Annonce
Kultur

Ølstrup bliver landets bedst sikrede landsbykirke

Ølstrup Kirke har i denne uge fået installeret alarmer, så det ikke længere kan lade sig gøre at slippe uset fra at stjæle fra kirken. Foto: Johan Gadegaard
Nyinstallerede alarmer skal forhindre, at tyve kan gå ind fra gaden og snuppe værdier i Ølstrup Kirken. Men tyveriet af det værdifulde Nolde-maleri kommer ikke til at lukke kirken for besøgende i fremtiden.

Ølstrup: En kirke skal være åben for alle.

Det mener både sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard og menighedsrådet i Ølstrup, som ikke har tænkt sig at låse dørene til Ølstrup Kirke i dagtimerne efter at Emil Noldes alterbillede nu er vendt tilbage efter tyveriet for fem år siden. Derfor har kirken nu fået installeret et alarmsystem, som døgnet rundt skal forhindre fremtidige tyverier.

- Jeg tror vi får landets bedst sikrede landsbykirke. Vi har fået de mest moderne alarmer, så det ikke kan ske igen. Vi havde jo ingen alarm, da Nolde-billedet blev stjålet, fortæller Inge-Dorthe Kaasgaard.

Den gang lykkedes det for kunsttyve at gå ind i kirken ved højlys dag og fjerne maleriet, som politiet den gang mente var ti million kroner værd.

- Man kan måske godt sige, at vi var naive. Men vi havde ikke forestillet os, at nogen ville stjæle det fra os. Der er gennem tiden kommet mange tyske turister på besøg for at se Noldes billede, og det skal de også have mulighed for i fremtiden. Det er vi heldigvis helt enige om. Vores kirke skal være åben i dagtimerne. Men vi er nok blevet mindre naive siden tyveriet, og derfor har vi også været helt enige om, at vi var nødt til at investere i alarmer, siger Inge-Dorthe Kaasgaard.

Hverken hun eller menighedsrådet vil præcist fortælle, hvor alarmerne sidder og hvordan de virker. Sikkert er det, at kirkens system har fået eksperternes blå stempel, og at et skilt foran altertavlen fremover vil advare besøgende om, at der nu er alarm i kirken.

Annonce

Kirketyveriet

Ølstrup Kirkes alterbillede, der er malet af den verdensberømte dansk-tyske kunstner Emil Nolde, blev stjålet fra kirken mellem den 10. og den 11. marts 2014.

Tyvene er gået ind i den ulåste kirke og har fjernet billedet fra altertavlen - formentlig med en skruetrækker.

Emil Nolde malede billedet specielt til Ølstrup Kirke, forbindelsen blev skabt, fordi Nolde var gift med provstens datter. Maleriet kostede den gang kirken 340 kroner. Ved tyveriet fortalte politiet at billedet var ti millioner kroner værd.

Det hang i kirken fra 1904 frem til 1919, hvor det blev afløst af en kopi af Carl Blochs "Jesus i Getsemane Have", men 20 år senere vendte Noldes billede tilbage til kirken, hvor det kunne ses frem til tyveriet i 2014.

Opklaringen af tyveriet gav politiet en del udfordringer. Ordensmagten fik nogle tip undervejs. Blandt andet fik Emil Nolde Museet syd for grænsen tilbud om at købe maleriet. Sporet endte dog blindt. Det samme gjorde et tip om at billedet skulle være solgt i Moldova. Men pludselig var der bid. Tysk politi endte med at finde billedet i det nordtyske, hvor en gruppe kriminelle hævdede at være i besiddelse af billedet. Maleriet kom i politiet varetægt i januar 2018. Det blev aldrig nødvendigt at udbetale den dusør på 100.000 kroner, som menighedsrådet var parat til at betale for at få billedet tilbage,

Billedet var temmelig ødelagt efter kunsttyvenes hårdhændede behandling. Derfor skulle det gennemgå en større restaurering.

Søndag den 1. december kunne kirkegængerne i Ølstrup gense billedet for førte gang siden tyveriet for snart fem år siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];