Erhverv

120 økologiske landmænd var mødt op til politisk debat

Lene Fløe Møller og hendes mand Torben Galsgaard lagde gård til, da der var økologisk sommermøde. Foto: Mads Dalegaard
Økologisk sommermøde i Velling bød på politisk debat og faglige oplæg om klima og bæredygtig produktion.

Velling: Maskinhuset hos Holmager Økologi i Velling dannede rammen om Økologisektionen i Landbrug & Fødevarers sommermøde i Vestjylland.

Her var godt 120 økologiske landmænd mødt op til politisk debat og faglige oplæg om klima og bæredygtig produktion, lyder det i en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer.

Med lyse, åbne stalde bygget af lokalt tømmer til gårdens 600 økologiske køer har Holmager Økologi taget hul på reduktion af bedriftens klimaaftryk. Netop klimaløsninger på vej mod klimaneutralitet var tema for aftenens økologiske sommermøde hos Lene Fløe Møller og hendes mand, Torben Galsgaard.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, åbnede aftenens række af oplæg med at ridse den globale fødevaresituation op, hvor klodens samlede landbrugsareal falder, mens jordens befolkning vokser dag for dag: - Klima er en global udfordring. Derfor skal vi se på klimaløsninger i et globalt perspektiv, og vi skal alle bidrage til at reducere klodens samlede CO2-aftryk, sagde Martin Merrild på mødet.

Formanden for Økologisektionen hos Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen, som driver Risbjerg Landbrug på Sydfyn med økologiske grise og planteavl, er også meget optaget af at udvikle sit landbrug i en mere bæredygtig og klimavenlig retning:

- Forbrugerne flytter sig, og vi skal flytte med. Det handler ikke kun om effektivitet og kilo mælk pr. ko. Det handler også om bæredygtighed, husdyrvelfærd og om at mindske vores klimaaftryk. Det kan ske med mange forskellige tiltag - fx danskproduceret foderprotein og øget kulstofbinding i jorden, sagde Hans Erik Jørgensen.

Også inden for kvægbruget arbejdes der på, hvordan anderledes fodring kan bidrage til at reducere køernes udslip af methangas i DMS-databasen.

Her er der spændende perspektiver i rapsfrø og rapskager, fortalte Nicolaj Ingemann Nielsen fra SEGES Husdyrinnovation.

Biodiversitet og naturområder var et andet emne, der prægede aftenens debat. Økologirådgiver fra Vestjysk Landboforening, Karsten Simonsen, slog i sit indlæg om bæredygtig økologisk planteavl fast: - Hvis vi som økologer ikke er omringet af biologisk mangfoldighed, bliver vi meget sårbare overfor for eksempel insektangreb. Derfor er naturområder, som læbælter og græsbræmmer i nærheden af vores større og større marker utrolig vigtige.

Landbrug & Fødevarer har sammen med Økologisk Landsforening fremsat forslag om særlige klima- og naturkrav på økologiske bedrifter. Bl.a. krav til kulstofbinding via de økologiske sædskifter, samt at der sikres mindst ét naturtiltag for alle marker på mindst 5 ha.

Landbrugsstyrelsen arbejder på implementering af forslagene, som forventes at træde i kraft fra 2021. Men allerede nu er der mulighed for at få naturtjek for mere biodiversitet på ens ejendom via landboforeningerne, understregede Lone Andersen, der er viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Lone Andersen opfordrede også til, at man udlægger græsbræmmer rundt om markerne for at fremme den vigtige biologiske mangfoldighed.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Qvist vil have Vesterhav Syd-høringssvar i byrådet

Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

Erhverv For abonnenter

Hotel står til politianmeldelse efter endnu en sur smiley: Ejer tordner mod fødevaretilsynet

112

Hærværk: Bil fik skåret dæk op og blev sprayet med hvid maling

Læserbrev

Teatret OM: Kulturkraft med hjerne og hjerte

Læserbrev: Det er på alle måder en gave til ”Naturens Rige”, at Teatret OM er kommunens egnsteater. Det kan vi være særdeles stolte af og taknemmelige for. Teatrets virke er lokal, national og international kulturkraft med både hjerne og hjerte. I min optik er det præcis de mentale vitaminer, som både kultur og natur i Ringkøbing-Skjern Kommune kan bruge som grobund for kunstens utallige muligheder. Kort og godt mentalhygiejne til folket af højeste karat. Teatret OM har nu i en uge vist sit værd i forbindelse med markeringen af teatrets 30 års jubilæum. Temaet for ugen har været ”UR-NAT 2019”. Ganske genialt er der byttet lidt rundt på bogstaverne i NATUR! Med et overflødighedshorn af højdepunkter rundt i kommunen, har der blandt andet været parader, gadeteater, gøgl, musik, koncerter og stylte artisteri i verdensklasse. Da der fredag eftermiddag var ”kulturflod” fra torvet i Ringkøbing til havnen, var der tæt på 1000, der fik et vitamintilskud af oplevelser, som man kan leve længe på. Kulturchef Per Høgh gav teatret og flodbølgen en række rosende ord med på vejen. Herlig uhøjtidelig var han i sin tale på torvet. Dette gjaldt også formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg, da han i tirsdags i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, stod bag den officielle åbning af ”UR-NAT 2019”. Med ham ved roret for dette udvalg er der bestemt masser af håb for kulturens trivsel i kommunen. I sin tale var Viborg ikke en søvndyssende politiker, men et ærligt og autentisk menneske, der brænder for den livsglæde, Teatret OM står for. Et egnsteater som ledes af et team af stærke og stolte kvinder, som faktisk ikke findes lige i ”Naturens Rige”!

Ringkøbing-Skjern

K-formand har haft samtaler med nye kandidater

Videbæk For abonnenter

Borgere går i aktion: Vil have bedre internet

112

Brand hos Nordsø Fisk: Flammerne brændte hul i taget

Annonce