Skjern

Årets påsketræk satte rekord - løb tør for armbånd

Årets påsketræk havde - ligesom traktorerne - fuld damp på motorerne. Arkivfoto: Mads Dalegaard

BORRIS: 5000 armbånd var fremstillet til årets påsketræk i Borris, men allerede ved middagstid påskedag var de sluppet op, for det væltede ind med gæster.

Landmand Jens Sørensen stod for parkeringen, og da han løb tør for parkeringspladser på sin jord, måtte han inddrage sin kornmark til formålet.

Med trækkere, frivillige og naturligvis gæster, har der i hvert fald været 6000 på besøg i traktortrækarenaen, vurderer pr-ansvarlig Inger Bech Sørensen, der også kan konstatere, at påstetrækket dermed har slået rekord.

- I 2018 udleverede vi 4300 armbånd, og vi har ramt rigtig mange ekstra, så det er en succes, må vi sige.

I løbet af de år, der har været holdt påsketræk i Borris, har interessen for arrangementet bredt sig som ringe i vandet, og her har Facebook haft en finger med i spillet. Inden påsketrækket blev der lagt videoer op, og da en video ramte 100.000 Facebook-brugere og gav 50.000 visninger, undersøgte Inger Bech Sørensen, hvad der var sket. Det viste sig, at videoen var blevet delt talrige gange i USA, hvilket må siges at være langt væk fra Borris.

Langvejs fra kom også både gæster og traktortrækkere. Det første år var der en deltager med fra Norge, som havde 10 tilskuere med. I år var der ni traktortrækkere fra Norge, og på sidelinien var der 200 nordmænd. Disse har holdt påskeferie i området, og de anbefaler oplevelsen til andre.

- Det vigtigste er, at vi byder på et ordentligt stævne, så vi hele tiden kan blive bedre og bedre, siger Inger Bech Sørensen.

Pengene fra påsketræk går til at afvikle på det arena-byggeri, der nu er lavet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce