Annonce
Navne

Ægtepar skal op mod Prins Henrik, Gus Hansen og verdenseliten

Dette miljø venter Ellen og Niels Kristensen på torsdag, når de på Radisson Blu Scandinavia Hotel i København deltager i en international bridge-turnering. - Bridge handler mest om dygtighed og lidt om held. De bedste kan huske alle kort, der er spillet, alle meldingerne, og hvad der er spillet, siger ægteparret. Foto: Kasper Løjtved/Løjtved Foto

Der findes én stor uskreven regel i bridge: Spil ikke sammen med din ægtefælle, for det bringer ægteskabet i fare. Det ser Ellen og Niels Kristensen stort på. De har spillet - sammen - i ti år, og torsdag skal de op mod verdenseliten i en stor turnering.

Ulfborg: Det var engang sådan, at når kortene ved sammenkomster blev fundet frem, så fandt Niels Kristensen en bog frem.

Den 75-årige ulfborger har aldrig været meget for kortspil. For hustruen gennem 53 år, Ellen, forholdt det sig stik modsat.

- Jeg kommer fra et hjem, hvor der blev spillet whist, siger hun.

Så da Ulfborg-Vemb Bridgeklub tilbød et kursus i bridge, slog hun til og fandt ud af, at det krævede en partner for at spille. Oprindelig ville Niels ikke med, men han blev overtalt, og ti år senere spiller de stadigvæk.

- I bund og grund føler jeg stadigvæk ikke noget særligt for kortspil. Men bridge er noget, vi kan være fælles om, og det er en positiv ting, ikke mindst når man er ved at være oppe i alderen, siger han.

- Og det er god hjernegymnastik, tilføjer Ellen.

Hjernen får de i den grad brug for på torsdag, for parret er udtrukket til at være et af ti danske par, som skal deltage i Copenhagen Bridge Invitational, der af arrangørerne kaldes "verdens mest glamourøse bridgeturnering" med deltagelse af verdenseliten.

Annonce

Bridge

Bridge er et kortspil, hvor to faste par dyster mod hinanden. Det er udviklet af whist, men i bridge gælder det altid om at tage stik, og esset er højest.Copenhagen Bridge Invitational er en pro/am-turnering, og den spilles den 19.-22. januar. Den transmitteres på internetsiden BridgeBaseOnline.com. Ellen og Niels Kristensen fra Ulfborg er et af ti par, der er udtrukket til turneringen. De deltager torsdag, hvor programmet ser således ud:

Kl. 17 - Prins Henrik ankommer

Kl. 18.45 - spillet begynder.

Kl. 22.30 - turneringen slutter efter 14 runder af to spil. Herefter er der præmieoverrækkelse og drinks og snacks på Tivoli-hotellet.

Kilde: bridge.dk

Selvom Ellen og Niels Kristensen torsdag træder ind på en transmitteret scene, hvor hele verdenens bridge-øjne er rettet mod dem, så er ægteparret ikke meget for opmærksomhed, så vi må undvære et billede af dem. Parret fra Ulfborg kan komme til at spille mod prinsgemalen, der her ses i en tidligere udgave af turneringen. - Jeg har hørt, at prins Henrik skulle være en gemytlig mand, der skulle spille på et højt niveau, siger Niels Kristensen. Foto: Christian Arp-Hansen/ArpFoto

Lette ofre

- Vi tager de røde busser (Rødbillet, red.) til København, og så lægger vi taktikken i bussen, lyder det fra 73-årige Ellen Kristensen.

Ægteparret har andre planer om fredagen, så de bliver ikke i hovedstaden for at overvære resten af turneringen. Prins Henrik indvier den og vil måske selv spille med, ligesom den danske pokerstjerne Gus Hansen og bridge-spillets verdensmestre deltager i konkurrencen.

- Vi har ingen forventninger, men tager det hele som en oplevelse. Og så satser vi på ikke at slutte som nummer sidst, siger Ellen Kristensen.

- Vi kommer til at møde nogle voldsomt dygtige spillere, så vi håber bare, at vi kan lære lidt, og at vi ikke dummer os for meget. De får nok nogle lette ofre i os, erkender Niels Kristensen.

Den uskrevne regel

Niels Kristensen er ellers en vindertype, hvilket leder samtalen hen på bridge's uskrevne regel om, at fordi man spiller kortspil med en makker, så bør det aldrig være en ægtefælle. Ellen og Niels Kristensen har da også oplevet, hvordan ægtepar har skændtes og skiftet bridge-makker.

Men dette ægtepar er reglens undtagelse.

- Man skal virkelig bevare koncentrationen i bridge, så man er lidt træt, når man kommer hjem, siger Niels.

Kort tid efter det ugentlige besøg i bridgeklubben foreligger der på internettet en minutiøs oversigt over alle spil. Det giver mulighed for at se, hvordan de selv og andre har spillet. Og så kommer efterrationaliseringerne.

- Vi har gerne mange diskussioner, når vi kommer hjem. Er vi ikke enige, så er det ind på nettet - og så er det ikke nemt for Niels at komme og sige, at jeg gjorde noget forkert, siger Ellen med et smil.

Og så aflives eventuelle uenigheder dér.

- Så det kan godt lade sig gøre at spille med ens ægtefælle. Det giver noget snak, siger Niels.

Torsdag aften venter så mere snak, men mest spil, når de skal dyste mod 14 andre i den fire dage lange turnering.

- Vi vil selvfølgelig gerne vinde, indskyder Niels.

Og hvis nu de mod forventning vinder alt?

- Så tager vi alligevel hjem fredag, slår Ellen fast.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

KA er en del af den danske model

Læserbrev: Det siges tit, at angreb er det bedste forsvar. Det er tydeligt, at næstformand Palle Bisgaard fra 3F følger den taktik i Lauge Bonde-sagen, hvor 3F har tvunget en virksomhed, der i mange år har haft en anerkendt overenskomst, til at tegne overenskomst. Selv om virksomhedens medarbejdere og ledelse er rasende over 3Fs tvang, tromler fagforbundet bare videre i sin magtarrogance. I stedet for at reflektere over 3Fs rolle i sagen bruger Palle Bisgaard spaltepladsen på at beskylde Arbejdsgiverforeningen KA for alverdens ting, og jeg vil gerne afmontere et par af hans myter. I KA er vi tilhængere af den danske model. Vi er selv en del af den danske model, fordi vi aftaler løn- og arbejdsvilkår gennem en landsdækkende overenskomst, der dækker bredt branchemæssigt. Overenskomst er kernen i den danske model, og vores har samme vægt som andre overenskomster. Arbejdsretten har for længst anerkendt vores overenskomst og understreget, at den har et niveau og indeholder alt, hvad der er sædvanligt for kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked. Vi mener – modsat 3F – at både lønmodtagere og arbejdsgivere skal have frihed til at vælge, hvilke fag- og arbejdsgiverforeninger, de ønsker at være medlem af. Vi ser konkurrencen og mangfoldigheden på arbejdsmarkedet som en klar fordel for begge parter. Den tvang, som 3F benytter, hører ikke hjemme i et moderne samfund som det danske. 3F har travlt med at tage patent på den danske model. Det holder ikke, når man husker, hvordan Østre Landsret allerede i 1984 fastslog, at KA opererer inden for den danske model. Det var dengang, at Arbejdsministeriet med socialdemokraten Svend Auken som minister i begyndelsen af 1980erne havde nægtet at godkende KAs ferieoverenskomst med den begrundelse, at KA ikke var en rigtig arbejdsgiverforening og vores overenskomst ikke var en rigtig overenskomst. Østre Landsret nåede frem til den modsatte konklusion: KA er en del af den danske model. Hvis den danske model skal overleve på sigt, er det nødvendigt at give plads til andre spillere og nye løsninger. Den danske model overlever ikke, hvis den udelukkende skal hvile på Fagbevægelsens Hovedorganisation, der mister medlemmer i stort tal og dermed taber legitimitet. Hvis modellen skal have et folkeligt mandat, nytter det ikke at pege fingre af de hundredtusindvis af danskere, der gerne vil modellen, men som ønsker at gøre tingene på en anden måde og derfor vælger alternative arbejdsmarkedsorganisationer.

Ringkøbing For abonnenter

Gnistens pædagoger er ildglødende rasende på Ringkøbing-Skjern Kommune

Annonce