Annonce
Ringkøbing-Skjern

10 ting du skal holde øje med på valgaftenen

Der er masser at holde øje med på valgaftenen. Foto: Jørgen Kirk
På trods af en meget fredelig valgkamp er der kamp om de 29 taburetter i byrådet og borgmesterposten. Her er nogle af de ting, der er værd at lægge mærke til.

Ringkøbing-Skjern: På trods af en meget fredelig valgkamp er der kamp om de 29 taburetter i byrådet og borgmesterposten. Her er nogle af de ting, der er værd at lægge mærke til.

1. Borgmestereffekten

Vil det lykkes borgmester Hans Østergaard at score flere stemmer til sig selv og sit parti med hjælp fra den berømte borgmestereffekt? Skal man tro valgforskerne, så er det ved første genvalg, en borgmester kan sætte næsen op efter ekstra medvind. Det vil være tiltrængt for Venstre, som er gået tilbage ved de seneste tre valg og tabt 6000 stemmer. De 2700 af dem røg for fire år siden. For fire år siden fik Hans Østergaard kun tredjeflest personlige stemmer. Kristendemokraternes Kristian Andersen fik næsten dobbelt så mange, mens Socialdemokraten Søren Elbæk blev nummer to.

Annonce

2. Bliver socialdemokraterne straffet

Kommer det til at koste på vælgeropbakningen fra de socialdemokratiske vælgere, at partiet for fire år siden gik til valg under sloganet ’Tid til fornyelse’, men endte med at gøre en Venstre-mand til borgmester? Sagen om det omstridte testcentret i Lem Kær, som fik opbakning fra alle seks S-byrådsmedlemmer, kan også koste stemmer. Endelig kan det ikke afvises, at statsministerens håndtering af minksagen kan få betydning i det vestjyske minkland.

Annonce

3. Bliver Kristian Andersen topscorer

3618. Så mange personlige stemmer lykkedes det for Kristendemokraternes absolutte superstjerne Kristian Andersen at skrabe hjem til partiet for fire år siden. Det lagde om noget grunden til partiets store fremgang i Ringkøbing-Skjern. Seks mandater – godt halvandet mandat blev hentet via valgforbundet med Konservative og Liberal Alliance, der ikke blev valgt til byrådet. Denne gang er KD ikke i valgforbund, men skal hente alle stemmerne selv. I denne byrådsperiode har KD flere gange været på politisk slingrekurs, blandt andet i sagen om Lem Kær, hvor flertallet i gruppen først var modstandere af projektet, men så endte med at foreslå et kompromis med færre møller, som ikke fik opbakning. Om det får betydning for opbakningen, vil tiden vise.

Annonce

4. Kan Fjordlisten gøre det igen

Den partipolitisk uafhængige Fjordliste skal forsøge at blive repræsenteret for tredje gang – og det kan meget vel blive op ad bakke. Dels har de små lister det generelt svært i hele landet. Dels har Fjordisten ikke haft plads i byrådet siden Jesper Lærke skiftede til Kristendemokraterne. Det tidligere byrådsmedlem Jan Holm Rasmussen er frontfiguren, som skal lokke vælgerne til. Denne gang har listen valgforbund med SF.

Annonce

5. Slaget om Hvide Sande

Tidligere borgmester Iver Enevoldsen (V) fra Hvide Sande genopstiller ikke for første gang i en menneskealder Heller ikke løsgængeren Svend Boye Thomsen, der er opvokset på Klitten er på stemmesedlen denne gang. De fik tilsammen 1000 personlige stemmer, som er i spil til valget. Venstre i Hvide Sande stiller med en gammel kending Hans Christian Von Qualen Blichfeldt, som vil få meget hård konkurrence fra KDs trumfkort i fiskerbyen Carsten Bjerg og den konservative Susanne Høj, der også er formand for Ældrerådet i kommunen. Derfor er det langt fra sikkert, at Venstre kan fastholde sit mandat i Hvide Sande.

Annonce

6. Den sure opposition

I årevis har Niels Rasmussen og SF være den højtråbende opposition til de store magtpartier i byrådet. Men er der vælgere i at være det sure parti, som altid påpeger fejl og mangler? Det rød-grønne parti har i denne periode været kritisk overfor både grønne projekter som testcentret i Lem Kær og solcelle-projektet. Det har givet slag fra blandt andet Venstres gruppeformand Jakob Agerbo, som har spurgt, om SF ikke vil den grønne omstilling. Modsvaret fra SF er, at borgerne skal inddrages langt mere i projekterne. Om de røde vælgere er enige, vil vise sig på valgaftenen, hvor det bliver synligt, om vælgerne vil have flere end de nuværende tre byrådsmedlemmer. Partiformand Pia Olsen Dyhr tror på fremgang. Til Radio4 sagde hun for nyligt, at Ringkøbing-Skjern er en af de kommuner, hun har et godt øje til.

