Annonce
Ringkøbing

Årets udgivelse: Forfatter fra Velling bliver rost til skyerne af anmeldere

36-årige Stine Pilgaard har netop udgivet sin tredje roman, 'Meter i sekundet,' der blandt andet afspejler, hvordan det er at være flyttet fra Nørrebro til Velling. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Stine Pilgaard, der bor i Velling, har netop udgivet romanen 'Meter i sekundet,' og anmelderne er begejstrede for den 36-årige forfatters skriverier om at være flyttet til Vestjylland.
Annonce

Velling: - Det kan blive meget skrøbeligt, hvis mit arbejde skal opgøres i salgstal, anmeldelser og stjerner. Jeg prøver ligesom at sige, at når jeg har sendt romanen ud i verden, så lever den selv.

Citat Stine Pilgaard, januar 2020.

Men hun har måske alligevel hørt lidt om modtagelsen af sin seneste udgivelse, romanen 'Meter i sekundet', der fredag landede hos boghandlerne. I hvert fald har Gutkind Forlag slået lidt ud med armene på sociale medier i glæde over anmeldernes umiddelbare begejstring over Stine Pilgaards talenter ved et pc-tastatur.

I en anmeldelse i Jyllands-Posten lyder overskriften sådan her: 'Med sin nye roman om Anders Agger og meningen med livet har Stine Pilgaard begået årets udgivelse.' I sin anmeldelse kvitterer Tobias Skiveren med seks stjerner, og han fastslår om den 268 sider store udgivelse, at den er 'en fuldstændig fabelagtig roman om at falde til - langt ude på landet og midt i livet.'

Såvel Politiken som Berlingske deler rundhåndet fem anmelderstjerner ud til 'Meter i sekundet.'

Weekendavisen beskriver 36-årige Stine Pilgaard som 'en mester-ironiker, der lægger sine våben i en skønt smuldrende højskoleroman, som er blød af utilpasset kærlighed.'

Det kan blive meget skrøbeligt, hvis mit arbejde skal opgøres i salgstal, anmeldelser og stjerner. Jeg prøver lige som at sige, at når jeg har sendt romanen ud i verden, så lever den selv.

Stine Pilgaard, forfatter, Velling

Annonce

Et sjovt ord til en by

Stine Pilgaard er født i Aarhus og har boet på Nørrebro, men i januar 2016 pakkede hun og kæresten, Daniel Dalgard, flyttekasserne, da han netop havde fået job på forfatterlinjen på Vestjyllands Højskole i Velling.

Fire år forinden debuterede hun med romanen 'Min mor siger,' og i 2015 poppede Stine Pilgaard atter op på bogreolen med 'Lejlighedssange,' der udspiller sig i en andelsboligforening i København.

I 'Meter i sekundet' er scenen sat lige dér, hvor hun bor; i en beskeden landsby, hvor blæsten ofte går frisk over fjorden:

- Det er et lidt fiktivt Velling. Men det er et ret sjovt ord til en by. Jeg har været ret tro mod rammerne, men handlingen og karaktererne er fiktive, fortalte Stine Pilgaard i et interview med Dagbladet tidligere på året.

Anders Agger har en birolle i 'Meter i sekundet,' da bogens kvindelige fortæller, der lige er flyttet til egnen, finder ud af, at dokumentarjournalisten bor i Ringkøbing. Hun begynder at forfølge ham, fordi han er så god til at tale med folk.

Annonce

Skarpt og rørende

I en artikel om 'Meter i sekundet' i Information hedder det blandt andet, at det er meget normalt for romaner at handle om mennesker, der prøver at affinde sig med deres livssituation: 'Det er til gengæld usædvanligt, at alt dette besvær bliver beskrevet så overdrevet sjovt, skarpt og rørende som i Stine Pilgaards tredje roman.'

På hjemmesiden bogblogger.dk udtrykker Jane Andersen også sin begejstring over det, hun netop har læst:

- 'Meter i sekundet' er en af den slags bøger, man prøver at gemme lidt på, så den ikke alt for hurtigt ender. Man vil nemlig gerne være i selskab med fortælleren, kørelærerne, højskoleforstanderen, dagplejemoren, Krisser fra mødregruppen og Anders Agger.

Og så et smut tilbage til Stine Pilgaard, der i januar under interviewet med Dagbladet gjorde det klart, at hun ikke læser anmeldelser:

- Man må helst ikke skrive, fordi man vil have anerkendelse, for så bliver det dårligt. Alle vil gerne have anerkendelse, det er klart. Men det må helst ikke blive det bærende, for så bliver det noget lort.

Stine Pilgaard

Stine Pilgaard er 36 år - født 27. marts 1984 i Aarhus.

Cand.mag i dansk og medievidenskab og uddannet fra Forfatterskolen i 2010.

Debuterede i 2012 med romanen 'Min mor siger' - tre år senere fulgte romanen 'Lejlighedssange.'

Hun har modtaget to priser: Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris i 2012 og Edvard Pedersens Biblioteksfonds Forfatterpris i 2016.

Kæreste med Daniel Dalgaard og mor til Visti på tre år.

Lige nu aktuel med sin tredje roman, 'Meter i sekundet', der er udgivet på Gutkind Forlag.

Stine Pilgaard fik i januar en af sine sange, 'Fortabt er jeg stadig', optaget i 19. udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavler har været overbevist om det: Forskere finder coronasmitte på måge

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

CORONAVIRUS

Live: Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

Skjern

Fire forskellige indbrud i to byer

Annonce