Sport

10 ting, vi lærte af Superligaen

Ramon Leeuwin, OB mod Nicolaj Thomsen, FCK i søndagens tætte affære i Odense. Thomsen stod for den afgørende pasning. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Superliga-runden bekræftede, at de to slutspil skærper intensiteten. I medaljespillet tog FC København et spring mod mesterskabet med 1-0-sejren i Odense i en tempofyldt affære, og OB viste midt i nederlaget igen en stærk kollektiv indsats. Esbjerg leverede en overraskelse med 2-2 mod FC Midtjylland. Vejle skabte sig nyt håb med 4-1-sejren hjemme over Sønderjyske og kan dermed stadig indhente denne modstander, fordi netop der netop resterer en indbyrdes kamp, og netop disse dobbeltkampe i slutspillene giver en ekstra dynamik.

1 AGF kan redde sig i Haderslev

Mustapha Bundu, AGF og Mikkel Mena Qvist, Horsens i en af de hidsige dueller i det østjyske derby, som AGF vandt sikkert. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Efter den miserable indsats i den første kamp i gruppespillet mod Vejle, var det et helt andet udtryk, et helt anderledes tændt AGF-mandskab, der viste sig frem mod Horsens. Ok, hjemmeholdet ramte vist ikke helt dagen, men århusianerne leverede et offensivt festfyrværkeri i sejren på 3-0 og burde have vundet med mindst det dobbelte.

De tre point - og Sønderjyskes nederlag til Vejle - betyder nu, at AGF på mandag i Haderslev kan spille sig på sikker grund med en sejr over Glen Riddersholms mandskab. En sejr og AGF vil være 9 point foran sønderjyderne i pulje 1, og med en langt bedre målscore vil det reelt betyde 10 point, og med tre kampe tilbage vil AGF ikke kunne blive nummer tre.

2 OB bekræftede kvaliteten

Denis Vavro, FCK og Troels Kløve, OB i en duel, der også symboliserer forskellen i fysik på de to hold. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Selv om OB tabte 0-1 hjemme til FC København, skete det efter endnu en løfterig indsats. Før pausen var OB tæt på føringen. Hjemmeholdet producerede både halve og kvarte chancer, men de stribede formåede igen ikke at gøre gode chancer tilstrækkeligt store. men der var igen dynamik, gode kombinationer og stærk fight i det fynske hold. Til gengæld skruede FCK op for det internationale tempo fra starten af 2. halvleg, og Dame N'Doyes sejrsmål faldt efter en genistreg af Nikolaj Thomsen. Men OB kom stærkt igen til sidst, og bør - set ud fra den kamp - stadig have en markant chance for at hente bronzen.

3 Esbjerg viste igen format

Esbjergs Rodolph Austin og Midtjyllands Frank Onyeka var nogle hårde fightere i søndagens opgør i Esbjerg, hvor hjemmeholdet snød gæsterne for et point til sidst. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Godt nok har EfB kun én gang i denne sæson formået at komme fra baghjul og vinde en kampen, hvor holdet har været bagud – det var meget passende den sidste kamp i grundspillet mod Vejle – men ikke desto mindre er det nu lykkedes to gange at narre et point fra FC Midtjylland i overtiden.

To gange er det blevet 2-2. Rodolph Austin viste sin store værdi for holdet som både indpisker og målscorer, og så har EfB i Yuri Yakovenko pludselig fået en angriber, modstanderen skal frygte. Ukraineren har kontraktudløb til sommer, men med scoringer mod både Vejle og FC Midtjylland er han ved at gøre sig lækker til en forlængelse. Med to gode kampe mod de to guldaspiranter er EfB samtidig godt i gang med at bevise, at holdet hører hjemme i et mesterskabsspil.

4 Randers FC venter på AGF

Vendsyssel FF's Matti Steinmann (5) i duel med Randers FCs Mads Aaquist (10) under kampen mellem Randers FC og Vendsyssel FF på Cepheus Park Randers i lørdags. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Spillet var alt andet end prangende i weekendens hjemmekamp mod Vendsyssel, men med det uafgjorte resultat er Randers FC definitivt sikre på at opnå top 10-målsætningen for sæsonen.

Kronjyderne kan nu bruge de sidste fire puljekampe på at gøre sig klar til at krydse med et hold fra den modsatte pulje i Europa League Playoffspillet. Her vil to mulige lokalopgør mod AGF for alvor kunne fyre op under en sæson, der allerede er godkendt.

5 Nyt lavpunkt for Horsens

Kasper Junker, Horsens viser her noget af den dynamik, som ellers manglede hos den gule fare, som har mistet lidt af glansen på det seneste. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

AC Horsens åbnede nedrykningsspillet med uafgjort mod Sønderjyske, men det var ikke et tegn på bedre tider oven på fire nederlag i træk. Den seneste kamp mod AGF blev i stedet et nyt lavpunkt. Det mentale overskud med Bo Henriksens gejst og vilje som varemærke ser ud til at falme i øjeblikket. Bo Henriksen bliver nødt til at ryste posen før mødet med lokalrivalerne fra Vejle, ellers ligner holdet en potentiel nedrykker.

