Annonce
Videbæk

Ølstrup Friskole holder julebanko til fordel for udsatte børn

Fredag er sidste dag i emneugen, og grupperne gør sig de sidste anstrengelser for at nå i mål. Nogle arbejder med logistik, andre klipper bankoplader ud, mens andre igen arbejder på en pludselig opstået ide om et nisseløb for de yngre deltagere i bankoarrangementet. Foto: Jonas Kollerup
Med eventplanlægning, reklameafdeling, indsamlingsarbejde har eleverne i 5.-7.- klasse på Ølstrup Friskole i uge 46 haft emneuge med fokus på at arrangere julebanko til fordel for Børnehjælpsdagen. Men det viste sig sværere, end børnene havde regnet med.

ØLSTRUP: Det summer stille på Ølstrup Friskole fredag formiddag. Selvom skolen med sine 47 elever ikke er kæmpestor, så lader de arbejdende elever sig mærke.

Ugen igennem har de haft emneuge og arbejdet på et bankoarrangement med præmier, æbleskiver og drikkevarer.

Alt sammen i håbet om at kunne generere et overskud, der kan gøre en forskel for udsatte børn og unge gennem Børnehjælpsdagen.

Annonce
13-årige Rikke Greve har sat sig i spidsen for at fordele arbejdet i kiosken til bankospillet torsdag aften. Men det har ikke været uden problemer. - Nogle gange har det skabt nogle udfordringer, hvis tingene ikke har fungeret, som man gerne ville. Eksempelvis da vi skulle finde sukker, flormelis og kakao. Det var der problemer med, så vi måtte ændre i vores planer. Det var lidt ’argh’-agtigt, siger Rikke Greve. Foto: Jonas Kollerup

Masser af præmier

Nede ad den lyse gang kan man se ind i et klasselokale. Her sidder fire drenge, nogle med en computer, andre ved et rundt bord fyldt med tasker og håndklæder.

Det er indsamlingsgruppen. To drenge arbejder på at færdiggøre en sponsoroversigt til julebankospillet, mens to andre holder styr på sponsorpræmierne fra Landbobanken.

- Vi har samlet 22 gaver hos Landbobanken. De havde bare så mange, siger Andreas.

Egentlig er det gået ret let med at skaffe gaver. Der har været et par afvisninger, men ellers har eleverne fået præmier nok i hus fra butikker og erhvervsdrivende i Ølstrup, Spjald og Ringkøbing.

Alle 17 elever har fået frie tøjler under emneugen lige fra valg af begivenhed til planlægning og opsporing af præmier og afhentning. I sponsorgruppen er en stor del af præmierne i hus, men de sidste mangler.

- Havde I fordelt, hvem der skulle hvorhen, Andreas?, spørger lærer Pernille Moesgaard

- Ja, jeg skal til Ringkøbing…

- De, der skal til Spjald, kan køre med Rikke; hun vil godt hjælpe. Butikkerne i Spjald har åbent nu, siger Pernille Moesgaard.

Sværere end forventet

Nabolokalet huser reklamegruppen. Her styrer Tore Barbesgaard og resten af gruppen en facebook-side, som opdateres med videoer af gruppernes arbejde – når de altså ikke kontakter medier, skriver artikler og fremstiller plakater.

Her sidder Loke og Daniel og skærer bankoplader af karton, mens klassekammeraten Rikke Greve styrer arbejdsfordelingen i kiosken, hvorfra der skal sælges æbleskiver og drikkevarer, og hvordan afviklingen af nisseløbet inden bankospillet skal foregå.

- Nogle gange har det skabt udfordringer, hvis tingene ikke har fungeret. Eksempelvis da vi skulle finde sukker, flormelis og kakao. Det var der problemer med, så vi måtte ændre i vores planer. Det var lidt ’argh’-agtigt, siger Rikke Greve.

En af dem, der også har mærket ansvarets tunge byrde, er Cecilie Kjeldgaard, og hun arbejder i reklamegruppen.

