Annonce
Skjern

Årets landsby fortsætter fremmarchen: Trine vil samle området med en ny bypark

Trine Hoxer er tovholder på et projekt i Stauning. Den prisvindende landsby vil omdanne et mark- og skovområde til en bypark med hundeskov, naturlegeplads, bålplads, beachvolley og multibane. Foto: Johan Gadegaard.
Lokal landsby strutter af liv, og man blev derfor kåret til årets landsby i 2020. Sejren og pengepræmien har bestemt ikke fået byen til at stå stille, for nu er man klar til at præsentere et projekt med en ny bypark.

STAUNING: Et område med træer og marker. Det er, hvad man kan se i dag. Men hvis det står til 28-årige Trine Hoxer og den lokale sogneforening, skal det grønne område udnyttes på en helt anden måde, så det kan samle landsbyen.

For i Stauning vil man fællesskabet. Man har fået gang i den lokale købmand, man har en jazzfestival med 400 frivillige, man har lystbådehavn, et friplejehjem, en skole, børnehave og vuggestue. Man har også destillerier og fiskesøer. Nu satser landsbyen så også på at lave et udendørs samlingssted.

I 2020 vandt Stauning Landsbyprisen i Region Midtjylland, og man kan dermed kalde sig for årets landsby. Med kåringen fulgte 150.000 kroner, og prisen har givet de lokale mod på mere. Trine Hoxer er tovholder på sogneforeningens projekt, der skal gøre den grønne plet ud til hovedgaden, Kirkebyvej, til et trækplaster.

Annonce

De lokale har nu købt omtrent 3400 kvadratmeter grønt område af kommunen. Nu skal stedet omdannes.

Bål og beachvolleyball

For med en placering tæt på havnen, købmanden, sommerhusområderne og nye byggegrunde ligger den grønne plet et godt sted i landsbyen. Stedet rummer et uudnyttet potentiale, mener Trine Hoxer.

- Udefra ligner det bare tætbegroede træer, men der er egentlig et stort, åbent areal indeni, som ikke bliver brugt til noget lige nu. Vi mangler et fælles udeområde, hvor man kan gå hen at mødes. Det har vi især fundet ud af her under corona, siger hun.

Byparken skal efter planen indeholde en naturlegeplads, hvor alt fra gynger til vipper laves i træ. En legeplads kan være gavnlig for alle de børnefamilier, som bor i Stauning, og som godt kunne bruge et sted at tage hen med børnene i det tidsrum, hvor skolens og børnehavens legeredskaber bliver brugt.

På idélisten er også motionsredskaber til de voksne, en Tarzan-sti, en bålplads og en multibane, hvor man kan spille fodbold og basketball.


Vi mangler et fælles udeområde, hvor man kan gå hen at mødes. Det har vi især fundet ud af her under corona.

Trine Hoxer, Stauning


Derudover er der planer om en bane til beachvolleyball, for under corona har flere af bysbørnene sat et net op på den lokale købmands parkeringsplads for at spille, så behovet for en udendørs volleyballbane kunne godt tænkes at være der.

Annonce

For hele familien

Tanken er desuden at indhegne noget af skovområdet, som kan blive til hundeskov. På den måde prøver man at ramme noget, der kan bruges af mange forskellige.

- Det skal være et sted, hele familien kan få noget ud af, siger Trine Hoxer.

28-årige Trine Hoxer flyttede til Stauning-området som 19-årig. Siden er der kommet mange flere unge mennesker i byen, og der er kommet gang i alt fra købmand til et fodboldhold for kvinder.- Det er et meget socialt samfund, siger hun. Foto: Johan Gadegaard.

Allerede nu har sogneforeningen fået tilsagn fra lokale virksomheder, som for eksempel gerne vil hjælpe med at lave en bålplads. Afhængig af hvor meget hjælp man kan få fra lokale virksomheder, skal der også søges fonde. Trine Hoxer regner med, at man skal finde 200.000-300.000 kroner.

Hvis alt går vel, kan det nye område stå klart om et års tid. Og Trine Hoxer vil hellere end gerne selv benytte området, for lige nu venter hun sig sit første barn, en søn, og han burde nok kunne få gavn af legepladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

'Hvide Sande' har stadig førstepladsen i danskernes tv-hjerter - og er nu kommet med i eksklusiv klub

Annonce