Annonce
Videbæk

Ædelgrankræft er en epidemi

Katastrofe. Forskerne tager ædelgrankræft i danske juletræer meget alvorligt.

Annonce

»Hvis du havde spurgt mig for tre uger siden, så ville jeg aldrig have hørt om Neonectria tidligere,« lyder det fra Poul Gregersen, der er skov- og landskabsingeniør hos Ringkøbing-Skjern Kommune.

Men det har han nu. For et par uger siden fik han nemlig en henvendelse fra Torben Bøndergaard, der sammen med sin far Ole Bøndergaard driver plantagen Østervang Skovbrug. En plantage, der er direkte nabo til Momhøje Naturcenter, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune ejer skoven.

Normannsgranerne på Østervang var blevet angrebet af en svamp, og efter at have undersøgt det, viste det sig at være Neonectria, en i Danmark ret ny svamp, der også går under navnet ædelgrankræft.

Annonce

Forskerne er med

Allerede tidligere på året var Torben Bøndergaard blevet opmærksom på problemet. Han kontaktede Iben Margrete Thomsen på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Hun er forstkandidat og har en ph.d. indenfor sygdomme på træer.

Det hun så ved Momhøje, chokerede hende.

For selv om man indenfor de seneste år har set ædelgrankræft i Danmark, så har det været meget sporadisk. Sådan er det ikke længere.

»Det er rimelig omfattende mange af de steder, det har ramt. Og det udvikler sig hurtigt, også hurtigere end jeg havde forventet,« fortæller Iben M.Thomsen.

»Jeg er ikke en, der normalt råber katastrofe. Men det er tæt på, og jeg vil kalde det en epidemi. Og hvis den fortsætter, så er det meget alvorligt,« understreger seniorrådgiveren, der næsten dagligt får nye henvendelser fraplantageejere over hele landet, der finder ædelgrankræft i deres plantager med juletræer og bevoksninger med klippegrønt.

Det store spørgsmål, man stiller i juletræsbranchen, er naturligvis, hvor hårdt angrebet af ædelgrankræft kommer til at ramme?

Et spørgsmål, som Iben M. Thomsen ikke kan svare på.

»Det er svært at vide, om vi opdager så mange tilfælde nu, fordi folk er blevet opmærksomme. Men det tvivler jeg på. Jeg er sikker på, at det er eskaleret de seneste par år, for de fleste dyrkere jeg taler med siger, at de godt kan huske at have set døde skud hist og pist tidligere, men at skaderne er meget værre nu« siger hun om svampeangrebet på nordmannsgran.

Egentlig rammer angrebet alle arter af ædelgraner, men udover de mere sjældne langnålet ædelgran og klippeædelgran, så er nordmannsgran det træ, der lider mest under svampen. Og det er skidt nyt for juletræsproducenterne, i og med lige præcis nordmannsgranen udgør omkring 85 procent af den danske produktion af juletræer.

Annonce

Kompliceret sag

Situationen er alvorlig for juletræsproducenterne.

Selv om forskere i både Danmark og Norge, hvor svampen i første omgang blev opdaget, arbejder på at finde ud af mere om den hårdnakkede ædelgrankræft, så er det nu, juletræsplantagerne lider.

Men ædelgrankræft findes ikke alene i juletræsplantagerne. Den er også konstateret i kommunal, såvel som stats- og private skove, i nedlagte juletræsbevoksninger, læhegn og så videre. Så selv om juletræsplantagerne kæmper en hård kamp for at komme smitten til livs ved at fælde træer, klippe grene og brænde de ramte træer, så er det svært at komme til bunds.

»Der er to ting, man kan gøre. Den ene ting er at fjerne de smittede træer. Den anden er at forebygge,« forklarer Iben M. Thomsen.

Men så er det først, det bliver kompliceret.

For mens man i Norge kan - og må - sprøjte med svampemidler indeholdende kobber og på den vis tilsyneladende med succes holder både ædelgrankræften og mange andre svampesygdomme fra døren, så er der ikke nogen midler, der er godkendte på juletræer i Danmark.

»Uanset om man sprøjter eller ej, så skal man i første omgang fjerne så mange af de smittede træer som muligt,« understreger seniorrådgiveren.

Hun giver også udtryk for sin frustration over de manglende muligheder for at gøre mere for at hjælpe den danske juletræsbranche.

»Det meste af vores viden om ædelgrankræft kommer fra Bioforsk i Norge, hvor de har været i stand til at skaffe mange forskningsmidler til at arbejde med sygdomme på juletræer, både fra det norske forskningsråd og fra branchen. Herhjemme er der næsten ingen finansiering til forskning i juletræer,« siger Iben M. Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Lørdagens coronatal: Otte nye smittede i Ringkøbing-Skjern Kommune

Debat

Vis samfundssind og sig ja til nålen

Annonce