Annonce
Tarm

Ægtepar føler sig magtesløs i vindmøllesag

Frederique Johnsen er bekymret over udsigten til at der skal sættes seks store vindmøller op nær familiens hjem i Påbøl ved Hoven. Hun frygter for støjen, som kan skade folks helbred. Foto: Jørn Deleuran

Fremtiden står på spil for ægteparret Johnsen, der har boet i Hoven i 36 år. En vindmøllepark i baghaven vil være et overgreb på det liv og hjem, de har skabt.

HOVEN: Man skal et stykke ud af nogle små veje, hvor der kun er ganske få gårde, og så en tur ned ad en endnu mindre lille skovvej, før man finder huset på Påbølvej 5 ved Hoven, hvor ægteparret Frédérique og Hans Johnsen har boet siden 1981.

I læ for vinden bag træerne har de i løbet af 36 år haft deres hjem og opfostret fem børn her.

- Her er dejligt. Det er derfor, vi bor her, siger Hans Johnsen med et smil, da han byder velkommen og sætter en kande med hjemmepresset æblesaft til fri afbenyttelse på køkkenbordet. Parret forsøger at være selvforsynende med så meget som muligt, og bruger blandt andet jordvarme og solceller som energiforsyning.

Han er pensioneret gymnasielærer, mens hustruen Frédérique Johnsen arbejder som overlæge på røntgenafdelingen på sygehuset i Herning. Hun viser huset frem og fortæller glad om, at de en gang om året inviterer hele familien, vennerne og naboer fra Hoven til sommerfest i den gamle stald, som er delvist festsal og udestue med udkig til den store sandkasse, hvor børnebørnene kan lege bag et stort læhegn af løvskov. Men udsigten kan blive udvidet med seks vindmøller, som der er planer om at stille op lidt over 1 km fra huset i Påbøl.

Der er allerede to vindmølleparker nær Hoven. De står i Billund Kommune, men kan både ses og høres i området. Foto: Jørn Deleuran

Vindmøller i baghaven

- Området blev besigtiget i juni sidste år, hvor der var masser af vegetation. Men om efteråret og vinteren er der ingen blade. Så er der frit udsyn, men det bliver ikke taget med i betragtning, fortæller Hans Johnsen.

Møllerne bliver næsten 150 meter høje og skal desuden placeres på et højdedrag, så de rager omkring 170 meter op i landskabet. Der står i forvejen flere vindmøller i området på den anden side af kommunegrænsen, cirka 2-3 kilometer væk.

Parret er stærkt bekymret over udsigten til at få vindmøller i baghaven. Og de føler ikke, at der bliver lyttet til deres bekymringer, som de har luftet i læserbreve, gennem fire A4-sider med spørgsmål til kommunens forvaltning og ved høringsmøder.

- De nuværende møller kan vi sagtens høre, når vinden er i sydøst. De nye møller står meget tættere på i retning vest-sydvest. Så dem vil vi få rigtig meget "fornøjelse" af, siger Hans Johnsen, der grundigt har læst alle rapporterne vedrørende de kommende vindmøller.

- En VVM-rapport er kompliceret og svær at forstå for mange. Og så bliver det hurtigt til et instrument i hænderne på nogle, som kan bruge det til at slå andre i hovedet med. Det er vigtigt, at man i forvaltningen svarer på en sober og objektiv måde, ikke subjektivt, understreger Hans Johnsen, som flere gange har stillet konkrete spørgsmål til både byrådspolitikere, til forvaltningen og til folk i vindmølleindustrien blot for at få et svar, som hedder, at "det er baseret på et subjektivt skøn".

- Så føler jeg mig magtesløs, siger han og slår opgivende ud med hænderne.

Annonce

Støjen skader

Frédérique Johnsen er med sin lægefaglige viden stærkt foruroliget over det sundhedsmæssige aspekt ved vindmøllestøjen og siger direkte, at hvis møllerne kommer op, så bor hun her ikke mere. Hun følger grundigt med i internationale forskningsartikler om støj, vindmøllestøj i særdeleshed.

