Annonce
Navne

100 års fødselsdag: Anna Hedegaard har arbejdet hele sit liv - og hun er stadig meget aktiv

l Anna Hedegaard i sin hyggelige stue på Søndermarken. Privatfoto
På mandag fejrer Anna Hedegaard 100 års fødselsdag. Et langt og virksomt liv kan hun se tilbage på, som hun har brugt til gavn og glæde for alle, hun har været i kontakt med.

Tarm/Ådum: De seneste knapt ti år har Anna Hedegaard ført en nok så rolig tilværelse på Søndermarken i Tarm. Her nyder hun både omgivelserne og sin gode lejlighed, hvor der altid er blomster på bordet og potteplanter, som står i blomst.

100-årige Anna nyder stadig en god kop kaffe og byder også altid til enhver, som kigger indenfor. Hovedmåltiderne sørger personalet for, og middagen nydes i fællesskab med stedets beboere i den store spisestue. Det er alt sammen noget, Anna føler sig godt tilpas med.

Anna er stadig adræt, og ikke mindst her op til fødselsdagen har hun ordnet og gjort klar i lejligheden. Livslang arbejdsomhed og omhu er betegnende for Anna. Tiden falder hende ikke lang. Hun ser TV og holder Dagbladet, hvor hun følger med i lokale nyheder. Nu lader hun hænderne hvile efter at have strikket, syet, hæklet og kniplet til familien og til Røde Kors, hvor hun var med i Nørklegruppen. Anna er også en af de nitten syersker, som for 25 år siden var med til at sy Ådum Kirkes kortæppe.

Annonce
To mangeårige nabokoner i Ådum til Anna Hedegaards 99 års fødselsdag med 98-årige Hilda Grønborgs besøg. Privatfoto

Tilbageblik

Anna Hedegaard har boet i Ådum det meste af sit liv, men kommer fra Dyrvig ved Hoven. Her voksede hun op på en gård sammen med to søskende. De hjalp til som en selvfølge og havde pligter både ude og inde. Efter konfirmationen fik hun sin første og eneste plads på en nabogård, hvor arbejdsdagen var fra klokken fem om morgenen og til aftenmalkningen var slut ved 17-tiden. Det var gode vilkår synes Anna, for så var der lange aftener til sport om sommeren og håndarbejde om vinteren.

I 1942 blev hun og Jens Hedegaard gift, og de overtog hans fødehjem i Ådum, hvor hun var med i mark og stald og passede huset. Her voksede deres fire børn op. Et par år efter sølvbrylluppet besluttede de sig for at prøve noget andet og solgte gården i 1969. ”Jeg fik mit ønskejob, når jeg nu ikke længere skulle være på landet,” siger Anna. Hun blev bestyrerinde på Ådum Alderdomshjem, og det blev til atten gode år. De første år boede parret på Hjemmet, og det huskes stadig, at de sov med en sko i klemme i soveværelsesdøren, så Anna kunne høre, når der var der noget usædvanligt på færde.

Senere kom tiden med nattevagter, og Anna og Jens flyttede i hus på Stadionvej i 1981. Syv år efter blev Hjemmet nedlagt. Anna havde stadig ressourcer i behold og begyndte at servere i forsamlingshuset, hjælpe ved private fester og fik påskønnet rengøringsarbejde. Som ekstra arbejde indtil hun var halvfems, plukkede hun jordbær i forsommeren og var med til at tage kartofler op om efteråret.

Anna blev enke i 1997, men blev boende i huset endnu en tid. Et utrolig virksomt liv kan Anna se tilbage på. Hun sætter stor pris på familiesamvær med svigerbørn og børn: Rita i Tarm og Maren Marie i Aarhus samt Karl, der er taxavognmand i Aarhus og Anders, brugsuddeler i Videbæk. Desuden har Anna glæden over ni børnebørn og syv oldebørn.

Familien samles til fest på 100-års dagen, hvor Anna også har annonceret og inviteret venner og naboer gennem årene til eftermiddagskaffe på Søndermarken, og der vil helt sikkert også være hilsen fra både borgmesteren og dronningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce