Annonce
Skjern

125.000 kroner til bevaring af kulturarv

Ringkøbing-Skjern Museum, der blandt andet står for Nr. Lyngvig Fyr, har fået 125.000 kroner tilbage, som skal bruges til bevarelse af vestjysk kulturarv. Arkivfoto

Julen falder tidligt i år i Vestjylland, hvor Ringkøbing-Skjern Museum netop har fået 125.000 kroner tilbage, som skal bruges til bevarelse af vestjysk kulturarv.

Skjern: I 2017 ansøgte Ringkøbing-Skjern Museum om at blive godkendt som en almennyttig institution efter Ligningsloven §8a, der gør det muligt for museet at opnå særlige fradrag. Den godkendelsen er netop kommet i hus, og det betyder, at museet har fået 125.000 kroner i refusion.

Godkendelsen var betinget af, at mere end 100 personer gav minimum 200 kroner i gave til museet. Det er dermed lokale borgere, der har valgt at investere i deres lokale kulturarv, og med refusionen er de penge nu femdoblet.

- Det betaler sig at investere i kulturarv, for pengene kommer ofte mangefold igen. I tilfældet med Ligningsloven kommer pengene direkte tilbage i kroner og øre året efter, men set i et større og længere perspektiv over tid giver penge investeret i museets formidling også et stort afkast - for hele Ringkøbing-Skjern Kommune, fortæller Mette Bjerrum Jensen, der er ny direktør for Ringkøbing-Skjern Museum, i en pressemeddelelse.

Hvad pengene helt konkret skal bruges på, er ikke besluttet, men de vil indgå i Ringkøbing-Skjern Museums arbejde for at bevare og formidle historien i kommunen. En af indsatserne er for skolebørn i museets skoletjeneste, hvor 6000 børn allerede har været på besøg.

I 2017 havde Ringkøbing-Skjern Museum 216.000 besøgende, og i 2018 runder museet igen 200.000 gæster.

Museet vil også i 2018 forsøge at opnå støtten, hvilket igen kræver, at mindst 100 personer skal støtte museet med 200 kroner. Støtten skal være betalt senest 26. december 2018, og man kan trække bidraget fra i skat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kvinder: Gå hjem og hold fri resten af året

Læserbrev: Danske mænd får i gennemsnit 15 procent mere end deres kvindelige kolleger. Det er sådan cirka halvanden månedsløn. Så hvis kvinder og mænd skal have lige løn for lige arbejde, skal kvinderne have sidste arbejdsdag den 13. november og først møde op igen til januar. I 1976 fik Danmark lov om ligeløn. Det er 43 år siden, men målet er ikke nået endnu. Skal vi for alvor gøre noget ved det, så skal der ny lovgivning til. Ellers har ligelønnen meget lange udsigter. Det vil være absurd, hvis vores børns eller børnebørns generationer på arbejdsmarkedet skal arve uligelønnen. I England har de fået en lov, der pålægger arbejdspladser med flere end 250 ansatte at offentliggøre seks bestemte nøgletal for de ansatte kvinders og mænds løn – herunder forskellen på dem. Derudover skal virksomhederne forklare, hvorfor der er forskel, og hvad man vil gøre for at nedbringe den. Det kunne jeg godt tænke mig at se her også. Det ville være relativt nemt at starte med at stille krav om offentlige, kønsopdelte lønstatistikker. Barselsorloven er et andet område, som vil kunne sætte fart på udligningen. Far skal mere hjem på barsel – og mor tidligere tilbage på job. I både Sverige og Norge tager mere end dobbelt så mange fædre barselsorlov. I denne sammenhæng er det derfor positivt, at et EU-direktiv om øremærket barsel til mænd skal være implementeret herhjemme senest i 2022. Det, at tale åbent om løn på arbejdspladserne, vil også være med til at fremme vilkårene for at få ligeløn. Det er hverken forbudt eller farligt at tale om, hvad man hver især får i løn, så tag snakken med dine kolleger. Lige løn for lige arbejde er et fair krav at stille. Vil du have flere argumenter til ligelønssnakken, så følg med på Kvindernes Sidste Arbejdsdag på facebook.

Annonce