- Støj påvirker det indre øre hos mennesker og kan gøre os syge med eksempelvis hjertekarsygdomme, diabetes og stress. Støj kan give søvnmangel, uro i kroppen, hjertebanken og en fornemmelse af ikke at have det godt. Vindmøllestøj har særlige karakteristika. Man regner med, at ti procent af dem, der bor i nærheden af vindmøller, bliver så påvirket af det, at de kan være tvunget til at flytte, fortæller Fréderique Johnsen og henviser til de mange undersøgelser om vindmøllestøj, der foregår overalt i verden. Undersøgelser, som Danmark burde være i front med, og som peger i retning af reelle sundhedsmæssige problemer.

- Vi mangler endnu håndfaste beviser på, hvad der sker, når folk bliver ramt af vindmøllestøj. Folk ønsker en afklaring, før der bliver sat flere vindmøller op, understreger hun.

Annonce

Mere forsigtighed

Kræftens Bekæmpelse satte i 2013 en undersøgelse i gang om konsekvenserne af vindmøllestøj. De første resultater fra den bliver publiceret i løbet af få måneder. Men det er også den eneste af sin art, og den kommer langt fra til at besvare alle de sundhedsmæssige spørgsmål, som der er grund til at stille, mener Frédérique Johnsen.

- Problemet er, at politikerne siger, at så længe, der ikke er faste beviser på, at vindmøllestøj skader mennesker, så har man lov til at stille vindmøller op, forklarer Frédérique Johnsen og tilføjer:

- Det er forstemmende. Når der er indicier på at støjen og sygdom hænger sammen, så skal man stoppe, siger hun.

- Forsigtighedsprincippet bør gælde. Det bruger man i andre sammenhænge, og det burde også gælde her, understreger Hans Johnsen.

Annonce

En elastik at trække i

Parret oplever, at vindmølleindustrien har for stor en magt, fordi der er så mange økonomiske hensyn.

Inden for 1500 meter af den planlagte vindmøllepark ved Hejmdal og Påbøl bor der 50-75 mennesker fordelt på 12 familier. Langt de fleste er imod at de seks vindmøller bliver sat op, fortæller parret, der også er bekymret på de øvrige familiers vegne. De mener ikke, at princippet om, at der skal være lokal opbakning til opstilling af vindmøllerne bliver tolket rigtigt.

- Nogle kan mene, at det er en god ide, fordi der kommer penge til lokalsamfundet. Men det er jo os, som bliver generet af det. Lokal opbakning er bare en elastik, som politikere og vindmølleindustri kan trække i efter forgodtbefindende, mener Hans Johnsen.

- Vi har prøvet at skabe noget, som vi er glade for her. Og det kan de ændre med et knips med fingrene. Bare tanken om, at vindmøllerne kommer, er så hård, at vi får ondt i maven, tilføjer han.

Høringsperioden for vindmølleparken ved Hejmdal og Påbøl slutter 21. april.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Boligselskab vil bygge fire højhuse og 28 rækkehuse tæt på Ringkøbings bymidte: Pris over 100 millioner

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Marianne Karlsmose hørte om KD-formands exit fra en journalist: Nu er hun fungerende formand mod sin vilje

Hvide Sande For abonnenter

Krimiserie går verden rundt: Nu får japanere og grækere også et indblik i livet i Hvide Sande

Navne

Mindeord over 91-årige Aksel Mortensen fra Stadil: Far var en af de få, som fik mulighed for at flytte fra et plejehjem

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Ringkøbing-Skjern

Vikaren fra himlen dropper Kristendemokraterne: Men det får ikke Kristian Andersen til at genoverveje comeback

Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterbog: Få lyspunkter i halvsløj pligtsejr - nu går Skjern efter førstepladsen

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Hvide Sande

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Ringkøbing

Sidney Lee havde prøvet det meste: Men han nægtede at tappe en orne, da han var i lære som landbrugsmedhjælper i Velling

Videbæk For abonnenter

Overarbejde førte til 33 års erhvervseventyr: Nu er Peter Birkkjær klar til et generationsskifte

Ringkøbing-Skjern

Ansat hos Wiese fortalte om sine landsmænds nød: Erhvervslivet og FrivilligVest i storstilet indsamling til ukrainere

Annonce