Annonce

7. Hvem bliver borgmester

Det handler om at tælle til 15 på valgaftenen. 15 mandater er nemlig antallet, der giver flertal i byrådet. De dage, hvor Venstre havde absolut flertal, er forbi. Derfor skal der mindst to partier til at sikre borgmesterposten. Selv om borgmesterkampen ikke har fyldt ret meget i valgkampen, så foregår den i kulissen. Kan Hans Østergaard (V) og Søren Elbæk (S) til sammen mønstre 15, vil der formentlig blive indgået en hurtig aftale. KD’s Kristian Andersen vil dog også stå på spring, men kan få sværere ved at samle 15 – uden om S og V. Den konservative Lennart Qvist ser helt sikkert også sig selv som en borgerlig kompromiskandidat. Men Venstre vil næppe bakke op om de to herrer som ny borgmester – og Socialdemokratiet vil formentlig være tilfreds med en viceborgmesterpost plus det løse. Og den vil Venstre kunne tilbyde.

Annonce

8. Hvad med de små

Dansk Folkeparti står overalt i landet til smæk. Det kan gå hårdt ud over Dansk Folkepartis to mand store byrådsgruppe. Måske kan Nye Borgerlige, som har landspolitisk vind i sejlene, snuppe det ene mandat fra DF. Enhedslisten og Radikale, som begge var langt fra en byrådsplads for fire år siden, vil får det svært igen. Denne gang er de to partier gået i valgforbund i håb om at kunne hjælpe hinanden. Men det kræver fremgang. Liberal Alliance skal også satse på mange nye vælgere for at komme i byrådet.

Annonce

9. Søskendekampen

Usædvanligt mange søskende stiller op til byrådet denne gang. I dag har KD’s Kristian Andersen sin lillebror Henrik med i byrådsgruppen. Og der er mulighed for flere søskendepar denne gang. Pia Vestergaard fra SF har lokket sin søster Gitte Tang Vestergaard til at stille op. Venstres byrådsmedlem Jens Højland kan få selskab af sin lillebror Markus, som stiller op for Nye Borgerlige. Dansk Folkeparti har tidligere byrådsvikar Sigvald Henriksen på listen. Hans bror Egon Henriksen er på stemmesedlen for Socialdemokraterne.

10. Smitter Papes popularitet

Konservative var et mulehår fra at komme i byrådet for fire år siden. Denne gang tror spidskandidat Lennart Qvist på succes og noget mere end det ene mandat, han selv har haft siden partiskiftet fra Venstre. Spørgsmålet bliver, hvor meget Pape-effekten kommer til at smitte af på valgresultatet i Ringkøbing-Skjern, og hvor godt det lykkes for Lennart Qvist at sælge sig selv til vælgerne som et godt borgerligt alternativ. Han kan som social- og sundhedsudvalgsformand ærgre sig over, at ældreområdet har fyldt så forholdsvis lidt i valgkampen.

Annonce
Navne For abonnenter

Corona kostede hendes fars liv: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Spjald blev hjemby for produktion af kjoler og 40 nye arbejdspladser - og andre glimt fra Gamle Dage

Debat

Raunonia: Udsigten over fjorden er en fælles værdi

Ringkøbing

Han går fra 800 til 5000 kvadratmeter: Mr. Beef kan sagtens bruge al pladsen i ny fabrik

Bonnichsen i klumme: Efterretningsvæsenet i Danmark ligger i ruiner

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Stigende elpriser tvinger sommerhusbureau til nytænkning: Lejerne må betale, hvad strømmen reelt koster

Debat

Energipriser: Høje mål men reelt ingen selvbestemmelse

Ringkøbing

Fra rengøringsmedarbejder til kurbadschef: 24-årig rumæner har gjort lynkarriere på Hotel Fjordgården

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Ringkøbing Håndbold

Fra Okinawa til Vestjylland: Japansk træner i praktik i Ringkøbing Håndbold

Skjern For abonnenter

Kom med på læsehunden Frejas første arbejdsdag: Firbenet skal hjælpe børn med at blive bedre til at læse

Sport

Gidsel bliver på hotellet under træning efter slag i maven

Annonce