Dette indhold er sponsoreret
Hvis du går og overvejer at købe ny bil, og måske endda overvejer om bilen skal være brugt, findes der mange overvejelser du bør foretage dig inden du foretager selve købet. At købe brugt bil er både godt for miljøet og for pengepungen - helt generelt, findes der en lang række fordele ved at købe en brugt bil. Men selvom selve købet af en brugt bil kan virke som et let proces, så bør du gøre dig nogle overvejelser, inden du kaster dig ud i købet. Ellers kan du hurtigt få fingrene i klemme, og komme til at opleve nogle brugtbilsfælder. At købe brugt bil kræver derfor en grundig forberedelse, uanset om du vælger at købe den brugte bil af en privatperson eller hos en bilforhandler. Tjek den brugte bil grundig, før du køber. Det kræver ikke meget mere end et opslag i bilbogen og kendskab til de mange forskellige forbehold du bør tage. Dem præsenteres du for, her på siden. Så er du snart et skridt nærmere drømmebilen.
Du skal som tidligere nævnt, foretage dig et tjek af bilen du overvejer at købe. Dette kan du gøre på Tjekbil.dk, hvor du kan slå bilens nummerplade eller stelnummer op og finde oplysninger omkring omregistrering, restgæld og kilometertal. Derudover kan du finde gamle synsrapporter, der giver dig et indblik i bilens stand, inden køb. Disse oplysninger kan du supplere med de yderligere oplysninger der findes i bilbogen. Dette indebærer oplysninger om pant, ejendomsforbehold, udlæg, ejers død osv. Men hvorfor kan det være nødvendigt med et opslag i bilbogen og hvad kan den egentlig bruges til? Det kan du blive klogere på nedenfor.
Hvad er bilbogen?
Bilbogen er et landsdækkende centralt register, hvor kreditorer kan registrere deres rettigheder over motorkøretøjer, altså biler, motorcykler, campingvogne og meget andet. Dette indebærer rettigheder som ejendomsforbehold, pant, udlæg og ejers død eller konkurs. Hvis du undrer dig over hvad hver en rettighed indebærer, så præsenteres de nedenfor:
Ejendomsforbehold: Et ejendomsforbehold er et forbehold, der kan implementeres i en købsaftale ved alle typer af salg. Helt generelt betyder det, at køberen først ejer varen, når betingelserne for salget er opfyldte, hvilket typisk er når varen er betalt. Formålet med at lave et forbehold, er for at give sælgeren mulighed for at trække varen tilbage, hvis køber ikke overholder de betingelser der fremgår af købsaftalen. Som køber kan du tjekke om den brugte bil, du overvejer at købe, har et ejendomsforbehold. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt at tjekke at restgælden er betalt og at aftalen mellem sælger og kreditor ikke er misligholdt.
Pant: Pantebreve finder du i bilbogen under denne sektion. Pant er sikkerhed i aktiver og bruges typisk i forbindelse med at stille sikkerhed for et lån. En bil er, for de fleste, et inventar der har allerhøjst værdi, og derfor har mange pant i deres bil og bruger den dermed til at stille sikkerhed i banken, hvis de gerne vil låne penge. Banken har altså ret til at inddrage bilen, hvis låntager ikke overholder de krav, der er sat i forbindelse med et lån. Når du køber en brugt bil, kan du risikere at pant i bilen følger med, hvilket betyder at du ville komme til at stå til ansvar for sælgers pant. Dette skal derfor tjekkes i bilbogen inden du køber bilen. Når panten i bilen bliver betalt, sker der en automatisk aflysning af panten i bilbogen, så du ikke længere skal dække tidligere ejers pant.
Udlæg: Hvis du har foretaget et lån, som du ikke betaler tilbage, har kreditor mulighed for at foretage et udlæg i din bil. Kreditor kan altså forlange at din bil sælges, og at de kreditorer du skylder penge, får gevinsten fra salget af bilen. I bilbogen har du altså ligeledes mulighed for at tjekke om der er udlæg i en bil, hvilket er en god information at have, så du er sikker på ikke at ende i klemme mellem kreditor og den gamle ejer af bilen, fordi kreditoren vil have penge. Hvis du frygter, at der er udlæg i den bil du som overvejer at købe, så tjek bilbogen før køb.
Ejers død: I bilbogen har kreditorer også mulighed for at indskrive deres rettigheder, hvis ejeren af bilen skulle ske at gå bort. Hvis en kreditor har en rettighed til bilen, har vedkommende altså mulighed for også at registrere, hvis ejeren af bilen er gået bort. Du finder altså informationer omkring ejers død i bilbogen, inden du foretager dig et køb af den brugte bil.
Som køber af ny bil har du mulighed for at finde informationer om din nye bil, så du ikke risikere at der eksempelvis følger pant med, når du indgår i en bilhandel. Det kan derfor anbefales at du indhenter oplysninger fra bilbogen efter du har foretaget et tjek hos Tjekbil.dk, før du underskriver en slutseddel med sælger.
Dette indhold er sponsoreret
Om Annoncørbetalt indhold
Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.
Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.
Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.
Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.