I disse klimabevidste tider er der flere og flere danskere, som prioriterer at energioptimere deres hjem. Det er dog ikke kun gavnligt for klimaet at foretage en energioptimere. Der følger også en række andre fordele med investeringen.
Når du vælger at energioptimere din bolig, så vil du først og fremmest opleve, at din varmeregning bliver mindre, fordi der er et lavere varmetab i din bolig. Hvis du planlægger at blive boende i din bolig, vil du gradvist kunne tjene de investerede penge ind igennem disse besparelser. Med andre ord behøver du ikke at være en ”klimatosse” for at investere i energioptimere.
En energioptimering vil desuden også øge værdien af din bolig, fordi den bliver mere attraktiv for potentielle købere. Det er naturligvis relevant, hvis du vil sælge din bolig, men du kan også nyde godt af denne fordel, selvom du vælger at blive boende. Når værdien af din bolig stiger, vil det samtidig betyde, at friværdien også stiger. I mange tilfælde vil værdistigningen være større end det investerede beløb, så det betyder i princippet, at du kan finansiere energioptimeringen med et tillægslån med pant i din friværdi og stadig ende op med en større friværdi i boligen, når energioptimeringen er udført. Du kan læse mere om friværdi og boliglån her.
Herunder har vi samlet en liste over de fem typer energioptimering, som giver størst udbytte – både på bundlinjen og i forhold til miljøet.
Nye vinduer
Mange husejere kan reducere deres varmeregning med omkring 30 %, hvis de vælger at udskifte deres gamle vinduer. Den præcise besparelse kan dog variere fra bolig til bolig, så det er vigtigt, at du undersøger dine muligheder grundigt. Husk der kan også være et element af indbrudssikring i udskiftningen.
En generel tommelfingerregel siger, at jo ældre dine nuværende vinduer er, des mere kan du spare på din varmeregning, hvis du vælger at udskifte dine gamle vinduer med nyere og mere moderne modeller. Dertil kommer en endnu større besparelse, hvis du har en dyr opvarmningskilde som for eksempel et oliefyr.
Nye vinduer vil også forbedre indeklimaet i boligen, og du vil med garanti også opleve, at der er færre gener fra træk. Det gør ny vinduer til en god investering, som også har en mærkbar effekt.
Der findes rigtig mange valgmuligheder indenfor moderne vinduer; du skal for eksempel vælge mellem to og tre lag glas, og her er det naturligvis en selvfølge, at et vindue med tre lag glas isolerer bedre. Vinduer med tre lag glas koster dog også mere end vinduer med to lag glas, og hvis du bor i en ældre bolig, er det ikke sikkert, at det kan betale sig at give ekstra for tre lag glas, fordi boligen generelt har et højt varmetab fra de øvrige bygningskonstruktioner.
Hulmursisolering
De fleste ældre huse i Danmark er bygget med et hulrum mellem inder og ydermuren. I meget gamle huse er dette hulrum helt tomt, mens der er en smule isolering i de knap så gamle huse. Igennem årene vil dette isolerende materiale dog begynde at kollapse, hvilket betyder, at den isolerende evne bliver reduceret. Med andre ord forsvinder luften fra det isolerende materiale, og derfor begynder det i stedet at fungere som en kuldebro.
Hvis du bor i en ældre bolig, kan du få foretaget en hulmursisolering, hvilket kan give dig en besparelse på din varmeregning på omkring 5.000 kroner om året. Selve hulmursisoleringen sker ved at man fjerner enkelte mursten fra husets facade, og herefter kan man blæse nyt isolerende materiale ind i hulrummet. Der kan bruges flere forskellige materialer til en hulmursisolering, og du kan også finde miljøvenlige materialer, hvis du vil undgå at belaste miljøet med flere kunstige byggematerialer.
Efterisolering af tagkonstruktionen
De fleste er udmærket klar over, at varme stiger opad, og derfor kan der være rigtig store besparelser at hente ved at foretage en total efterisolering af hele tagkonstruktionen. Energistyrelsen vurderer, at omkring en tredjedel af varmetabet fra en bolig sker op igennem taget, så derfor kan det være en rigtig god investering.
Det er sjældent dyrt at efterisolere en tagkonstruktion, og det kan ofte gøres ved bare at tilføje endnu et lag af rockwool eller andre isolerende materialer. Du kan selv udføre arbejdet, og det er ikke vanskeligt, hvis du blot søger for at læse en guide. Alternativt kan du også hyre en håndværker, og det er heldigvis ikke en specielt tidskrævende opgave for en professionel.
Drop dit gamle oliefyr
Et oliefyr er en dyr og forurenede opvarmningskilde, som virkelig belaster dit energiregnskab. Med andre ord kan det være en god investering at købe et nyt og kondenserende oliefyr, som giver mere varme med mindre olie uden at du behøver at gøre noget anderledes.
Hvis du gerne vil være miljøvenlig, kan du også overveje en alternativ opvarmningsform, som nemt kan være lige så billig. Et energivenligt alternativ kan for eksempel være et jordvarmeanlæg, som benytter sig af den naturlige varme i jorden til opvarmningen af din bolig.
Alternativt kan du også undersøge, om det måske at muligt at blive tilsluttet til fjernvarmesystemet i lokalområdet. Fjernvarme er også markant billiger end et oliefyr, og der er en generel fokus på, at mere af vores fjernvarme skal komme fra miljøvenlige kilder.
Om Annoncørbetalt indhold
Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.
Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.
Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.
Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.