Annonce
Læserbrev

Økonomiaftale: Nemt at love, svært at holde

Læserbrev: Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om regionernes økonomi for næste år. Aftalen tilfører 1,5 milliarder kroner ekstra til sundhed om året – det er umiddelbart positivt. Problemet er, at aftalen slet ikke nævner en række helt centrale valgløfter fra Socialdemokratiet. Faktisk mangler der stadig 500 millioner kroner, hvis Mette Frederiksen skal leve op til de konkrete og populære løfter, hun gav i valgkampen.

For det første lovede S meget bastant at løfte sundhedsvæsenet med 2 milliarder kroner i 2020. Det sker så ikke. I stedet mangler der en halv milliard kroner, der svarer til lønnen for 1.000 sygeplejersker.

For det andet lovede S helt konkret, at Aarhus Universitetshospital skulle tilføres 600 millioner kroner for at løse problemet med en flytteregning. I stedet har de østjyske og personalet fået en lang næse.

For det tredje lovede S lynhurtig ansættelse af 1.000 sygeplejersker som et stort slagnummer. Og det på trods af, at vi andre og en række sundhedseksperter kunne godtgøre, at disse mange sygeplejersker ikke findes. Nu syltes sagen med en såkaldt ”task force”, der bedst kan betegnes som en syltekrukke.

Mon ikke mange patienter og ansatte i sundhedsvæsenet er en smule skuffede i disse dage.

Men tilbage til det positive. Når det overhovedet kunne lade sig gøre at tilføre sundhedsvæsenet 1,5 milliarder kroner om året, så skyldes det, at S-regeringen har overtaget en kernesund dansk økonomi. Danmarks nettogæld er i de sidste fire år blevet forvandlet til en nettoformue. Det betyder, at udlandet nu skylder Danmark penge. Desuden vil de offentlige finanser have plus på bundlinjen i de kommende år, så det økonomiske råderum øges med fem milliarder kroner frem mod 2025. Disse rare penge bliver der givetvis hårdt brug for, hvis de mange gyldne løfter fra regeringen og den højrøde støttepartier skal indfries. Jeg forudser, at der for andre politikområder kan komme fæle skuffelser - ligesom med sundheden. Det er nemlig nemt at love – det er sværere at finansiere og indfri de gyldne løfter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

112

22-årig taget med 26.700 kroner og bunker af narko: Pengene kommer fra salg af jule-mandler

Annonce