Annonce
Klumme

Åååååh, hvor er jeg dog miserabel: Mine 14 dage i snot- og hostehelvedet

Modelfoto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix
Annonce

Harrrk, harrrk, HARRK, krrrptøj

Kender du det?

Klokken er halv tre om natten, og for hundrede og syttende gang ryster et hosteanfald din mødige krop ud af den den døs, du nådigt langt om længe var nedsunket i.

Mest af alt lyder du som en sælhund med halskartar, KOL og kighoste på én gang, og hostene synes du at hente op fra hjørner og udkanter af bronkierne, som du ikke anede, at du havde.

Tårerne står dig i øjnene, hovedets resonanskammer synger og vibrerer, og brystkassen værker, som havde du lige trykket et par ribben eller tre.

Desperat famler du i mørket efter hostebolsjerne, der ligger på natbordet, får én trykket ud af blisterpakken, smider den i munden, snyder din stoppede næse i en Kleenex og synker forpustet sukkende og bolsjesuttende tilbage i puderne, der er stablet op, så du kan sove siddende - eller i det mindste prøve på det.

Det er tredje, fjerde eller måske endda femte nat, du er i færd med at hoste dig vej igennem, og på nuværende tidspunkt er du så træt af det hele, at du mest af alt har lyst til at kaste håndklædet i ringen, og opgive ævred. Hvis der altså var nogen at opgive det til...

Det er kort sagt den tid på året: Tidspunktet, hvor forkølelserne hærger.

Nu skal jeg ikke jamre. Jeg hører ikke til dem, der bliver hårdest ramt af efterårets infektionssygdomme; så langt fra. Influenza får jeg stort set aldrig, og jeg har ikke prøvet at være udsat for en lungebetændelse, hverken kold, varm eller lunken. Så i virkeligheden plejer jeg at slippe billigt gennem sygdomssæsonen i forhold til så mange andre.

Men intet - eller i alt fald meget lidt - kan alligevel få mig til at føle mig så miserabel som en gedigen forkølelse. Den føles nærmest som en eksistentiel krise.

Denne kombination af snotstoppet snydeskaft og slimblokeret hals formår simpelthen at forpeste min tilværelse, mens den står på. Og efter 63 år på denne jord har jeg stadig ikke fundet et eneste remedie, der virker.

Jeg har siddet med et viskestykke om hovedet og indåndet pebermyntedampene fra en opvaskebalje fyldt med varmt vand for at skabe passage i de stoppede luftveje. Jeg har spist rugbrødsmadder med en blanding af stærk sennep, knust hvidløg og revet peberrod, og ikke oplevet andet end at traumatisere mine smagsløg alvorligt. Jeg har bællet hostesaft så hvinende sød, at mine plomber skreg om nåde. Jeg har sprøjtet mig med næsespray, til jeg fik næseblod. Jeg har gurglet hals i kvalm slimløsnende citronvand. Jeg har guffet enhver tænkelig form for hoste- og halstabletter i mig.

Og lige lidt hjælper det. Min forkølelseskurve følger altid samme bane:

Først er jeg halvsløj et par dage; min næse begynder at prikke og min hals at irriteres. Som regel tror jeg, at denne gang slipper jeg billigt, men så slår forkølelsen for alvor til. I et par dage føler jeg mig virkelig sløj, stoppet og varm. Så begynder jeg for alvor at hoste, og det er det værste stadie, for nu kan jeg slet ikke sove.

Efter en god uges tid begynder det hele så småt at klinge af, men jeg bliver ved med at hoste den næste uges tid. Efter sådan cirka 14 dage begynder jeg at følge mig oven på igen. Træt, men nogenlunde rask.

Der befinder jeg mig lige nu efter årets første - og forhåbentlig sidste - forkølelse. Hosten var slem denne gang. Rigtig slem. En overgang tænkte jeg, at det kunne være kighoste eller måske endda lungebetændelse. Det var det heldigvis ikke; det var bare en god, gammel og velkendt forkølelse, der nu er vendt tilbage, hvor den kom fra.

Men uanset hvor mange gange, den kommer på besøg, vænner jeg mig aldrig til den!

Jeg har spist rugbrødsmadder med en blanding af stærk sennep, knust hvidløg og revet peberrod, og ikke oplevet andet end at traumatisere mine smagsløg alvorligt. Jeg har bællet hostesaft så hvinende sød, at mine plomber skreg om nåde. Jeg har sprøjtet mig med næsespray, til jeg fik næseblod. Lige lidt hjælper det.
Poul Osmundsen
Annonce
Annonce
Tarm

Ung mand sendt i alkoholbehandling

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Tak for en hurtig affaldsaftale

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce