Annonce
Videbæk

Økodag: Claus’ køer skal danse uden publikum

Claus Bak optager sin økologiske køer på video, når de bliver sendt på græs 19. april. Foto: Mads Dalegaard
Grønbjerg Friskole kommer til at mangle penge, da støtteforeningen mister indtægt på pølsesalg.

GRØNBJERG: Endnu står Claus Baks køer i stalden og venter på at sætte tænderne i det forårsgrønne græs udenfor. Men de bliver inde til 19. april, hvor hundredvis af mennesker ville have lagt vejen forbi den økologiske gård ved Grønbjerg, hvis ellers alt have været, som det plejer.

- Vi har fået at vide, at vi skal holde fast i datoen og filme køerne, så godt vi kan, fortæller Claus Bak, der har 185 økologiske køer og har været en del af Økodagen siden 2008.

Videoen vil så blive lagt på nettet, så børn og voksne kan nyde synet af de kåde køer.

- Det er meget mærkeligt ikke at skulle holde økodag. Vores forår plejer jo at gå med at gøre rent og planlægge dagen, siger han.

Annonce
Sidste år kom 1100 tilskuere forbi, da de 185 køer blev lukket på græs på Baksgård. Foto: Mads Dalegaard

Grillfest på standby

Normalt plejer han at have omkring 10-15 personer i sving på selve økodagen, og mange af medhjælperne har spurgt, hvad der så skal ske. For det plejer at være en festlig dag for alle.

- Vi går og overvejer at lave lidt grill for dem, der kommer og hjælper os, for køerne skal jo ud uanset. Men det kommer jo an på hvor mange, vi må være samlet. Vi ved ikke om, der bliver lukket mere ned, eller om der måske bliver åbnet for, at man må være flere. Det må vi vente at se, forklarer Claus Bak.

Han er også med i bestyrelsen for Grønbjerg Friskole, der plejer at have skolens støtteforening til at servere grillpølser for de mange besøgende på Økodagen. Sidste år var der 1100 som lagde vejen forbi, og der blev langet en del pølser over disken.

- De plejer at få 10.000 kroner for det, men det får de jo ikke i år. Det vil kunne mærkes i deres kasse, siger Claus Bak, der frygter, at det kommer til at gøre ondt på friskolen.

Flere ting er aflyst

Sidste år fik skolen et legetårn og ny møbler til tilbygningen af støtteforeningen, som samler penge ind ved at holde arrangementer, samle aviser og jern med mere.

- Økodagen betyder meget for os. Det er en hyggelig dag og for 10.000 kroner kan skolen jo købe en del, siger Hanne Gamborg Mortensen, der er formand for foreningen.

Siden danskerne blev bedt om at blive hjemme, har støtteforeningens medlemmer ikke haft møde. Derfor er der endnu ikke lagt en plan for hvad, der kan erstatte Økodagen og andre planlagte ting, som er gået i vasken.

- Det må vi se til den tid, men vi skal have fundet på noget, som vi kan tjene lidt penge ved, understreger Hanne Gamborg Mortensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce