Ringkøbing

Ældre får sig en sanseoplevelse ud over det sædvanlige

En spejlkugle med en diameter på 110 centimeter spiller en central rolle i forestillingen "Cirquit". Foto: Caroline Jessen/Svalholm Dans

Nyskabende teater med 22 ældre mennesker på scenen gæster i næste uge Ringkøbing.

Ringkøbing: Kan man danse, når bentøjet har været i gang i 82 år?

Ja, er svaret, når man spørger koreograf Nønne Mai Svalholm, der har skabt danseforestillingen "Circuit":

- I et samfund, hvor vi dyrker ungdommen, er alderdommen blevet fortrængt - man kunne fristes til at sige glemt. I vores jagt på ungdommens kilde glemmer vi tit at tale om, hvad aldring og alderdom egentlig er, og den erfaring og skønhed, som vores ældre besidder, siger Nønne Mai Svalholm.

Forud for skabelsen af "Circuit" indbød koreografen til en åben audition hos dansekompagniet Svalholm Dans, hvor adgangskravet var, at man skulle være over 60 år og aldrig have danset før.

22 af de udvalgte - med en 82-årig som alderspræsident - gæster i næste uge Ringkøbing, hvor Teatret OM lægger scene til mandag 25. september om aftenen.

Et centralt element i forestillingen er en spejlkugle med en diameter på 110 centimeter. Kuglen, der hænger ned fra loftet i en wire, bliver sat i svingninger af de medvirkende, og som tilskuer drages man af kontrasterne mellem de bløde kroppe og den hårde kugle.

I vores jagt på ungdommens kilde glemmer vi tit at tale om, hvad aldring og alderdom egentlig er

Nønne Mai Svalholm, koreograf

Forskellige kredsløb

- I "Circuit" reflekterer jeg over begrebet aldring ved at tænke menneskelivet ind i forskellige kredsløb. Jeg er interesseret i et specifikt, kunstnerisk udtryk af autentisk kraft og skrøbelighed, som jeg ser og udvikler i de ældre amatører. Det er meget inspirerende at arbejde med netop disse mennesker, siger Nønne Mai Svalholm.

Dagen efter forestillingen på Teatret OM gæster koreografen og de ældre dansere det kommunale Sundhedscenter Vest, hvor frivillige og elever fra en klasse på Ringkøbing Skole får lejlighed til at deltage i en workshop.

Efter dette arrangement bliver "Circuit" vist ved en lukket forestilling for medlemmer af Ældre Sagen.

"Circuit" - der er en del af det officielle program under Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 - er det første værk i en trilogi. Næste værk med titlen "Ultima" har urpremiere 12. december på Bora Bora i netop Aarhus. Til den tid kommer der 60 medvirkende på scenen.

0/0
112

Ung mand tage uden kørekort tre gange - så røg bilen

Ringkøbing

Konfirmation i Ringkøbing Kirke, den 28. april klokken 10.00

112

Beredskabschef: Pas på med åben ild

Ringkøbing

Masja udgiver dogme-plade

112

Bilist undveg krondyr - men ramte vejtræ