Givskuds sjældne odderunger overlevede - se dem her


Givskuds sjældne odderunger overlevede - se dem her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu åbner Givskud Zoo igen kæmpeoddernes afdelingen for publikum. Ungerne har klaret de første måneder og er så robuste, at de kan tåle besøg.

Kæmpeoddere er sjældne i naturen, og de er lige så sjældne i zoologiske haver. Men et sted i Danmark kan de opleves - i Givskud Zoo.
Her er bestanden i år oven i købet fordoblet.

<p>Foto: Givskud Zoo</p>

Foto: Givskud Zoo

De to oddere, som Givskud Zoo fik fra Tyskland i 2012, fik to unger i marts. Men modsat året før, hvor de også fik to unger, som ikke overlevede, har de denne gang klaret skærene.

Om kæmpeodderen
<p>Er den største af de i alt 13 odderarter og kan blive op til to meter lang og veje op til 40 kilo.<br />I det fri lever den i de brasilianske regnskove. For tiden er der 52 kæmpeoddere i 14 europæiske haver.<br />Givskud fik i 2012 Frieda, som nu er fem et halvt år, fra Hagenbeck Tierpark, og Saro, som er ni et halvt år, fra Zoo Dortmund.<br />Kæmpeodderen er drægtig i 65-70 dage, og de kan får fra en til fem unger, gennemsnittet er to. Da Frieda fødte første gang i november 2013, var den ene unge dødfødt, og den anden døde af en infektion, da den var to en halv måned gammel.</p>

Det er kendt, at der er en meget stor dødelighed blandt kæmpeodderunger i de første måneder. Derfor har Givskud Zoo haft oddernes afdeling lukket for publikum, så dyrene kunne få helt ro. Nu er ungerne imidlertid så store, selvhjulpne og fortrolige med deres anlæg, at man tør åbne for besøg.

»Vi er ovre den værste periode, og jeg er sikker på, at kæmpeodderungerne er klar til at møde vores gæster.« siger direktør Richard Østerballe.

»Der er ikke mange zoologiske haver, som har har haft held med at få unger. Vi håber, at vi med de fine faciliteter, vi har her i Givskud Zoo, kan blive ved med at få unger, og at vi via det europæiske avlsprogram kan bidrage til bevarelsen af disse fantastiske dyr,« siger han.

Selv om der nu åbnet ind til kæmpeodderne er der ingen garanti for at se ungerne, for de tilbringer stadig meget tid i deres redekasser. Men ligger de der, kan de ses på en skærm i udstillingen.

Dyrene er som regel aktive i forbindelser med fodringerne sidst på formiddagen og ved 15-tiden. Ungerne er begyndt at spise fisk og er ikke så afhængige af mælk fra deres mor.

Ungerne bliver dag for dag mere modige, og de kan godt finde på at tage en svømmetur uden forældrene. De to voksne virker også meget roligere denne gang end første gang, de havde en unge, fortæller Richard Østerballe.

Hannen Saro er ikke så involveret i pasningen af ungerne, men overlader det mere til hunnen Frieda. Han er dog hele tiden i nærheden og skælder gerne ud, hvis det hele ikke går, som han vil have det.

Når det bliver rigtig sommer, og vandet i oddernes udendørsbassin bliver varmt nok, får kæmpeodderfamilien også adgang til det store udeanlæg.

Givskuds sjældne odderunger overlevede - se dem her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce