Erhverv

120 økologiske landmænd var mødt op til politisk debat

Lene Fløe Møller og hendes mand Torben Galsgaard lagde gård til, da der var økologisk sommermøde. Foto: Mads Dalegaard
Økologisk sommermøde i Velling bød på politisk debat og faglige oplæg om klima og bæredygtig produktion.

Velling: Maskinhuset hos Holmager Økologi i Velling dannede rammen om Økologisektionen i Landbrug & Fødevarers sommermøde i Vestjylland.

Her var godt 120 økologiske landmænd mødt op til politisk debat og faglige oplæg om klima og bæredygtig produktion, lyder det i en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer.

Med lyse, åbne stalde bygget af lokalt tømmer til gårdens 600 økologiske køer har Holmager Økologi taget hul på reduktion af bedriftens klimaaftryk. Netop klimaløsninger på vej mod klimaneutralitet var tema for aftenens økologiske sommermøde hos Lene Fløe Møller og hendes mand, Torben Galsgaard.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, åbnede aftenens række af oplæg med at ridse den globale fødevaresituation op, hvor klodens samlede landbrugsareal falder, mens jordens befolkning vokser dag for dag: - Klima er en global udfordring. Derfor skal vi se på klimaløsninger i et globalt perspektiv, og vi skal alle bidrage til at reducere klodens samlede CO2-aftryk, sagde Martin Merrild på mødet.

Formanden for Økologisektionen hos Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen, som driver Risbjerg Landbrug på Sydfyn med økologiske grise og planteavl, er også meget optaget af at udvikle sit landbrug i en mere bæredygtig og klimavenlig retning:

- Forbrugerne flytter sig, og vi skal flytte med. Det handler ikke kun om effektivitet og kilo mælk pr. ko. Det handler også om bæredygtighed, husdyrvelfærd og om at mindske vores klimaaftryk. Det kan ske med mange forskellige tiltag - fx danskproduceret foderprotein og øget kulstofbinding i jorden, sagde Hans Erik Jørgensen.

Også inden for kvægbruget arbejdes der på, hvordan anderledes fodring kan bidrage til at reducere køernes udslip af methangas i DMS-databasen.

Her er der spændende perspektiver i rapsfrø og rapskager, fortalte Nicolaj Ingemann Nielsen fra SEGES Husdyrinnovation.

Biodiversitet og naturområder var et andet emne, der prægede aftenens debat. Økologirådgiver fra Vestjysk Landboforening, Karsten Simonsen, slog i sit indlæg om bæredygtig økologisk planteavl fast: - Hvis vi som økologer ikke er omringet af biologisk mangfoldighed, bliver vi meget sårbare overfor for eksempel insektangreb. Derfor er naturområder, som læbælter og græsbræmmer i nærheden af vores større og større marker utrolig vigtige.

Landbrug & Fødevarer har sammen med Økologisk Landsforening fremsat forslag om særlige klima- og naturkrav på økologiske bedrifter. Bl.a. krav til kulstofbinding via de økologiske sædskifter, samt at der sikres mindst ét naturtiltag for alle marker på mindst 5 ha.

Landbrugsstyrelsen arbejder på implementering af forslagene, som forventes at træde i kraft fra 2021. Men allerede nu er der mulighed for at få naturtjek for mere biodiversitet på ens ejendom via landboforeningerne, understregede Lone Andersen, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Lone Andersen opfordrede også til, at man udlægger græsbræmmer rundt om markerne for at fremme den vigtige biologiske mangfoldighed.

0/0
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Rejs tilbage til 1700-tallet: Festival brager løs med flere end 60 arrangementer

Kultur

Vestjyllands ånd udkommer nu som fotobog og på vinyl

Ringkøbing IF

To gange Mikkel forlænger aftalerne

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Ringkøbing-Skjern

Socialudvalg har udpeget sparemål: Klippekort og normeringer til demente slipper