Livsstil

Årshjulet er ved at komme op i omdrejninger

Hvert år ser jeg frem til det allertidligste forår, hvor stenbiderrognen, mens vinteren endnu ikke helt har sluppet sit greb, varsler, at nu er årshjulet for sæsonvarer, som i nogle tilfælde kun er her i få uger, i gang med et nyt heat. Og det er kommet godt i gang i år. Stenbiderrognen var i fiskehandlerens disk tidligt i år på grund af, at vi ikke fik nogen isvinter.

Heldigvis er det ikke alle sæsonvarer, man skal ud at jage. Nogle vælter op af jorden lige ved ens terrasse. For snart 15 år siden plantede jeg som nybagt haveejer to rabarberplanter med den tanke, at jeg året efter skulle høste de første pinkfarvede stilke og omhyggeligt lægge et låg af mørdej over dem, inden de kom i ovnen. Jeg behøvede ikke engang at vente et år, for de var klar nogle måneder senere. Siden da har de to planter i ly af de grønne kæmpeblade, der står i læ ved hækken, leveret mange meter stilke hver eneste sæson, og jo mere man tager, jo mere groglade bliver de. Jeg synes, det er svært at få dem brugt. Det er alligevel begrænset, hvor meget rabarbertærte og rabarberdessert bestående af rabarberkompot, hakket hvid chokolade og flødeskum, man kan spise. Men nu har jeg fået en ny opskrift i denne uge af vores faste madskribent Inge Skovdal, der laver rabarberkager med mynte og citron. Vi er dog stadig i det søde køkken, så her gentager jeg lige hendes opskrift på rabarberchutney, som hun bruger til at få holdt bestanden af rabarber nede ved deres hus i Sverige. 10 stængler rabarber 1 rødløg 1 spsk. fennikelfrø ½ korianderfrø 2 skiver chili ½ dl rørsukker ½ dl æbleeddike Skær rabarber i mindre stykker cirka en centimeter lange. Skær rødløget i ringe. Saml stykker af rabarber, rødløg, fennikelfrø, korianderfrø, chili, rørsukker og æbleeddike i en gryde. Kog chutneyen op ved middelvarme i 15 minutter. Smag til med sukker. Hæld den på glas. Det bliver et godt år, kan jeg mærke.
0/0
Livsstil For abonnenter

Frederikke sælger Roccamore-stilletter for millioner

Mad og drikke

Ærtesuppe med kaviar og citronverbena

Mad og drikke

Ny kogebog: Sommermenu med grønt fra haven

Tophistorier

Mad og drikke

Højreb med sprøde og bitre salater

Livsstil For abonnenter

Kom inden for på Lunsdgaard Gods: Vini og Rudolf åbner gårdbutik, destilleri og bed & breakfast