Læserbrev

Åbent brev til byrådet: Mere grøn energi, men frihold det åbne land for solcelleparker

Læserbrev: Byrådet må på banen med en planlægning, der fremmer klimaneutral produktion af energi, men også sikrer hensyn til borgere, bosætning, landskab, natur og produktion af fødevarer. Danmarks Naturfredningsforening henstiller til byrådet at sikre disse hensyn ved at fastlægge, at solcelleanlæg placeres på og ved eksisterende og nye bygninger – her vil være masser af plads.

Det blev vi bekræftet i ved et møde tirsdag aften på Dejbjerglund Efterskole om solcelleparker. Det blev klart, at byrådet hurtigst muligt bør udarbejde en temaplan for solcelleanlæg.

Flere hundrede hektar mellem Dejbjerg, Lem, Velling og Stauning er på tegnebrættet til nye solcelleparker. Andre steder i kommunen og i landet er der også planer om store projekter.

Energiministeriet har spillet ud med, at udbygningen af vedvarende energi skal omfatte 20.000 ha – vel i hovedsagen på dyrkede landbrugsarealer, som altså udgår af drift. Byrådet vil være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi. Pensionskasser, fonde og store virksomheder er ivrige efter investere i solcelleparker for at sikre bedre afkast på opsparinger og for at kompensere for negativ klimapåvirkning. Årsagen er blandt andet lave eller negative rentesatser og markedsføring af grønt image. Jordejere er meget interesserede, fordi investorerne er villige til at betale en leje af landbrugsjord, der er mange gange højere end fortjenesten ved landbrugsdrift.

Hvad skal byrådet da gøre? Vente og se, hvad der sker – om der kommer ansøgninger, om der kommer lokale protester, om investorers projektudviklere og entreprenører kan finde fremkommelige veje? Acceptere, at de som borgervalgte beslutningstagere ikke har nogen større indflydelse på, hvordan udviklingen kommer til at gå?

Det vil være uansvarligt. Det er byrådets forpligtigelse at planlægge udviklingen i kommunen under hensyntagen til mange forskellige formål og hensyn for at sikre samfundet den bedst mulige brug af kommunens værdier: God dyrket landbrugsjord skal forbeholdes til en fødevareproduktion, som landet og verden har brug for - landboforeningerne argumenterer for det; mindre velegnet landbrugsjord skal forbeholdes til omlægning til natur og skov, som der er stærkt brug for, for at modvirke klimaforandringer og øge landets naturværdier – natur- og miljøorganisationer argumenterer for det; det åbne land skal friholdes for anlæg og bebyggelse, som lige så godt kan placeres i tilknytning til eksisterende bygninger og byområder – solceller kan allerede nu placeres på tage og om få år med fordel på murflader; bosætningen i landdistrikterne skal tilgodeses, så borgere også vil bosætte sig uden for de større byer i landsbyer og eksisterende boliger i det åbne land.

Det er derfor vigtigt, at kommunen hurtigt gennemfører en temaplanlægning om solcelleanlæg, inden der gives tilladelse til projekter for nye større anlæg. Samfundet har brug for en hurtig omstilling til klimaneutral energiforsyning, men det er ikke ligegyldigt, hvordan og hvor det sker. Selv om omstillingen skal gå hurtigt, må der være tid til en ordentlig planlægning.

Det er under ingen omstændigheder acceptabelt at behandle sådanne projekter fra sag til sag. Konsekvenserne kan blive, at det bliver snævre økonomiske interesser, der kommer til at styre udviklingen med inddragelse af betydelige landbrugsarealer og nye store anlæg i det åbne land, som kommunen ønsker skal være Naturens Rige. Samtidig risikerer borgere og foreninger at blive gidsler og plaget af lokale konflikter, der ødelægger de vigtige sammenhold i kommunen.

Nørhede Hjortmose Solenergi. Arkivfoto: Tommy Kofoed
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Farlige fund i Fiskeriets Hus: Storebror ville ikke røre krabberne - men femårige Anker er ikke bange

Leder For abonnenter

Hilde-sagen: Skal kun de stærke have chancen for at vinde?

Vestjylland

Verdensstjerner lægger nok engang vejen omkring Nørre Vosborg

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Ringkøbing-Skjern

Søren Elbæk til nye ministre: Kom og se, hvorfor vi har brug for en 2+1-vej

Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Annonce