Frisk luft, åben himmel og masser af albuerum.
19-årige Kasper Gandrup fra Kjellerup i Midtjylland skal ikke lede længe efter ordene, når han bliver bedt om at fortælle, hvorfor han trives så godt som landbrugselev på en frilandsgård 25 minutters kørsel fra hjembyen.
“Jeg er født og opvokset på landet og har altid været udenfor. På et tidspunkt prøvede jeg at arbejde i en brugs, men det gik slet ikke. Jeg har brug for frisk luft og albuerum til andre mennesker,” fortæller Kasper Gandrup.
Han er diagnosticeret med adhd og har det svært med alt for mange mennesker omkring sig. Det satte sit præg på ham op gennem årene i folkeskolen. Han havde svært ved at koncentrere sig i en klasse med mange elever og måtte kæmpe hårdt for at komme igennem dagene og undervisningen. Det havde den konsekvens, at han ofte isolerede sig på værelset med computerspil efter skoletid, og det var småt med antallet af venner.
Hvad gør man så, når man er en udfordret ung mand, der skal finde sin plads i livet?
En praktisk uddannelse
For Kasper Gandrup blev Havredal Praktiske Uddannelser løsningen. Skolen, der ligger mellem Herning og Viborg, har med stor succes specialiseret sig i at uddanne unge med særlige behov inden for eksempelvis landbruget eller have og anlæg.
I undervisningen er der skruet ned for det boglige og op for det praktiske, og så arbejder man med et helhedsorienteret syn på hver enkelt elev.
Det betyder, at når eleven forlader skolen, så er det ikke blot med en uddannelse, men også med en plan for den enkeltes boligsituation, job og fritid.
Da Kasper hørte om uddannelsen var han slet ikke i tvivl.
“Jeg var ude og se skolen og faldt for stedet med det samme. Der er meget praktisk undervisning, det er en form for mesterlære, og det trives jeg rigtig godt med,” siger han.
En moderne gård udgør “klasselokalet”
Kasper Gandrup startede på uddannelsen for knap tre år siden, og med en opvækst på landet var det nærliggende at vælge landbrugslinjen. Havredal driver et moderne landbrug med 170 hektar økologisk jord. Man finder også 60 sortbrogede køer, 18 heste og 120 økologiske søer på gården.
Det er det setup, der har udgjort en form for “klasselokale” for Kasper Gandrup og hans medelever de seneste to år.
Har har han lært at holde dyr samt at passe marker og maskiner.
Den viden bruger han lige aktuelt under den såkaldte udslusningspraktik på frilandsgården Overtorp, hvor han sammen med 12 kolleger passer grise - herunder de omtrent 1.000 søer.
Til sommer afslutter han uddannelsen på Havredal, og Kasper Gandrup er ikke i tvivl om, at han har fundet den helt rette hylde.
“Jeg er blevet meget mere glad og åben på Havredal, hvor jeg også har fået en del nye venner. Jeg trives med at gå udenfor og lave praktiske ting, og hvor der er lidt afstand til andre mennesker,” forklarer han.
En klar forandring
På gården er Nelli Simmelsgård hans nuværende arbejdsgiver, og hun har været vidne til en klar forandring af landbrugseleven, der har passet både søer og slagtesvin, siden han begyndte i praktik for tre måneder siden.
“Meget var selvfølgelig nyt for ham i starten, men han havde allerede lært en del på Havredal, og så har vi bygget på her. Socialt virker han også til at være godt med, og han har et godt forhold til de andre ansatte,” fortæller hun.
Sammen med sin ægtefælle har Nelli Simmelsgård i flere år haft Havredal-elever i praktik som landbrugselever, og derfor ved hun også, at der skal tages en smule hensyn til elevernes særlige udfordringer.
“Vi skal ikke give Kasper en liste med 10 opgaver, som han skal løse, for så går det galt. Han skal i stedet have dem én opgave ad gangen, og det tager vi hensyn til. Mange af eleverne fra Havredal har nogle ting, der har været svært for dem. Det kan være noget socialt, ordblindhed eller noget helt tredje. Det tager vi hensyn til i vores dagligdag, og på den måde fungerer det godt,” siger hun.
Den sidste del
Udslusningspraktikken er den sidste del af uddannelsen. Det er ligeledes i den afsluttende periode, at skolen sammen med eleverne planlægger, hvordan fremtiden skal se ud.
90 pct. af alle elever fortsætter efterfølgende i et job - typisk et fleksjob - inden for det fag, som de er uddannet i.
I Kasper Gandrups tilfælde betyder det, at han efter endt uddannelse formentlig fortsætter som landbrugsmedhjælper hos Nelli Simmelsgård, der allerede i dag har to tidligere elever fra Havredal ansat i fleksjob.
“Vi har gode erfaringer med at have fleksjobbere, så det kunne jeg godt forestille mig med Kasper også,” siger Nelli Simmelsgård
I første omgang venter et andet stort skridt i livet, når Kasper Gandrup som en del af uddannelsen her i foråret flytter fra Havredal og i egen lejlighed.
“Det er et skridt, som skolen har hjulpet mig med at tage. Det havde været noget sværere at klare det alene. Det bliver spændende, og det er noget, som jeg glæder mig til,” fortæller han.
Denne artikel er sponsoreret af Havredal Praktiske Uddannelser, der ønsker at sætte fokus på forskellige muligheder for praktiske uddannelser for unge mennesker.
Om Annoncørbetalt indhold
Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.
Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.
Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.
Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.