Livsstil

Årshjulet er ved at komme op i omdrejninger

Hvert år ser jeg frem til det allertidligste forår, hvor stenbiderrognen, mens vinteren endnu ikke helt har sluppet sit greb, varsler, at nu er årshjulet for sæsonvarer, som i nogle tilfælde kun er her i få uger, i gang med et nyt heat. Og det er kommet godt i gang i år. Stenbiderrognen var i fiskehandlerens disk tidligt i år på grund af, at vi ikke fik nogen isvinter.

Heldigvis er det ikke alle sæsonvarer, man skal ud at jage. Nogle vælter op af jorden lige ved ens terrasse. For snart 15 år siden plantede jeg som nybagt haveejer to rabarberplanter med den tanke, at jeg året efter skulle høste de første pinkfarvede stilke og omhyggeligt lægge et låg af mørdej over dem, inden de kom i ovnen. Jeg behøvede ikke engang at vente et år, for de var klar nogle måneder senere. Siden da har de to planter i ly af de grønne kæmpeblade, der står i læ ved hækken, leveret mange meter stilke hver eneste sæson, og jo mere man tager, jo mere groglade bliver de. Jeg synes, det er svært at få dem brugt. Det er alligevel begrænset, hvor meget rabarbertærte og rabarberdessert bestående af rabarberkompot, hakket hvid chokolade og flødeskum, man kan spise. Men nu har jeg fået en ny opskrift i denne uge af vores faste madskribent Inge Skovdal, der laver rabarberkager med mynte og citron. Vi er dog stadig i det søde køkken, så her gentager jeg lige hendes opskrift på rabarberchutney, som hun bruger til at få holdt bestanden af rabarber nede ved deres hus i Sverige. 10 stængler rabarber 1 rødløg 1 spsk. fennikelfrø ½ korianderfrø 2 skiver chili ½ dl rørsukker ½ dl æbleeddike Skær rabarber i mindre stykker cirka en centimeter lange. Skær rødløget i ringe. Saml stykker af rabarber, rødløg, fennikelfrø, korianderfrø, chili, rørsukker og æbleeddike i en gryde. Kog chutneyen op ved middelvarme i 15 minutter. Smag til med sukker. Hæld den på glas. Det bliver et godt år, kan jeg mærke.
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce