x
Annonce
Videbæk

Ølstrup Friskole holder julebanko til fordel for udsatte børn

Fredag er sidste dag i emneugen, og grupperne gør sig de sidste anstrengelser for at nå i mål. Nogle arbejder med logistik, andre klipper bankoplader ud, mens andre igen arbejder på en pludselig opstået ide om et nisseløb for de yngre deltagere i bankoarrangementet. Foto: Jonas Kollerup
Med eventplanlægning, reklameafdeling, indsamlingsarbejde har eleverne i 5.-7.- klasse på Ølstrup Friskole i uge 46 haft emneuge med fokus på at arrangere julebanko til fordel for Børnehjælpsdagen. Men det viste sig sværere, end børnene havde regnet med.

ØLSTRUP: Det summer stille på Ølstrup Friskole fredag formiddag. Selvom skolen med sine 47 elever ikke er kæmpestor, så lader de arbejdende elever sig mærke.

Ugen igennem har de haft emneuge og arbejdet på et bankoarrangement med præmier, æbleskiver og drikkevarer.

Alt sammen i håbet om at kunne generere et overskud, der kan gøre en forskel for udsatte børn og unge gennem Børnehjælpsdagen.

Annonce
13-årige Rikke Greve har sat sig i spidsen for at fordele arbejdet i kiosken til bankospillet torsdag aften. Men det har ikke været uden problemer. - Nogle gange har det skabt nogle udfordringer, hvis tingene ikke har fungeret, som man gerne ville. Eksempelvis da vi skulle finde sukker, flormelis og kakao. Det var der problemer med, så vi måtte ændre i vores planer. Det var lidt ’argh’-agtigt, siger Rikke Greve. Foto: Jonas Kollerup

Masser af præmier

Nede ad den lyse gang kan man se ind i et klasselokale. Her sidder fire drenge, nogle med en computer, andre ved et rundt bord fyldt med tasker og håndklæder.

Det er indsamlingsgruppen. To drenge arbejder på at færdiggøre en sponsoroversigt til julebankospillet, mens to andre holder styr på sponsorpræmierne fra Landbobanken.

- Vi har samlet 22 gaver hos Landbobanken. De havde bare så mange, siger Andreas.

Egentlig er det gået ret let med at skaffe gaver. Der har været et par afvisninger, men ellers har eleverne fået præmier nok i hus fra butikker og erhvervsdrivende i Ølstrup, Spjald og Ringkøbing.

Alle 17 elever har fået frie tøjler under emneugen lige fra valg af begivenhed til planlægning og opsporing af præmier og afhentning. I sponsorgruppen er en stor del af præmierne i hus, men de sidste mangler.

- Havde I fordelt, hvem der skulle hvorhen, Andreas?, spørger lærer Pernille Moesgaard

- Ja, jeg skal til Ringkøbing…

- De, der skal til Spjald, kan køre med Rikke; hun vil godt hjælpe. Butikkerne i Spjald har åbent nu, siger Pernille Moesgaard.

Sværere end forventet

Nabolokalet huser reklamegruppen. Her styrer Tore Barbesgaard og resten af gruppen en facebook-side, som opdateres med videoer af gruppernes arbejde – når de altså ikke kontakter medier, skriver artikler og fremstiller plakater.

Her sidder Loke og Daniel og skærer bankoplader af karton, mens klassekammeraten Rikke Greve styrer arbejdsfordelingen i kiosken, hvorfra der skal sælges æbleskiver og drikkevarer, og hvordan afviklingen af nisseløbet inden bankospillet skal foregå.

- Nogle gange har det skabt udfordringer, hvis tingene ikke har fungeret. Eksempelvis da vi skulle finde sukker, flormelis og kakao. Det var der problemer med, så vi måtte ændre i vores planer. Det var lidt ’argh’-agtigt, siger Rikke Greve.

En af dem, der også har mærket ansvarets tunge byrde, er Cecilie Kjeldgaard, og hun arbejder i reklamegruppen.

- Det har været svært pludselig selv at skulle holde styr på alting – lige fra hvad man skal skrive, til hvad man skal sige i telefonerne og den slags, siger Cecilie Kjeldgaard.

