Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ældrerådsmedlem før tv om plejesvigt: Kom til os, hvis I opdager det mindste

TV2 viser i aften optagelser fra Plejecentret Kongsgården i Aarhus, hvor en 90-årig beboer må hænge i en sele trods smerter. Foto: TV2 Dokumentar/TV2
KB Nielsen opfordrer pårørende til at informere Ældrerådet, hvis de opdager kritisable behandlinger af ældre. Han er tryg ved Ringkøbing-Skjerns plejecentre og tror ikke, der kan forekomme så ekstreme forhold, som beskrives i aftenens TV2-udsendelse fra et plejecenter i Aarhus.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Når TV2 i aften viser skjulte optagelser af, hvordan personalet på et plejecenter i Aarhus lader en dement kvinde hænge syv minutter i en sele trods smerter og lader en dement mand sidde i timevis med en beskidt ble, vil KB Nielsen fra Ringkøbing sidde ved skærmen.

Han er medlem af forretningsudvalget for Regionsældrerådet og repræsentant i Patientinddragelsesrådet for regionens 19 ældreråd.

Personalets behandling af de hjælpeløse ældre har atter sat gang i debatten om forholdene på danske plejehjem og pårørendes mulighed for at råbe ledelsen op. Her har KB Nielsen en klar opfordring.

- Jeg kan kun opfordre alle pårørende, der opdager det mindste til at kontakte kommunen og samtidig give Ældrerådet et vink. Vi må godt nok ikke gå ind i personsager, men vi har mulighed for at råbe vagt i gevær over for kommunen og holde dem fast på, at der bliver gjort noget reelt, hvis pårørende kommer med en klage, siger han.

Annonce

Uafhængig instans

For at styrke de ældre stilling opfordrer KB Nielsen til, at der oprettes en uafhængig instans, hvor pårørende kan henvende sig. En slags lokal ombudsmand for ældre, som kan komme med en uafhængig vurdering af sagen og kommunens ageren.

KB Nielsen er medlem af Ældrerådet i Ringkøbing-Skjern og regionens Patientinddragelsesudvalg. Foto: Niels Åge Skovbo/FOKUS FOTO

Er pårørende ikke tilstrækkeligt sikret ved at kunne gå til plejecentrets ledelse eller kommunen, hvis de opdager kritisable forhold?

- Sagen fra Aarhus viser, at selv om der blev klaget til forstanderen, blev der ikke gjort noget ved det. Heller ikke fra de overordnede myndigheders side. Vasker de hænder eller er de døvstumme? Det ryster mig. Fortæl Ældrerådet og ÆldreSagen, hvis I opdager noget. Vi står vagt om de ældres rettigheder, og det behøver ikke være en konkret personsag. Hvis vi får at vide, at der er generelle problemer med behandlingen af beboerne på et plejecenter, vil vi holde hånd i hanke med det over for kommunen, siger KB Nielsen.

Annonce

De rigtige ansatte

Kan du overhovedet forestille dig, at de ekstreme situationer, der dokumenteres i tv-optagelserne, kunne foregå i Ringkøbing-Skjern?


Uanset hvor gode normeringerne er, kan sådan en behandling forekomme, hvis ikke personalet interesserer sig for de ældre.

KB Nielsen


- Det kan nok lettere ske i storbyer med mange plejehjem. Men selvfølgelig kan det ske alle steder. Og det er ikke kun et spørgsmål om at have en god personalenormering. Det er også et spørgsmål om at have de rigtige ansatte på plejehjemmene. Uanset hvor gode normeringerne er, kan sådan en behandling forekomme, hvis ikke personalet interesserer sig for de ældre. Men jeg har aldrig hørt om noget lignende i Ringkøbing-Skjern. Aldrig, siger KB Nielsen.

Annonce

Selvransagelse

Han roser samtidig kommunens fagchef for ældreområdet Anja Thoft Bach for hendes indstilling.

- Vi har en ældrechef, der er forhenværende sygeplejerske. Hun er ikke nogen skrivebordschef. Hun er meget vågen og kommer ud på plejecentrene. Men alting kan jo ske. Og jeg tror, at udsendelsen i aften vil medføre, at der vil vælte adskillige lig ud af skabene, men jeg tror ikke, det bliver i Ringkøbing-Skjern. Det bliver i de større byer. Jeg er bare glad for, at der sættes fokus på de ældres forhold. Det giver forhåbentligt anledning til selvransagelse hos alle inden for ældresektoren, siger KB Nielsen.

Han pointerer, at Ældrerådet har opfordret byrådet til at øge normeringerne på plejecentrene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

Glem alt om held og marginaler: Skjern spillede bedre end verdensklassehold – nu jagter de gruppespil

Danmark

På kanten af kaninhullet

Vestjylland

Åbner ny butik i havnebyen

Annonce