Annonce
Erhverv

Øko-landmand om tørken: Det er ekstremt nu

Henning Jacobsen håber på regn, så græsset atter kan få fat. Køerne barberer det helt ned.Foto: Mads Dalegaard

Henning Jacobsen med 110 stykker malkekvæg har været nødt til at begynde at bruge af vinterfoderet.

Astrup: I 40 år har Henning Jacobsen drevet gården "Ragedal" øst for Astrup, i 20 år har han været økolog, og aldrig har han oplevet en tørke som nu.

- Det er ekstremt nu. Jeg har aldrig oplevet, at det har været så svært at holde gang i græsset. Og køerne barberer det helt ned, fortæller Henning Jacobsen.

Henning Jakobsen har 110 stykker sortbroget malkekvæg, og som økolog er han underlagt skrappe regler for foderet. "Ragedal"s 130 hektar jord er fordelt med 80 hektar græs og ærter og 50 hektar korn, så gården er selvforsynende med grovfoder. Mindst 60 procent af foderet skal være grovfoder, mens resten er kraftfoder.

Tørken har nu gjort, at det er svært at nå op på den krævede mængde grovfoder fra egne marker.

- Som en konsekvens af den ringe mængde græs har jeg været nødt til at begynde at bruge af vinterfoderet, årets første slet af græsensilage.

I princippet kunne han godt købe økologisk grovfoder, men der er bare ikke noget til salg, for kollegerne har det mange steder endnu værre. Derfor er han afhængig af sin egen forsyning.

- Jeg har aldrig før oplevet at mangle foder. I år er jeg lidt bekymret, jeg skal virkelig regne på situationen for at få balance i det.

"Ragedal" har egne vandboringer og Henning Jacobsen vander i døgndrift med sine to anlæg for at få væde i jorden. De økologer, der ikke kan vande, har det endnu værre.

- Jeg vander lidt større arealer end jeg plejer for at redde så meget som muligt. Men græs gror ikke, når det er så varmt, så det er ikke nemt at vande det op. Man kan allerede mærke nu, at 20 grader faktisk er det bedste. Så liver græsset lidt op, når man vander, men der fordamper også meget når det blæser og er varmt.

Håbet er ganske enkelt, at det kommer til at regne igen.

- Hvis vi får normal nedbør, vil det hjælpe betydeligt, men vi kan nok ikke undgå, at der bliver underforsyning af foder i landet som helhed. Så hvis vi ikke kan skaffe foder nok, så må forbrugerne finde sig i, at der måske bliver udsolgt.

Christiansborg er begyndt at tale om hjælp til tørkeramte landmænd, men en fremrykket udbetaling af hektarstøtte vil bare betyde et hul i økonomien på et senere tidspunkt, mener Henning Jacobsen. Der bliver også talt om brakmarker, men græsset herfra er ikke højværdifoder, så det vil ikke hjælpe meget, mener han.

De 110 køer skal have den mængde foder, de plejer for at kunne give mælken, så det kan der ikke skæres ned på.

- Så vi bruger lidt mere af vores vinterforsyninger, end vi plejer. Vi slagter da også nogle køer. De skulle slagtes alligevel, men nu fremrykker vi det, for at have lidt færre at fodre, siger Henning Jacobsen - der tjekker vejrudsigten flere gange om dagen for at få øje på regn.

Der er bare ingen regn af betydning i udsigt. Mandag aften og nat skal der falde sølle 2,6 millimeter over Astrup - og så holder det ellers tørt frem til søndag, melder vejrudsigten.

Det er ekstremt nu. Jeg har aldrig oplevet, at det har været så svært at holde gang i græsset. Og køerne barberer det helt ned.

Henning Jacobsen, landmand
Henning Jacobsen har været nødt til at tage hul på vinterfoderet. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Videbæk For abonnenter

Mangel på medarbejdere: Hvis Center Bakkehuset var et hotel ville belægningen være nede på 79 procent

Annonce