6 SønderjyskE mangler robusthed

Melker Hallberg, Vejle viser styrke i hovedspillet mod Sønderjyske, som blev afklapset i Nørreskoven. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Mod Horsens lod SønderjyskE-spillerne sig stresse for let og fandt aldrig ind i sit spil.

Mod Vejle faldt holdet sammen. SønderjyskE kom bagud for let og for hurtigt, men det var lige så bekymrende, at holdet slet ikke formåede at komme tilbage i kampen.

De to første kampe i nedrykningsspillet tegner et billede af et hold, der for let bliver slået ud af kurs. Hverken Horsens eller Vejle er kommet med noget overraskende, men har formået at ryste SønderjyskE med enkle midler.

Skal SønderjyskE have point, skal holdet finde den robusthed, holdet havde i slutningen af grundspillet.

7 Vejle kan stadig overraske

Serhiy Hryn har scoret til 1-0 for Vejle Boldklub mod Sønderjyske, som nu skal passe på ikke at blive trukket ned i møget. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Med 4-1-sejren over Sønderjyske hentede Vejle nye kræfter og selvtillid. Vejle kan stadig nå at fjerne sig fra sidstepladsen i holdets gruppe i nederste slutspil. Sidstepladsen udløser som bekendt en giftig play-match - hjemme og ude - mod bundholdet fra den anden gruppe, og den samlede taber vil være ude af Superligaen. De to næstsidste hold undgår at komme med i den nærmest uhyggelige duel.

Og Vejle skal stadig møde Sønderjyske ude, så det kan hurtigt blive snert. Spillerne - der for fleres vedkommende er teknisk godt begavet - leverede en frigjort og offensivt betonet indsats mod Sønderjyske, og nu venter der en ægte gyser, når den evige rival fra AC Horsens gæster Nørreskoven på fredag.

8 Løverne vandt på halvsløv aften

Jose Carlos Goncalves Rodrigues fra FCK mod Troels Kløve fra OB i søndagens opgør. OB var tæt på udbytte. Nu går turen til FC Midtjylland på søndag. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

FC København tog et vigtigt step mod guldet, da holdet sejrede 1-0 i Odense. Før pausen virkede det, som om FCK spillede en anelse henholdende og sparede lidt kræfter, eller måske var det nærmere OB's aggressivitet, der formede mønstret. men FCK lagde mange procenter på straks fra 2. halvlegs start og kunne efter føringen nogenlunde sikkert køre sejren hjem.

FCK-træner Ståle Solbakken pegede efter kampen på, at holdet er en anelse slidt for tid. Robert Skov var ikke med på grund af en skade, og Viktor Fischer har endnu et stykke til topformen, men viste fysisk fremgang. Nogle andre spillere er skadet, men når FCK alligevel kan vinde sådan en kamp, tegner det gode perspektiver, og i de kommende uger flere spillere være til rådighed.

9 Brøndby var heldig i Farum

Mikael Uhre udligner til 1-1 mod FC Nordsjælland mandag aften. Men Uhre fik stor hjælp af FC Nordsjællands målmand. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

FC Nordsjællands unge målmand Peter Vindahl Jensen havde stået upåklageligt mod Brøndby i mandagens kamp, men kort før tid droppede talentet fælt, og derfor kunne Brøndby trille sydpå med det ene point.

FC Nordsjælland havde haft flere chancer til at lukke kampen til 2-0, og det manglende mål kan nemt blive dyrt i jagten på at lukke hullet op til bronzepladsen. Farum-mandskabet er fem point efter OB på tredjepladsen, men kun to efter Brøndby, og der er fortsat otte runder tilbage i øverste slutspil.

10 Brøndby er kommet sig

Joel Kabongo fra Brøndby i samtale med dommer Mads-Kristoffer Kristoffersen under Superligakampen mellem FC Nordsjælland - Brøndby i Right to Dream Park mandag aften. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Brøndby nåede at stoppe nedturen i grundspillet og slap med i øverste slutspil, og fremgangen er fortsat. Først med 2-2 hjemme mod OB i en kamp på højt niveau og med internationalt snit i duellerne.

Det ene point i Farum mod FC Nordsjælland var værdifuldt, og nu skal Brøndby for alvor bestå i næste runde, hvor FC København gæster de blågule i nyklassikeren.

Det ligger i Brøndbys selvforståelse, at klubben skal have både en medalje og en europæiske billet, og kampen mod FC København vil formentlig igen antænde spillernes klare talenter i det offensive.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Redningsaktion på fjorden: Lys fra mobiltelefon reddede ung sejler

Skjern

Mand omkom i solouheld i morges: Blev erklæret død på stedet

Ringkøbing

Vandringsmænd slog deres egen rekord: Fynboer indsamlede 85.553 kroner til kritisk syge børn

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Annonce