Annonce
Kultur

119 år gammel klitgård er svær at sælge: Nu vil ejer have den revet ned

Ejeren af klitgården nord for Søndervig ønsker huset jævnet med jorden, så et salg kan blive en realitet. Den er man ikke med på hos Ringkøbing Bevaringsforening, som frygter, at kulturarv går tabt. Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune
Skal det jævnes med jorden, eller er det så bevaringsværdigt, at det skal blive stående? Teknik- og miljøudvalget skal på tirsdagens udvalgsmøde i forholde sig til et nedrivningsønske fra ejeren af en 119 år gammel klitgård.
Annonce

SØNDERVIG: Teknik- og miljøudvalget skal tirsdag forhold sig til en sag om en 119 år gammel klitgård ved Søndervig, som ejeren ønsker nedrevet.

Ejendommen er opført i år 1900 og er registreret som værende middel bevaringsværdig 4, hvilket ifølge Slots- og Kulturstyrelsen dækker over bygninger, som ”i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse er fremtrædende eksempler indenfor deres slags.”

Ved en tidligere lejlighed er den gamle klitgård blev besigtiget af den kommunale administration sammen med husets ejer, og ved samme lejlighed er ejendommen blevet erklæret i ”rigtig god stand”.

Annonce

"Uegnet til beboelse"

Den vurdering er en ejendomsmægler fra mæglerfirmaet Spaabæk RealEstate dog ikke enig i.

I et dokument fremgår det, at ejendomsmægleren vurderer, at klitgården skal gennemrenoveres – herunder ændres på loftshøjden i huset, som ifølge ejendomsmægleren i øjeblikket gør den uegnet til beboelse og sommerhusudlejning.

Samme ejendomsmægler vurderer, at klitgården som følge af renoveringer udført i 80’erne og 90’erne og opførelsen af et udehus, som skal være bygget i en anden stil end resten af huset, ikke kan regnes for bevaringsværdigt.

Annonce

Mister et stykke kulturarv

Hos Ringkøbing Bevaringsforening er man kraftig modstander af ønsket om nedrivning. I et høringssvar sendt i november 2018 skriver foreningens formand, Lars Hansson, at ejendommen bør bevares.

"Holdvej 40 er en smuk og karakteristisk klitgård, og forsvinder den, forsvinder en del af den enestående kulturarv, som klitgårdene repræsenterer. Deres stærke og smukke arkitektur og tilpasning til landskabet gør dem til noget af det bedste i dansk arkitektur, og de er en uvurderlig del af den vestjyske egnsidentitet", lyder det i brevet fra Lars Hansson.

Teknik- og miljøudvalget har tidligere givet tilladelse til nedrivning af to klitgårde, som ligesom Holdvej 40 lå i et sommerhusområde. Men hos Ringkøbing Bevaringsforening mener man ikke, at en klitgård bør falde til jorden, blot fordi den trænger til restaurering.

Ifølge Lars Hansson har man gennem de senere år set flere eksempler på, at en forfaldne klitgårde i området er blevet restaureret. Senest i Nørre Lyngvig, hvor den renoverede klitgård nu fungerer som både bolig og galleri.

"Bankgården og Dams gamle gård, der begge er nabo til Holdvej 40, er sat i stand, så de lever op til nutidens standarder", skriver Lars Hansson.

"Teknik- og miljøudvalget bør derfor komme med et meget markant signalt, der viser, at man ikke ønsker denne udvikling", slutter formand for Ringkøbing Bevaringsforening, Lars Hansson, sit høringssvar.

Administrationen indstiller, at teknik- og miljøudvalget ikke giver nedrivningstilladelse på ejendommen. I stedet mener administrationen, at ejeren bør opfordres til at finde alternative anvendelsesmuligheder for klitgården. Blandt forslagene lyder, at boligen inddeles i tre selvstændige ferieboliger, eller at et stykke af grunden udstykkes til en selvstændig parcelgrund til sommerhusbebyggelse.

Ønsker ejeren ikke at finde en alternativ løsning, så indstiller administrationen, at ejeren opfordres til at forsøge at sælge ejendommen i yderligere 12 måneder, hvorefter sagen igen vil blive drøftet i teknik- og miljøudvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce