Annonce
Ringkøbing-Skjern

Årets Gjæwe Vestjyder på podiet: Pris til seks ildsjæle

På Landbobankens generalforsamling onsdag aften blev der vanen tro uddelt priser til årets gæve vestjyder. På billedet er det vinderne sammen med chefredaktør Gudrun Pedersen (nummer to fra venstre) og Landbobankens adm. direktør John Fisker (yderst til højre). Det gæve vestjyder er fra venstre er det: Bodil Stubkjær Jensen fra Lønborg, Henrik Bjerg fra Stadil, Nikolaj Rørbæk de Place fra Rækker Mølle, Bodil Schmidt fra Kloster, Niels Kornberg fra Ringkøbing og Hans Christian Vad fra Herborg. Foto: Jørgen Kirk

Ringkøbing-Skjern: Vestjylland er kendt for sit rige foreningsliv - og dermed også for de mange frivilliges indsats i foreninger, byer og alle mulige sammenhænge. Det er grunden til, at Ringkjøbing Landbobank og Dagbladet Ringkøbing-Skjern hvert år uddeler prisen En Gjæw Vestjyde til mennesker, der udfører et ulønnet arbejde til gavn for andre, eller som gennem en særlig indsats har gjort sin egn eller by kendt.

Med prisen En Gjæw Vestjyde følger et synligt bevis i form af en vase, der måske kan finde plads på kaminhylden derhjemme – samt et rejselegat på 10.000 kr. som en påskønnelse for det store, frivillige arbejde, de har udført.

En mængde gode og velbegrundede indstillinger er kommet ind, og Foreningssamvirket i Ringkøbing Skjern Kommune er blevet sat på en svær opgave i arbejdet med at udpege de seks, der vinder årets pris som Gjæwe Vestjyder.

Men det lykkedes - og i forlængelse af Landbobankens generalforsamling onsdag modtog seks mennesker foran et rekordstort antal deltagere prisen.

Her kan du læse chefredaktør Gudrun Pedersens begrundelse for hver enkelt prismodtager:

Annonce

Bodil Schmidt fra Kloster

På Landbobankens generalforsamling onsdag aften blev der vanen tro uddelt priser til årets gæve vestjyder.Foto: Jørgen Kirk

I indstillingen af Bodil som Gjæw Vestjyde hedder det blandt andet, at du er en ildsjæl med store bogstaver.

Du er drivkraften bag Naturens Dag i Røjklit Havn…

Du samler frivillige, og du cykler rundt for at slå på reklametrommer for loppemarkedet …

Du forskønner Kloster og omegn ved at gå forrest, når der skal fjernes ukrudt og samles affald …

Kaffe og kage til 100 Sankthans-deltagere? Det er da ikke noget problem for sådan én som dig!

Og så nyder Klosters udenlandske beboere i øvrigt godt af dig: Hver mandag aften kan man finde dig i Centret, hvor du er en står del af ’Velkommen Her’ - med tilbud om lektiehjælp og med indføring i dansk med den rigtige vestjyske dialekt.

Stort tillykke til Bodil Schmidt med titlen Årets Gjæwe Vestjyde i Hvide Sande-området.

Niels Kornberg fra Ringkøbing

På Landbobankens generalforsamling onsdag aften blev der vanen tro uddelt priser til årets gæve vestjyder.Foto: Jørgen Kirk

Niels – også kendt som ”Korn”; du har hele dit liv været en stor del af Ringkøbing IF. Først som spiller, men da du lagde målmandshandskerne fra dig, var der masser af andre ting, du kunne og ville gøre for din klub.

Holdleder; kampfordeler; koordinator for den interne dommerklub i RIF; ansvarlig for infotavlen og for kontakten til DBU Jylland; video fra alle kampene… For at nævne bare en lille smule af det hele.

Den, der har indstillet dig, fortæller, at du er meget beskeden omkring din egen rolle for klubben. Faktisk var du selv fremme med at foreslå en anden frivillig til prisen her.

Bedre held med det næste gang, for denne gang er det dig, det gælder.

Stort tillykke til Niels Kornberg med titlen Årets Gjæwe Vestjyde i Ringkøbing-området.

Hans Christian Vad fra Herborg

På Landbobankens generalforsamling onsdag aften blev der vanen tro uddelt priser til årets gæve vestjyder.Foto: Jørgen Kirk

Hans Christian; dine med-herborgensere er ikke i tvivl om, hvad der gør dig til indbegrebet af en ildsjæl og en Gjæv Vestjyde: Du er, som det hedder i indstillingen, en stor del af den udvikling, der sker og er sket i Herborg.

Da kommunen lukkede Herborg Skole, var du én dem, der tog initiativ til Herborg Friskole, og du har stor fortjeneste i, at den er blevet en succes.

Du var også med til at lægge grundsten og en masse hårdt arbejde i at få Kuben op at stå – og som formand gennem seks år har du også været med til at sikre Herborg Ungdomsforenings udvikling.

”Smittende energi, visionær og altid i stand til at se muligheder - han brænder for udvikling af Herborg sogn.” Sådan skriver de om dig!

Stort tillykke til Hans Christian Vad med titlen Årets Gjæwe Vestjyde i Spjald/Videbæk-området.

Nikolaj Rørbæk de Place fra Rækker Mølle

På Landbobankens generalforsamling onsdag aften blev der vanen tro uddelt priser til årets gæve vestjyder.Foto: Jørgen Kirk

Nikolaj – du er uundværlig – du er vellidt – og du er altid klar med en hjælpende hånd! Og det er ikke bare noget, jeg står og siger; det er noget, som dine medborgere i Rækker Mølle fortæller os.

Du lægger en utrolig masse timer i håndboldklubben – som træner for U10 drengene i 6 sæsoner; som speaker til klubbens hjemmekampe i 2. division damer og herrer - og ved klubbens Oktoberfest hjælper du også til.

Du har siddet i Sogneforeningen i en lang årrække, og det er dig, vi allesammen kan takke for kønt beplantede krukker ved vejene ind til Rækker Mølle.

Og så er der jo Firkløver-Weekenden – og juletræstændingen – og projektet ved søen – og hjælp til lokale landmænd, der har brug for det ...

”Nikolaj tænker ofte mere på andre end sig selv og sætter en ære i at hjælpe”, skriver dine bysbørn i indstillingen.

Sort tillykke til Nikolaj Rørbæk de Place med titlen Årets Gjæwe Vestjyde i Skjern-området.

Bodil Stubkjær Jensen fra Lønborg

På Landbobankens generalforsamling onsdag aften blev der vanen tro uddelt priser til årets gæve vestjyder.Foto: Jørgen Kirk

Bodil; du er altid fuld af ideer - og du er også klar til at føre dem ud i livet. Og det er vel at mærke ved siden af dit fuldtidsarbejde, landbruget derhjemme og de fire børn.

Når KFUM-spejderne i Lønborg-Vostrup er på lejr, så er det dig, der sover inde hos børnene og holder øje med, at alle nu også trives.

Du tager også spejderne med til julemarked på Lønborggård, hvor børnene sælger ting, som de selv har lavet.

I Vostrup Gymnastik- og Ungdomsforening er du også med – og for en boldtaber som mig er det en særlig glæde at høre om ”boldtosserne”, dit hold for børn, der kan lide at lege med en bold, uden at de skal spille kampe.

Indstilleren skriver til sidst: ”I Bodils ordbog tror jeg ikke, at ordet ”problemer” findes, men i stedet ord som ”opgaver og udfordringer” - Så I kan nok forstå, at vi er stolte af at have Bodil i vores område…”

Det kan vi godt forstå, ja! Stort tillykke til Bodil Stubkjær Jensen med titlen Årets Gjæwe Vestjyde i Tarm-området.

Henrik Bjerg fra Stadil

På Landbobankens generalforsamling onsdag aften blev der vanen tro uddelt priser til årets gæve vestjyder.Foto: Jørgen Kirk

Den sidste Gjæwe Vestjyde, som jeg vil stille sigtet på – det er dig, Henrik.

Gennem mange år har du lagt et stort, frivilligt arbejde i Stadil-Vedersø Skytteforening. Du er formand i foreningen, og hver mandag er det dig, der har ansvaret for skydetræningen i klubben.

Den, der har indstillet dig til prisen, roser dig for at gøre meget for hver enkelt skytte. Da indstilleren var på efterskole – og derfor ikke kunne komme for at skyde om mandagen - jamen, så åbnede du da bare skydekælderen i weekenden, så der kunne øves.

Det er vigtigt for dig, at de unge medlemmer får gode oplevelser. Så du kører gladeligt Jylland tyndt, for at de kan komme til stævner og til DM.

Om det så er sommerferien, så bruger du en uge af den på Skydeskolen, og i din fritid indberetter du skyde-resultater til forbundet.

Et stort tillykke til Henrik Bjerg med titlen Årets Gjæwe Vestjyde i Tim/Ulfborg-området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Magtdemonstrationer: Urimeligt angreb på Danmarks Naturfredningsforening

Læserbrev: I et læserbrev den 22. februar i Dagbladet Ringkøbing-Skjern ses Leif Christensen fra Bork med et forsvar for den fejladministration, som Ringkøbing-Skjern Kommune har udøvet gennem mere end 25 år ved at lade hånt om Naturbeskyttelsesloven gennem hundredvis af ulovlige tilladelser til byggeri i sommerhusområder på Holmsland Klit. Han mener, der blot er tale om rent juristeri, når kommunen ikke i tide fik lokalplanerne på plads, og at parterne i sagen er enige om, at ingen har begået denne juridiske fodfejl med forsæt. Det vides ikke, hvilke parter der henvises til. Men hvis ikke man kan stole på, at myndighederne forvalter efter lovgivningen, kan der for alvor tales om det vilde vesten. Jeg har den fornøjelse at bo midt i et af disse naturskønne sommerhusområder. Da jeg for 10 år siden erhvervede mit helårshus, skete det med vished om, at nabomatriklerne, der henlå med naturskønne lyngklædte klitter, ville forblive sådan, da der på matriklerne er en tinglyst servitut, der forbyder byggeri af enhver art, og området i øvrigt, ifølge de oplysninger enhver kan se på arealinfo i Danmarks Miljøportal, er beskyttet af Naturbeskyttelseslovens § 3. Jeg erhvervede en naturperle med frit udsyn over Tipperne og hele Ringkøbing Fjord, og havde ingen synlige naboer, bare uspoleret natur! Da jeg senere gjorde kommunen opmærksom på en aktivitet, der kunne tyde på et kommende nabobyggeri, fik jeg blot at vide, at matriklerne ikke er omfattet af fredningsbestemmelser af nogen art. Kommunen gjorde sig ingen anstrengelse for at undersøge, om der kunne være noget om snakken. Kommunen gav efterfølgende tilladelse til arealomlægninger med mulighed for at bygge to sommerhuse og i øvrigt udlæg af ny vej tværs over de lyngklædte klittoppe. Den stille idyl er nu afløst af en erhvervsmæssig udlejning af sommerhus med ugentlige ud- og indflytninger, smækkende bildøre og larmende turister, der kører ræs på mountainbikes i klitterne. Da kommunen samtidig så stort på nabohensyn ved byggetilladelsen, er jeg desuden ufrivilligt tvangsindlagt til fra min 1. sals stue at skulle følge med i turisternes morgenmad, frokost og aftensmadsindtagelse uge efter uge, dog heldigvis med lidt pause i januar og februar. Jeg opdagede, at det ikke blot var i mit nærområde, men adskillige andre steder på Klitten, kommunen har set bort fra § 3 beskyttelsen på trods af, at kommunen selv har indskrevet den i lokalplanerne på foranledning af daværende Ringkøbing Amt, der godt forstod at rette sig efter lovgivningen! Som privatperson kan der ikke klages over en kommunes vandalisering af naturområder. Efter en årelang diskussion med kommunen, som ikke lod sig rokke i sine synspunkter, måtte jeg derfor ty til andre muligheder. Jeg kontaktede Danmarks Naturfredningsforening, som velvilligt har brugt utallige timer på denne sag. Med beskyldningen om, at Danmarks Naturfredningsforening har en evig trang til at demonstrere magt, bringer Leif Christensen en urimelig kritik af Danmarks Naturfredningsforening. Mange frivillige økonomiske bidrag og meget uegennyttig frivilligt arbejde bliver anvendt af denne organisation til at sætte en stopklods, når kommuner og andre af griskhed for øgede grundskatter, erhvervsaktivitet og turismeindtægter forgriber sig på uerstattelige naturværdier. Skytset bør rettes mod Ringkøbing-Skjern Kommune, der om nogen demonstrerer magt. Det er kommunen, der arrogant gennem nu flere år har nægtet at have begået fejl, skønt selv planlovseksperter ikke er i tvivl. Det er kommunen, der uretmæssigt har indkrævet høje ejendomsskatter og givet ejerne forventninger om byggetilladelser. Og det er kommunen, der fortsætter med at tage de mange berørte sommerhusejere som gidsler ved at undlade at træffe de beslutninger, der kunne stoppe dette cirkus på trods af, at alle historiske dokumenter i sagen viser, at kommunen har handlet forkert. Som om dette ikke var nok! Den tidligere ejer af mit hus formastede sig til at opføre en tagterrasse på taget af en sidebygning på ejendommen. Kommunen har accepteret i snesevis af sådanne tagterrasser i sommerhusområderne gennem årerne. Men da jeg ikke straks kunne tage folkeregisteradresse på ejendommen, som det blev krævet af kommunen for at acceptere tagterrassen, har kommunen nidkært jagtet denne sag i mere end 10 år! På trods af, at kommunen selv har beskrevet, at tagterrassen ligger så godt afskærmet, at den ikke er til gene for naboer, og at ingen nogensinde har klaget over forholdet, har kommunen gennemført politianmeldelse og ført retssager i såvel byret som landsret for at håndhæve sit krav om retablering. Her kan man med rette tale om magtdemonstration! Når private formaster sig til at bryde loven, er der ingen nåde. Heller ikke da ejeren af Hvidbjerg Camping ved Blåvand kommer på kant med § 3 ved at udvide med et par ekstra båse til et telt. Så blæser der ikke milde vinde: ”Hvis ferieparken formår at få reetableret forholdene omkring søen, kan den undgå at få straf, vurderer kommunen”. Og hvis private lodsejere i Lønstrup sikrer deres ejendomme gennem en kystsikring, der rent faktisk virker, men dømmes ulovligt, er kommunen straks på banen: ”Vores udgangspunkt, da vi meldte sagen til politiet, var, at det skulle fjernes” udtaler den lokale formand for Teknik og Miljø. Hvorfor skal der ses igennem fingre med tilsvarende ulovligheder, når de forvoldes af en offentlig myndighed, som her i Ringkøbing-Skjern Kommunes tilfælde med de ulovlige byggegodkendelser til sommerhuse på Holmsland Klit? Og hvorfor skal Danmarks Naturfredningsforening skældes ud, når de blot arbejder for, at gældende lovgivning overholdes?

Annonce