- Det har været svært pludselig selv at skulle holde styr på alting – lige fra hvad man skal skrive, til hvad man skal sige i telefonerne og den slags, siger Cecilie Kjeldgaard.

- Vi tænkte heller ikke så meget over det med at tage ud og hente gaver. I går var nogle drenge i Ringkøbing og spørge nogen, om de ville sponsorere 100 æbleskiver. Det var der ikke, men her i byen ville Brugsen godt sponsorere 300 æbleskiver, siger Maja Fjordside, der har arbejdet i indsamlingsgruppen.

Hun er heller ikke i tvivl om, hvorfor hun har lagt en arbejdsindsats i projektet.

- Det har været vigtigt for mig at hjælpe andre børn, fordi vi virkelig har set, hvordan de har det. Vi kan tage mange ting for givet og være sure på vores forældre, mens andre kan være lykkelige over bare at have forældre, siger hun.

Ølstrup Friskoles julebanko er torsdag 21. november fra klokken 15.30 til 18 og er åben for alle interesserede.

Lærke, Cecilie, Maja og Debbie holder en pause fra arbejdet med at skrue næste uges bankoarrangement sammen. Foto: Jonas Kollerup
Tre arbejdsgrupper har ugen igennem arbejdet på at få alt klar til bankoarrangementet. Her arbejder Lukas på et powerpoint-slide med navne på de sponsoree, der har doneret præmier. Foto: Jonas Kollerup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Børnetegning som altertavle og ingen Jesus på korset: Lettere amputeret kirke genåbner

Læserbrev

Burde Danmarks Naturfredningsforening skifte navn til Danmarks NaturForureningsForening?

Læserbrev: Jeg synes, det er beskæmmende endnu en gang at se Danmarks Naturfredningsforening demonstrere sin magt, bare fordi de kan, og samtidig bruge naturbeskyttelseshensyn som undskyldning eller påskud. Sagen vedrørende 11 sommerhusområder på Holmsland Klit, hvor der af juridiske årsager skal dispenseres fra §3-restriktioner, når der skal bygges om, bygges til eller nybygges, er endnu et eksempel på DN's evige trang til at demonstrere magt uden skelen til, om det nødvendigvis gavner naturen. Jeg tror, alle med bare minimal indsigt i denne sag er enige om, at det er rent juristeri, når kommunerne ikke i tide fik lokalplanerne på plads i disse såkaldte "aftaleområder", inden den nuværende naturbeskyttelseslov trådte i kraft i starten af halvfemserne. Nu er de berørte grundejere så blevet gidsler i en sag, hvor DN åbenbart har trang til at demonstrere sin magt. Dette uagtet, at parterne i sagen er enige om, at ingen har begået denne juridiske fodfejl med forsæt. Men tilbage til naturen, som bør være DN's fokus i denne sag. Foregår der rent faktisk overgreb på uerstattelig og jomfruelig klit hede i disse områder? For overblikkets skyld skal vi huske på, at små 10 procent af Danmarks areal for nuværende er §3-område og herunder stort set al ubebygget areal på Holmsland Klit. Vi vader i bogstaveligste forstand i natur til knæene, uanset hvilken vej vi skal. Det er efterhånden almindeligt at DN er første hurdle, uanset hvad der skal laves. Om det er oprensning af en gammel grøft eller renovering af en sti eller bare udskiftning af et tørrestativ, så skal DN høres og være tilfreds. I denne sag snakker vi om 7-800 sommerhusgrunde, altså sandsynligvis knap 100 hektar. Det kan så vurderes i forhold til de cirka 25.000 hektar §3-arealer, der er alene i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er da også forkasteligt, at vi som borgere skulle formaste os til at bruge en lille smule natur. Nu er DN heldigvis blevet enig med sig selv om, at hvis bare der er hyben nok på grunden, så vil man ikke bruge sin magt ... Så kære grundejere; få nu smidt nogle hyben i jorden, så er der ikke flere problemer med DN. Hyben er i øvrigt en invasiv plante, som stat, kommuner og private, herunder grundejerforeninger, bruger en masse energi og penge på at bekæmpe i klitterne.

Annonce