun at have shorts på, så jeg fryser ikke, siger hun.

Nu er der gået tre år, og Malou har ikke haft bukser på en eneste gang. Selv da hun blev konfirmeret i foråret, foregik det i lyse shorts.

- Men på det tidspunkt havde mine tætteste ikke-spejder venner vist vænnet sig til, at jeg på nogle punkter er lidt mærkelig, siger Malou med et grin.

0/0
Mindeord

Et engageret, ydmygt og meget venligt menneske er borte: Tak for sangen, mor!

Navne

Uffe Tang skifter til TV 2 News

Navne

Erfaren kok bestyrer i museumscafé

Navne

Ny regionskonsulent i Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland