Annonce
Ringkøbing

Ølstrup-præst jubler over genfundet Nolde-maleri

Noldes maleri "Middag i Emmaus" har været forsvundet gennem fire år. Det er en jublende glad sognepræst, som ser frem til igen at kunne prædike foran billedet, der er lavet specielt til Ølstrup Kirke. Arkivfoto

I 2014 blev et maleri, der er vurderet til cirka 10 millioner kroner, stjålet i Ølstrup Kirke. Nu er det fundet i Tyskland.

Ølstrup: Det maleri af Emil Nolde - "Middag i Emmaus" - som i 2014 blev stjålet fra Ølstrup Kirke, er dukket op i Nordtyskland.

Tyven eller tyvene gik tilsyneladende ind i kirken ved højlys dag 11. marts 2014 og stjal det 60 gange 80 centimeter store maleri, der er vurderet til omkring 10 millioner kroner.

Siden har det været forsvundet.

Men af en politirapport fra 24. november sidste år fremgår det, at politiet i Slesvig-Holstein har givet Rigspolitiet i Danmark besked om, at en gruppe kriminelle hævdede at være i besiddelse af maleriet. Gruppen, der kommer fra en landsby ved Hamburg, var interesseret i at indlevere maleriet til politiet, og nu er det i tysk politis varetægt, skriver Ekstra Bladet.

- Det skal senere udleveres til Danmark og tilbage til Ølstrup Kirke, siger vagtchef Jens Claumarch fra Midt- og Vestjyllands Politi til avisen.

Annonce

Det er vanvittig stort. Tænk, at det skulle ske - jeg havde ikke turdet drømme om, at vi skulle få maleriet tilbage, i hvert fald ikke i min tid.

Sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard

"Det skal hjem"

Sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard kan næsten ikke få armene ned efter beskeden fra politiet:

- Det er vanvittig stort. Tænk, at det skulle ske - jeg havde ikke turdet drømme om, at vi skulle få maleriet tilbage, i hvert fald ikke i min tid, siger Inge-Dorthe Kaasgaard til Dagbladet.

Hun ved endnu ikke, hvornår maleriet bliver frigivet, men er ikke i tvivl om, hvor det skal hen, når det sker:

- Det skal da hjem og hænge. Det skal ikke på hverken Nationalmuseet eller Nolde Stiftung; det skal hjem til Ølstrup, siger hun.

Emil Nolde boede i Ølstrup, da han i 1904 malede billedet specielt til Ølstrup Kirke.

Mange turister har lagt vejen forbi kirken netop på grund af Nolde-maleriet, og blandt andet derfor har kirken altid været åben for besøgende i dagtimerne. Desværre altså også for tyveknægtene.

Hvad der præcis skal gøres fremover for at sikre mod nye ugerninger, er Inge-Dorthe Kaasgaard ikke sikker på endnu:

- Det er så nyt; jeg fik det at vide her i eftermiddag, og vi har slet ikke nået at tænke så langt. Men vi skal helt sikkert prøve på ikke at være lige så naive længere, som vi var dengang, fastslår hun.

Dusør på 100.000

Allerede kort efter tyveriet pegede sporene mod Tyskland. Vidner havde bemærket en mørk bil med tyske nummerplader i området ved kirken omkring det tidspunkt, da maleriet blev stjålet.

Men trods en dusør på 100.000 kroner og internationale efterlysninger gennem Interpol og "The Laws of Art", som er et britisk netværk inden for stjålet kunst, skulle der gå næsten fire år, før billedet dukkede op igen.

"Middag i Emmaus" er malet af Emil Nolde i 1904. Den største samling af hans værker findes i Nolde Stiftung Seebüll, hvor der i 1957 - året efter hans død - åbnede et museum for hans kunst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

112

Sprængte hul i kajak med fyrværkeri

Læserbrev

En ommer: Lad dog Skjern Produktforretning få lov at udvide

Læserbrev: Hvad er det, teknik og miljøudvalget spænder ben for? I disse grønne omstillingstider, endelig er der en virksomhed, der vil vækste, som I så vil bremse. Hvorfor kan produktforretningen ikke få lov at udvide med en ny hal? Jeg forstår da godt dit synspunkt, John Christensen, med at det er træls, at man har investeret i industrigrunde, som ikke er i brug. Det kunne ellers blive et flot syn med 4-6 meter høje rustne metalskrot-bunker i Skjern industrikvarter, har I tænkt på dette? Hvad så, hvis Ådum autoophug og Ringkøbing autoophug også vil udvide? Så skal de jo også flytte ind i industrikvarteret, som jo så snart ville blive for lille, men fantastisk farvestrålende at se på. Nej prøv for en gangs skyld ikke at se på kroner og øre, men brug den fornuftige del af hovedet. Er der nogle, der kan finde bedre placeringer til disse industrier end der, hvor de nu ligger? Hvem generes af Skjern produkthandel, hvor den er i dag? Jeg har læst om en tidligere miljømedarbejder ved kommunen, at der aldrig har været problemer med miljøet, så hvorfor prøve at tvinge dem til at flytte. Måske ud af kommunen, og væk er både arbejdspladser og skattekronerne. Men det har I jo prøvet før med HV transport i Hover. Synes I, det var en god ide? Hvor mange arbejdspladser og skattekroner kostede det? At man kan fejle én gang er da ikke ensbetydende med, at kommunen skal blive ved med dette. Jeg tror ikke, der er ret mange, som kører forbi Ringkøbingvej 17, der er klar over, hvad der ligger fantastisk flot gemt bag beplantede jordvolde og træer, nej lad blot dem udvide, hvis de har brug for dette. Måske til et par nye medarbejdere, som så kunne betale skat i kommunen. Og det kunne måske også være tænkeligt, at virksomheden også kunne lave mere overskud, som så kunne komme kommunekassen til gode. Det ville i hvert fald ikke ske, hvis den skulle flytte til industrikvarteret. Det er en ommer, teknik og miljøudvalg. Brug den fornuftige del af hovedet denne gang.

Annonce