Annonce
Ringkøbing

Ølstrup-præst jubler over genfundet Nolde-maleri

Noldes maleri "Middag i Emmaus" har været forsvundet gennem fire år. Det er en jublende glad sognepræst, som ser frem til igen at kunne prædike foran billedet, der er lavet specielt til Ølstrup Kirke. Arkivfoto

I 2014 blev et maleri, der er vurderet til cirka 10 millioner kroner, stjålet i Ølstrup Kirke. Nu er det fundet i Tyskland.

Annonce

Ølstrup: Det maleri af Emil Nolde - "Middag i Emmaus" - som i 2014 blev stjålet fra Ølstrup Kirke, er dukket op i Nordtyskland.

Tyven eller tyvene gik tilsyneladende ind i kirken ved højlys dag 11. marts 2014 og stjal det 60 gange 80 centimeter store maleri, der er vurderet til omkring 10 millioner kroner.

Siden har det været forsvundet.

Men af en politirapport fra 24. november sidste år fremgår det, at politiet i Slesvig-Holstein har givet Rigspolitiet i Danmark besked om, at en gruppe kriminelle hævdede at være i besiddelse af maleriet. Gruppen, der kommer fra en landsby ved Hamburg, var interesseret i at indlevere maleriet til politiet, og nu er det i tysk politis varetægt, skriver Ekstra Bladet.

- Det skal senere udleveres til Danmark og tilbage til Ølstrup Kirke, siger vagtchef Jens Claumarch fra Midt- og Vestjyllands Politi til avisen.

Det er vanvittig stort. Tænk, at det skulle ske - jeg havde ikke turdet drømme om, at vi skulle få maleriet tilbage, i hvert fald ikke i min tid.

Sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard
Annonce

"Det skal hjem"

Sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard kan næsten ikke få armene ned efter beskeden fra politiet:

- Det er vanvittig stort. Tænk, at det skulle ske - jeg havde ikke turdet drømme om, at vi skulle få maleriet tilbage, i hvert fald ikke i min tid, siger Inge-Dorthe Kaasgaard til Dagbladet.

Hun ved endnu ikke, hvornår maleriet bliver frigivet, men er ikke i tvivl om, hvor det skal hen, når det sker:

- Det skal da hjem og hænge. Det skal ikke på hverken Nationalmuseet eller Nolde Stiftung; det skal hjem til Ølstrup, siger hun.

Emil Nolde boede i Ølstrup, da han i 1904 malede billedet specielt til Ølstrup Kirke.

Mange turister har lagt vejen forbi kirken netop på grund af Nolde-maleriet, og blandt andet derfor har kirken altid været åben for besøgende i dagtimerne. Desværre altså også for tyveknægtene.

Hvad der præcis skal gøres fremover for at sikre mod nye ugerninger, er Inge-Dorthe Kaasgaard ikke sikker på endnu:

- Det er så nyt; jeg fik det at vide her i eftermiddag, og vi har slet ikke nået at tænke så langt. Men vi skal helt sikkert prøve på ikke at være lige så naive længere, som vi var dengang, fastslår hun.

Annonce

Dusør på 100.000

Allerede kort efter tyveriet pegede sporene mod Tyskland. Vidner havde bemærket en mørk bil med tyske nummerplader i området ved kirken omkring det tidspunkt, da maleriet blev stjålet.

Men trods en dusør på 100.000 kroner og internationale efterlysninger gennem Interpol og "The Laws of Art", som er et britisk netværk inden for stjålet kunst, skulle der gå næsten fire år, før billedet dukkede op igen.

"Middag i Emmaus" er malet af Emil Nolde i 1904. Den største samling af hans værker findes i Nolde Stiftung Seebüll, hvor der i 1957 - året efter hans død - åbnede et museum for hans kunst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ny ejer skulle bruge mindre end et år på at gøre konkursbo til en god forretning: IPL Group har udsigt til overskud

Annonce