- Vi tænkte heller ikke så meget over det med at tage ud og hente gaver. I går var nogle drenge i Ringkøbing og spørge nogen, om de ville sponsorere 100 æbleskiver. Det var der ikke, men her i byen ville Brugsen godt sponsorere 300 æbleskiver, siger Maja Fjordside, der har arbejdet i indsamlingsgruppen.

Hun er heller ikke i tvivl om, hvorfor hun har lagt en arbejdsindsats i projektet.

- Det har været vigtigt for mig at hjælpe andre børn, fordi vi virkelig har set, hvordan de har det. Vi kan tage mange ting for givet og være sure på vores forældre, mens andre kan være lykkelige over bare at have forældre, siger hun.

Ølstrup Friskoles julebanko er torsdag 21. november fra klokken 15.30 til 18 og er åben for alle interesserede.

Lærke, Cecilie, Maja og Debbie holder en pause fra arbejdet med at skrue næste uges bankoarrangement sammen. Foto: Jonas Kollerup
Tre arbejdsgrupper har ugen igennem arbejdet på at få alt klar til bankoarrangementet. Her arbejder Lukas på et powerpoint-slide med navne på de sponsoree, der har doneret præmier. Foto: Jonas Kollerup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Vi skal bruge de danske oplevelser som aldrig før

Læserbrev: I Danmark har vi gennem de seneste ti år bygget et fantastisk turismeprodukt op med et meget bredt udbud af restauranter i alle prisklasser, som gør, at man kan spise kvalitetspizza og gourmetburgere den ene dag og på Michelinrestaurant den næste. Man kan vælge at bo på et nyistandsat vandrerhjem eller på et femstjernet luksushotel. Kort sagt er der masser af oplevelser til enhver smag. Men alle virksomhederne i erhvervet er hårdt ramt af COVID-19-virussen, og vil vi fortsat have et spændende og differentieret oplevelsesudbud i Danmark, så har vi alle et ansvar. Et ansvar for at støtte de danske restauranter, cafeer, forlystelsesparker og øvrige oplevelsesvirksomheder for at bidrage til deres overlevelse. De første konkurser fra hotel- og restauranterhvervet er begyndt at tikke ind. Desværre kommer der flere. Mange flere. Regeringen har allerede gjort meget, og det har danskerne også. Nogle restauranter og hoteller har satset på takeaway gennem krisen, og mange fortæller om kolossal opbakning fra nærmiljøet. Netop denne følelse må vi ikke glemme, når Danmark igen åbner. For behovet for støtte til de lokale virksomheder vil bestå. Denne krise forsvinder ikke igen med det samme. Erfaringer fra tidligere kriser viser, at det vil tage turisme- og oplevelseserhvervet flere år at komme tilbage til det tidligere niveau. Måske kommer turisterne igen - men hvornår? De senere år er turisterne kommet rejsende hertil fra hele verden for at tage del i den danske hygge og se på dansk kultur og design. De lægger 55 milliarder kroner om året. Penge, som bidrager til et stærkt turisterhver, vi som danskere også får mulighed for at nyde. Men når forbruget fra udenlandske turister forsvinder, er der ekstraordinært brug for, at vi selv støtter op. Vi kan ikke forvente, at udenlandske turister og forretningsrejsende med det samme igen strømmer til landet. Og selvom vi danskere kan ikke dække hele deres forbrug, så kan vi bidrage flere steder. Dette forår har mange været nødsaget til at aflyse runde fødselsdage, konfirmationer, bryllupper og andre store mærkedage, der skulle være fejret på hoteller, kroer og restauranter. Forhåbentlig kan disse fejringer gennemføres på et senere tidspunkt. Og måske kan en del af feriebudgettet, der var afsat til en tur til Østen eller Middelhavet i stedet bruges på ophold langs de danske kyster og til at nyde et fantastiske måltider på landets restauranter. Støtter vi ikke erhvervets virksomheder i dag, har vi dem måske ikke i morgen. Det vil være en skam, for turismeproduktet i Danmark er vokset med innovative ideer og spændende nye projekter, som skaber arbejdspladser, omsætning og vækst i hele Danmark. I år er året, hvor ‘Staycation’ får en helt anden betydning. Det er nemlig dét, der kan være med til at sikre turismeerhvervets overlevelse.

Annonce